[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 4

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
但你要諗吓Scotland依家想獨立依家係nationalism主導咗,同埋有一堆問題會衍生

首先佢地要再申請入EU,而喺獨立之後,佢地要自己發行一種貨幣去應付日常需要
然後係邊境問題,呢度得local police,無army係聽Scotland parliament指揮,咁嘅狀況下佢要點維持邊境又係一大疑問
同埋呢度嘅farming products有60%其實都係出口去UK其他地方,有唔少farmers都反對independent
蘇獨最主要誘因係要面對未來幾十年tory 一黨專政
我支持獨立,但反對入EU。我去到都係會咁講
因為EU而獨立,係好唔成熟既決定。
繼續上全力上
獨立還獨立 利益還利益
唔合咪走,就係咁簡單,最重要做好準備。獨立左都可以做好友,有錢齊
齊搵。有時d野,做SP好過做GF嘛。其他野,我就冇資格講啦
上嚟蘇格蘭玩幾日
喺愛丁堡個feel真係同倫敦爭好遠
愛丁堡舒服好多
平時佢地係做d乜?立場係點?
我隔住個Mon都feel到
拎返更多自主
尤其是武肺下封唔到倫敦人入黎
反核武
提高福利
另外都係d好行的提高青年就業
(佢fb 係咁落廣告比我
自主同意,但其他唔係獨立理由囉,只係改變爭取資源手段就得,唔洗獨立

蘇格蘭人唔鐘意著底褲,但係英格蘭就犯法,咁先係獨立理由,因為係跟本文化已經好大差異。
黎緊打算 我都想係 glasgow落腳 巴打有冇咩意見比我
現在人在香港
計好數,有信心就去,時間比錢重要。
English好賤
有d人會歧視 覺得係鄉下佬
情感上都有好多Scottish 唔鍾意
有錢買到樓 單身 想問邊區治安好啲
獨立咗就要轉歐元
我唔想scot轉euro🥲
但可能佢哋唔太care
我同意
其實可以好似挪威咁唔入
house 就bearsden,不過唔平。
flat 就市心週邊

享受就前者,勞動就後者啦。
係UK既自由仲大過入EU,都唔知獨立來仲乜。一陣eu唔比收香港人就大獲。
蘇格蘭咁多天然資源,仲要有oil,洗鬼入eu做跟尾狗咩。
eu 要落英國面,nicola sturgeon 盤算eu 會比個generous deal Scotland
我成日幻想scotland獨立完可以好似北歐挪威咁. 與世格絕又唔洗乞食咁就最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞