『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (7)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
至少人神仲有得打,正傳個發揮空間都好大。

不求人真係好勁,25本小說都仲係玩緊伏筆

啱啱睇最新
最後一版JM9
唔係喎 水神係人族 ,同魯迪壽命差唔多,唔會搞到龍神。係佢同北帝生個仔有一個伏筆就係以往嘅歷史都冇出現過,龍神唔識佢,唔知佢為人係點 實力去到邊 呢條友有機搞鳩龍社長
首先人族勢力會改變 阿斯拉王國會比東邊統一完成嘅新國家進攻

中央大陸三巨頭 原本會係東國 阿斯拉 西隆共和國

依家帕庫斯死咗 共和國唔會出現

睇齊格篇應該會出現新國家 開發密林地帶 然後仲見到齊格部隊有類似龍族嘅存在

唔知齊格最後會做乜決定

斗神稱唔會再幫任何人 只想同老婆過日子

技神唔知係咪前龍神 大家都極少魔力 依家下落不明

最期望麗潔拎返記憶

另外仲有洛琪希嘅真師傅到依家未開估係咩人

再遠真係估唔到
數漏咗仲有成個斯佩路德族幫拖
本身得返最後一件,依家成個族
想問下文庫版同web版結局係唔係改左好多?
如果我冇記錯印象中鬥神即係魔王著左鬥神甲,
臨尾應該有出場同龍神打但我唔記得有冇比龍神打死,
見上面話佢被封印即係改咗劇情?
文庫版未完 唔會改太多野 只會加細節最後同龍神打係北三
齊格篇有類似龍族嘅存在
要重睇最後一章先得

btw 神嘅師父唔係漫畫嗰個人族旅行家咩?
唔係魔法學校個老師咩
咪係
唔係副校長咩
我地睇左乜
一樣姐,兩個師傅,一個教佢基礎另一個教到變水聖, 應該漫畫外傳會慢慢講到

但睇唔出對正傳有咩影響
其實係咪人族未肯定到 如果一個人剩係識中級魔術係冇可能一條友就咁走到去洛琪希條村度

應該有其他野未開估
其實神子讀唔讀到麗潔失憶之前既紀憶?
塞妮絲都唔得 唔覺得佢會成功
睇到都冇咁嘅體力去睇,神子睇老母廿年都睇到成頭汗, 麗潔講緊成百年起跳
讀到塞妮絲之前嘅記憶喎係幫唔到回復姐

唔知可唔可以 神子嘅能力係讀取大腦表層嘅記憶 塞妮絲係失智但冇失憶 但麗潔係連自我都消失埋 如果大腦本身就冇記憶咁神子都唔會讀到

就算大腦冇空白可以讀到以前嘅記憶 都唔代表神子可以成功讀到 麗潔被救出都已經係百幾二百年前嘅事 要記憶追溯成2百年 再睇幾千年前嘅記憶唔知神子夠唔夠能力做到
要番拉普拉斯搞㗎啦應該
睇有心定無意姐
真係有生之年希望我40歲前睇到正傳
如果幫麗潔嗰個係分裂前嘅拉普拉斯
之後唔合體都唔會知道點幫

而克里夫話研究緊轉移落其他嘢度
如果成功佢會俾咩嘢/人 頂左佢
邊個頂到要天生魔力量夠勁先頂得住呢個詛咒
朋友:個故事除左魯迪嘅親情仲講咩
我:我都唔撚知啊 睇左咁耐仲係前傳
拉普拉斯本身係咪想將麗潔改造到可以自由咁將自已過多的魔力可以比人
但中途出左事先會變成而家咁樣
可埋我想問龍神知唔知道麗潔既存在?

利伸岩岩先睇完古龍昔話
有可能理解錯
龍神係知嘅 龍神已經去過曬所有拉普拉斯留低嘅龍族跡
拉普拉斯寫嘅所有札記佢已經睇過曬 所以佢一定知麗潔嘅存在同用途
我覺得佢應該會知麗潔存在 之前佢都睇過手記 又去過幾個遺跡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞