Monster Hunter Rise 弓 集中討論

1001 回覆
19 Like 15 Dislike
我成日 ZR > step > ZR > A
呢下出咗曲射
點解ZR第一下之後要STEP先?

ZR > step > ZR > A
我練果時係按多佐下zr
A 果吓佢認佐Zr+A 就會出佐曲射
唔知你係咪因為咁
睇youtube清玉條片
Zr未出箭即刻回避step, 放手就係charge2
之後兩吓剛射就係charge 34
果吓回避step令你由射123 變佐射234
damage就大好多
利申:新手pickup唔知有冇講錯
用緊接擊瓶橙圈距離係咪近佐
見人單刷怨貓咁輕鬆
我用蠻弓就成日射唔到橙字
行近少少就係咁中招
都係冇腦貫2 簡單啲
唔好縮,繼續練會練到,我連迅弓都冇整,要玩冇腦貫2 我玩番輕弩好過
我自己就係用STEP起手

STEP 1 > ZR 2 > A 3 > A 4

A3個下應該大力過ZR3
可唔可以比套裝黎參考吓
連射3係指連射強化?
可以 要今晚先 無帶機返公司
貫通弓淨係打雷神
我就係睇完清玉就試下
我本身從來唔識玩弓
普攻同剛射傷害冇分別喎
根本未蓄滿力就冇必要用剛射住
其實都係睇情況

有啲情況唔容許你射咁多下,清玉嗰個蓄法就可以打到平2+剛3
而且呢個蓄法快過平2+平3
我條氣都係會用哂,所以照体術5
step先係咪要用儲力step?
回避step就咁step會唔會上?
冇乜研究見清玉咁講就照跟
我係CHARGE STEP
清玉果個禁法係因為可以cancel 第1下剛個預備動作?
係,咁令到剛射嗰下出得快好多
你迴避step 如果拉住弓都可以繼續儲,而一拉弓再step step 完啱啱好就儲力2, 咁樣就同cs 一樣都係step 完就射2,所以先至咁樣玩
cancel 第一下剛個硬直好似兩邊到有
但係唔善用果下motion cancel套動作就冇意思
只係想蓄力嘅話撳實ZR咪得

根本果下motion cancel個實戰價值唔係蓄力而係maximize DPS
用喺蓄滿力之後開始dash dance果段,盡量縮短啲動作
唯一見過用喺蓄力嘅就只有雷神倒地果陣
射完第一次aerial aim,一落地就step>ZR>a,直接駁落第二次aerial aim
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞