[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 4

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
係喎,本來酒店都唔平得過london,到時都唔知貴幾多
Highland真係好靚想再嚟
Glas租金平好多
Edi5月市中心bnb已成1500鎊一個月
Glasgow GTA地方梗係平

唔係GTA地方黎嫁
最近unlock左好似多左好多道友
個個都話glasgow係GTA地方
有個後花園,係好好。
借個位 身在英國 都可以幫幫手聯署

https://petition.parliament.uk/petitions/585237
hi bro, 我其實計劃一家人移民去glasgow,想問下d問題
1. 治安係咪真係唔好? 如果只係道友,我覺得唔係問題
2. 係咪好難搵工? 我其實做咩無所謂,只係想賺d生活費, 本身已預左頭幾9年失業
3. 一個係scotland畢業既人,去england會唔會好難搵工(被歧視)
4. 一個月會有一半日子都落雨?

問題唔少,thx in advance
上網睇到Glasgow啲Ranger fans 出黎搞亂檔 又周圍屙屎尿 乜咁差架
glasgow 治安唔係話好差,但市容唔好,例如多吸毒.....
香港唔落英國Green list名單
好正路啫
你唔係諗住港共玩到咁盡,仲會俾英國落green list丫
入境green list要港題共同意咩
我意思指喺政治上我係英國都唔會想放香港落green list
我book哂hotel係london11日隔離啦.....之後火車上EDI....希望來緊順利啦....BTW...EDI酒店貴到我唔敢book住....冇refund
當喺London隔離完順便旅遊幾日囉
前排我有個fd都係咁做
火車搭First Class 上行理係唔係會好D?
成街尿味
個日唔好去市中心未得
無咩好驚
1. 道友食到個人太弱 只會有單獨stabbing crime
Gang organised crime唔係好多
有d似南昌公園
市中心陰濕巷仔會有道友
行過見到會不安
但好少攻擊人

同埋好睇你住邊區
市區high rise 因為價錢平 多數多窮人
個d地方同埋東邊會窮d
窮未多罪行
但suburban 一般都無咩問題
租住屋觀望下先囉

2.難搵工係睇做邊行
餐廳零售個d都好旺
因為最近unlock返
大家好似前世未食過野咁

3.唔會
口音同邊間u grad重要過你係邊度住
Eg 口音係窮區鄉下佬口音 再加野雞大學
同你見到譚仔阿姐口音加 鯨大畢業生
會唔係好好印象

但如果你口音係有米區posh d 口音
又u of g/ u of edi 畢業 咁未好d

4. 係啊
倫敦朋友話Scotland 大風好多
普遍黎講都涷兩三度
Scotland vs England 好似新界vs市區咁
五月時一日入面天氣可以由落冰雹變到天晴
覺得好過巴黎
巴黎條香榭麗舍大道
一街尿味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞