『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (7)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
發唔發覺
動畫第二集一開頭
真係跟着小説愛夏篇內容去畫
動畫組真係唔簡單
幻幻

真係唔簡單
動畫黨一世都唔會諗到
點解有個男人對住部電腦會咁嬲
如果愛莎稱會動漫化既話應該會講返
如果....
都唔知點改先出到街
如果可以做到愛莎篇既話直接放飛自我算啦...
死而無憾嫁啦
動畫黨早就比yt果啲「無劇透補充小說細節」劇透咗點解會咁嬲

所以真係好憎一啲未了解套作品就出嚟做解說嘅yt8 為咗賺流量就是但wiki睇漫畫就當睇咗套野出嚟「解說」
講真、有邊個youtuber可以套套輕改動漫既原著都有睇過並熟到可以做注疏啦...
動畫難在要用畫面講故事細節 但又要比觀眾接收到
好多位得小說黨會留意到就算動畫黨留意到都唔知發生咩事
一開頭有七星正面+秋人身影
我地:MVP! MVP! MVP!
動畫黨:做咩啫你
講真EN唔差雖然佢有時都會講多咗 但劇情補充真係佢處理得最好 同埋睇得出佢出片前一定會做功課

台灣果邊yt風氣其實已經唔錯 一啲yt8知自己唔熟套作品就唔會做呢啲原作資訊類嘅影片

但大陸bilibili出來yt果啲真係流氓來從標題就開始劇透
愛麗兒真係不了
佢唔差呀,全書最靚,除左鐘意SM外,個人品都唔錯
依個真

有時youtube recommend個陣直接俾個標題劇透
block極都有
你唔好睇呢類型片咪得囉,YouTube 見你一睇就會狂洗你版,我完全唔會睇呢種類嘅片所以好乾
仲有男女通吃
大婆都爭d比佢食咗
台灣果邊既通常會一開頭就簡定某幾個番黎做、大陸果邊多數都係一開季list up左似有機會會紅既番之後再執最紅既番出黎講
一邊係注疏、另一邊純粹蹭熱度、點比
床品差到pk
咩姐,咪同佢玩下囉,盧克睇起嚟乜事都冇呀
問題係最後兩班人都出現喺同一個平台嘛真係搞衰yt8個名
有冇諗過盧克都有翻咁上下變態先招架得住呢個女王
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞