Monster Hunter Rise 弓 集中討論

1001 回覆
19 Like 15 Dislike
我用佗螺儀,右analog 大約郁到要射嗰個位再拉弓用佗螺儀aim
都得呀,各弓有各弓既打法
我玩開舊版野,慣咗嗰種㩒法,所以轉返順手d
舊版係r aim
太耐冇印象
舊版唔係R拉弓咩
以前冇得改,用開大劍r係擋呢集發覺唔順手,咪設定度改返做劍士㩒法所以弓既㩒法都唔同
佗螺儀AIM 又係咩

唔好意思好多問題
唔講跳射
而家主要問題係
一STEP完個準星一定移左位
要自己用右ANALOG去SET返頭位先可以再射

但問題係好難係短時間移正去頭位
個準星速度太快太慢都出事
咪就係用體感aim
搖動controller 去aim 你開左試一試就會知
主要係啱啱玩完近武再玩弓就會禁錯蟲技
所以用佗螺儀aim 快好多,不過個靈敏度要set 低,佢default 都會玩到好暈
想問邊到SET

睇OPTION 唔知邊個先係
你喺設定度,將瞄準嗰度轉快試下,因為原始設定係慢既真係瞄快好多
<弓新手
而家只係用佢DEFAULT所有 SETTING去玩

但真係好唔順手....
試過轉快
但快得制個位好難準停頭位

所以就係想問下,除左經驗補救之外
仲有冇其他方法
呢個我唔掂,玩咗陣頂唔順
我set 到個敏感度得10, 淨係aim 時先用,普通全部off
一係用佗螺儀,一係就練
冇人一開波就識㗎嘛
Damage係會多左喎
要無後搖咁直接step之後射都一樣啦
Step之後射會係箭階會係123

但係先拉弓再step,step完會岩岩好儲完一段
所以你會射出233或者234(睇你有冇4段)

所以damage會上升晒一個層次
當然,都會有step後射既後搖減少效果
好似淨係得新step有用?
舊既cahrge step好似分別唔大
其實我睇完先知可以唔拉弓都step 到
所以一路以黎我都係係step 住射,係睇完片先知有得cancel 第一下剛射拉弓嗰個動作
強走藥唔洗farm㗎今集新大陸嗰條友有得交換,佢每round有機會出,一次可以換10個強走,10 round內基本都會出,除非你一局用10枝
係清玉果段片?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞