邊間航空公司最好搭?

227 回覆
4 Like 1 Dislike
另外 Asiana 都唔錯
張凳簿,所以 legroom 比較好

但泡菜人文明程度同支那人有得比
Entertainemnt 唔係太啱香港人口味
除非你係韓狗

另外係2年前係美國炒左架 777

Asiana 自從 SFO 單野之後都唔係好敢搭啦
自己覺得鐘意=唔明點解咁多人吹奏XXXXXXXX

明明唔好都上嚟鳩讚係咪吹奏呀
一係就你冇搭過其他航空公司
香港人俾媒體, A380 etc 洗咗腦
主觀感受EK一定好
因為有A380, 有班傻閪香港人好鍾意
覺得大, 闊落
實情係上落慢, 行李慢, 機艙多人
明明EK A380位窄, 又講到其他航空公司仲窄咁
一睇數據就知EK窄d, 又死都唔信, 話好舒服

ps 香港經常有班踩港撚屌CX
想知呢班人究竟有冇搭過CX long haul
知唔知幾多外國business客飛亞洲揀CX都唔揀其他

咩叫「明明唔好」?好與唔好有無官方標準
利申:坐過CX無坐過EK

好唔好冇標準?
行距, legroom, 上落客/行李時間, 機內section人數
全部有數據
除非你鍾意坐窄位, 享受等行李, 享受到咗閘口都有排等落機囉

主觀感受EK一定好
覺得大, 闊落

好唔好冇標準?
行距, legroom, 上落客/行李時間, 機內section人數
全部有數據
除非你鍾意坐窄位, 享受等行李, 享受到咗閘口都有排等落機囉

我要既係官方標準, 唔該
有無人坐過印度個 jet airways

主觀感受EK一定好
覺得大, 闊落

SQ個J class同CX淨係闊度都差幾班
CH NH

服務唔錯

主觀感受EK一定好
覺得大, 闊落

好唔好冇標準?
全部有數據

官方標準 skytrax五星級航空公司
日本 全日空
大韓民國 韓亞航空
香港 國泰航空
阿拉伯聯合大公國 阿提哈德航空
中華民國 長榮航空
印度尼西亞 加魯達印尼航空
中華人民共和國 海南航空
卡達 卡達航空
新加坡 新加坡航空
我飛英國都係emirates
有朋友話virgin幾好 有冇人搭過

BA 舒服d,坐上層既話

主觀感受EK一定好
覺得大, 闊落

好唔好冇標準?
全部有數據

日本 全日空
大韓民國 韓亞航空
香港 國泰航空
中華民國 長榮航空
卡達 卡達航空
新加坡 新加坡航空

主觀感受EK一定好
覺得大, 闊落

好唔好冇標準?
全部有數據

日本 全日空
大韓民國 韓亞航空
香港 國泰航空
中華民國 長榮航空
卡達 卡達航空
新加坡 新加坡航空

闊對我黎講好重要
Qatar 同阿聯酋真係無得輸

主觀感受EK一定好
覺得大, 闊落

好唔好冇標準?
全部有數據

日本 全日空
大韓民國 韓亞航空
香港 國泰航空
中華民國 長榮航空
卡達 卡達航空
新加坡 新加坡航空

點解明明380全世界同一個config
SQ可以R多一寸出來
有得簡絕對唔好坐BA J class,垃圾設計
有得絕對唔好坐BA J class,垃圾設計
暫時坐得最舒服嗰次反而係CX
可能架機本身人都唔多
加左錢特選經濟
馬爾代夫飛香港六個鐘好好訓
星航 有腳睇
有得絕對唔好坐BA J class,垃圾設計

倒頭位
長途都係emirates
air france真係坐到pat pat爆

短途除左國泰我都真係諗唔到

你地覺得?

emirates真係幾好,上次一個搭早機無乜人,個空姐叫我打橫訓哂三個位佢,仲比埋枕頭我,個位又幾舒服,d戲仲幾新,訓醒就衝埋黎問我飲唔飲野仲主動比張毯

利申:窮撚未坐過business以上

我學生票來回都係冇得坐business以上

主觀感受EK一定好
覺得大, 闊落

好唔好冇標準?
全部有數據

日本 全日空
大韓民國 韓亞航空
香港 國泰航空
中華民國 長榮航空
卡達 卡達航空
新加坡 新加坡航空

點解明明380全世界同一個config
SQ可以R多一寸出來

走廊同牆身度慳薄啲所以機翼易著火
ANA
想問下DELTA 如何? 諗住8/9月飛加拿大

DL38/DL39 HKG-SEA

A330-200

2-4-2 configuration.

年年搭兩次來回。

唔駛expect啲乜野高水平嘅嘢。

因為serve香港,班機好多廣州移民嘅美國人做空佬/空嬸。

食嘢就預訂就會快啲上菜,仲好食啲。

機上有Wifi

班機經常50%滿(當然睇係唔係假期),多空位。

https://www.seatguru.com/airlines/Delta_Airlines/Delta_Airlines_Airbus_A330_200_3L2_new.php
Delta Comfort+會好座啲,35 Legroom 18 width.
普通Econ, 32 Legroom 18 width。
我經常訂Row 22,因為自由出入,無限legroom(180cm高),但係對廁所。

唔該哂巴打, 第1次搭長途機去探親, 你既解答好詳細

如果你有美國visa,停留Seattle 大半日,可以去Boeing參觀。
http://www.museumofflight.org/ <- 要之前預訂(有啲行程)

Bookmarked

申請緊美國VISA, 約咗6月頭見簽證官, 見佢封confirmation letter 寫淨係帶本passport 去就得?

你唔好預自己會申請到美國VISA,所以一早買停留美國嘅飛機票(轉機唔使VISA)

記得你要好刻意講,你係會返香港,去美國做乜?(旅行,去加拿大探親)

我未買機票呀,美國轉機唔係都要C/B2 visa 我申請B2但填form 果時寫逗留少於24小時,會唔會唔批俾我
想問下DELTA 如何? 諗住8/9月飛加拿大

DL38/DL39 HKG-SEA

A330-200

2-4-2 configuration.

年年搭兩次來回。

唔駛expect啲乜野高水平嘅嘢。

因為serve香港,班機好多廣州移民嘅美國人做空佬/空嬸。

食嘢就預訂就會快啲上菜,仲好食啲。

機上有Wifi

班機經常50%滿(當然睇係唔係假期),多空位。

https://www.seatguru.com/airlines/Delta_Airlines/Delta_Airlines_Airbus_A330_200_3L2_new.php
Delta Comfort+會好座啲,35 Legroom 18 width.
普通Econ, 32 Legroom 18 width。
我經常訂Row 22,因為自由出入,無限legroom(180cm高),但係對廁所。

唔該哂巴打, 第1次搭長途機去探親, 你既解答好詳細

如果你有美國visa,停留Seattle 大半日,可以去Boeing參觀。
http://www.museumofflight.org/ <- 要之前預訂(有啲行程)

Bookmarked

申請緊美國VISA, 約咗6月頭見簽證官, 見佢封confirmation letter 寫淨係帶本passport 去就得?

你唔好預自己會申請到美國VISA,所以一早買停留美國嘅飛機票(轉機唔使VISA)

記得你要好刻意講,你係會返香港,去美國做乜?(旅行,去加拿大探親)

我未買機票呀,美國轉機唔係都要C/B2 visa 我申請B2但填form 果時寫逗留少於24小時,會唔會唔批俾我

美國轉咗機要VISA,我之前講錯!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞