邊間航空公司最好搭?

227 回覆
4 Like 1 Dislike

明明唔好都上嚟鳩讚係咪吹奏呀
一係就你冇搭過其他航空公司
香港人俾媒體, A380 etc 洗咗腦
主觀感受EK一定好
因為有A380, 有班傻閪香港人好鍾意
覺得大, 闊落
實情係上落慢, 行李慢, 機艙多人
明明EK A380位窄, 又講到其他航空公司仲窄咁
一睇數據就知EK窄d, 又死都唔信, 話好舒服

ps 香港經常有班踩港撚屌CX
想知呢班人究竟有冇搭過CX long haul
知唔知幾多外國business客飛亞洲揀CX都唔揀其他

咩叫「明明唔好」?好與唔好有無官方標準
利申:坐過CX無坐過EK

好唔好冇標準?
行距, legroom, 上落客/行李時間, 機內section人數
全部有數據
除非你鍾意坐窄位, 享受等行李, 享受到咗閘口都有排等落機囉

我要既係官方標準, 唔該

官方標準 skytrax五星級航空公司
日本 全日空
大韓民國 韓亞航空
香港 國泰航空
阿拉伯聯合大公國 阿提哈德航空
中華民國 長榮航空
印度尼西亞 加魯達印尼航空
中華人民共和國 海南航空
卡達 卡達航空
新加坡 新加坡航空

點解明明380全世界同一個config
SQ可以R多一寸出來

走廊同牆身度慳薄啲所以機翼易著火

唔該講依啲嘢之前,可唔可以Quote 個source?

個走廊位係啱啱好fit到架車(我估)
其他有好多空位(其實都係多幾個inch者)
兩年前搭etihad飛美國
香港飛Abu Dhabi個時原來係air seychelles
架機好撚殘 廁所又壞既 個mon又細 屌佢老母
唔知佢依家有冇自己機
香港飛Abu Dhabi個時原來係air seychelles
唔知佢依家有冇自己機

咪好長時間,亞洲,歐洲,之後先美洲

即係ticketed by etihad, operated by air seychelles
Aeroflot
Ana
岩岩去日本先坐過ANA
唔知係唔係太多人吹奏,感覺有d失望
感覺無咩特別(個飛機餐ok)

另外坐過EK A380, d位唔會寬d
同其他機最唔同係遇到氣流時架機都唔會好晃
唔會訓訓下搖醒左(我對呢點唔知點解好敏感,次次一遇少少氣流都搖醒)

去英國坐過BA同VS, 好似VS好少少(餐飲方面)
唔知佢依家有冇自己機

正正係兩年前嘅3月尾轉咗做自己機
EK
經濟黎講,新加坡真係正,crew服務好,之前同條女坐A380兩人位
同意ANA正
飛機餐好食過CX
係上次去日本嗰程隔籬啲人好嘈搞到好躁
返香港嗰程就開心又舒服
經濟黎講,新加坡真係正,crew服務好,之前同條女坐A380兩人位

Upper deck 先有
同意ANA正
飛機餐好食過CX
返香港嗰程就開心又舒服

ANA 好似都係國泰餐膳
同意ANA正
飛機餐好食過CX
返香港嗰程就開心又舒服

因航買平餐
但因航嗰西式早餐我幾鍾意食
其實漢莎都幾正,飛歐洲有夜晚十一點機上
上次去Frankfurt 轉機,仲可以打橫瞓埋
唔知佢依家有冇自己機

即係ticketed by etihad, operated by air seychelles

不是

是Etihad壞親機都問Air Seychelles借機用
ticketed by etihad, operated by etihad, aircraft of air seychelles
唔知佢依家有冇自己機

不是

ticketed by etihad, operated by etihad, aircraft of air seychelles

你唔好彩
唔知佢依家有冇自己機

不是

你唔好彩

唔係我唔好彩
我試過一次
樓上嗰位又試過

你查下Flightradar24
Etihad飛香港都借得幾密下
同意ANA正
飛機餐好食過CX
返香港嗰程就開心又舒服

日本返香港嗰程應該唔係因航出品
同意ANA正
飛機餐好食過CX
返香港嗰程就開心又舒服

講開又講 淨係嗰包小食都正過因航嘅花生
卡塔爾
利申:打手

利申:打手

同意ANA正
飛機餐好食過CX
返香港嗰程就開心又舒服

講開又講 淨係嗰包小食都正過因航嘅花生

日本返嗰程就ANA自己做返
有冇人搭過土耳其航空?覺得點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞