『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (7)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
佢冇走過喎
我又要重睇?
做緊睡公主
正常...文字記錄根本唔可以說服大部分人
我記錯?
睇完web版六七年,家陣重睇文庫到17
到時王子錫莉莉雅都唔錫七星
睇完22先番黎
應該仲未到果part 我記得係大戰前先做七星回家
相信就算見到真人都說服唔到大部分人盧迪冇貴族氣質 份人太客氣放到身段好低
因為知道魯迪既恐怖既人通常都冇機會再留底文字記錄
其實佢本身一啲都唔恐怖,恐怖嘅係佢老闆
個問題係個大龍鳳應該係貴族都知,仲死左個上級大臣,龍神出現仲嚇到班友失禁,仲有揾佢麻煩嘅一定係傻嘅
做呢場戲果陣盧迪都未出名 焦點都放哂喺甲龍王 愛麗艾爾 水神 龍神 呢幾位度

睇蛇足細女篇就知其實真係仲有人睇唔起盧迪烏斯一家所以女王死前落最後一道命令就係萬萬不可與盧迪烏斯家族敵對
同埋population細
影響唔到平民百姓 商人 冒險者
唔係有個傳閒係有個貴族對佢家人出言不遜, 結果魯迪捉咗個貴族喺佢面前燒咗片森林叫佢道歉
應該係17卷嗰次演變出黎
同埋有特登整個remarks
話可信程度極低
但係記憶神子篇果陣教皇查情報話係魯迪打贏水王,係冇人知係龍神做的。
睇無職要用腦諗同記住...真係番正番學後都唔可以休息...
當時班貴族只係當盧迪同果個好可怕嘅男人都只係愛麗艾爾請翻來嘅打手

以當時貴族嘅眼光來睇 盧迪只係為咗搶翻諾托斯當家而依賴愛麗艾爾嘅打工仔 根本冇人諗到盧迪嘅影響力其實可以大過愛麗艾爾

對外公開係盧迪打贏只不過係愛麗艾爾上位之後想做大盧迪嘅名聲 pr技量來

在場知道真相嘅人都唔敢講乜嘢啦

好似啲人未見過龍神有幾勁咁 就算知道佢係七大列強都係會輕視佢 睇教國篇啲人點對盧迪就知 以為2個水聖劍士+幾個上級魔法劍士就可以打贏盧迪
其實係 諗唔明點解啲人咁輕視七大列強

王龍國又係,竟然寧願同死神開戰都唔敢打西隆一個小國
魯迪都覺得王龍王on9,錯判咗實力,分分鐘死神一個就勁個曬成個王龍王國
咁樣一諗, 如果唔係魯迪勸交,王龍王國可能滅咗國
正路應該打西隆著數過打死神

西隆啱啱內亂完 又同其他國家打完仗來 元氣大傷 唔洗出兵 玩外交都可以玩死西隆啦

個19皇帝竟然想排除自己嘅最大戰力
王龍國王: 區區一個列強,阻唔到王龍王國嘅決意

魯迪 :
講到實力 人神點睇都係垂死掙扎
求其一個列強都可以一夜之間滅國
除左魔神拉普拉斯
依家唔係中立就係龍神派
睇唔到有咩可能人神會贏到
其實未必 可以慢慢數下啲人
七大列強:
技神 (唔知 未出場)
龍神 (留魔 唔打得)
鬥神 (被封印 有可能被解 睇不求人點吹)
魔神 (人神派)
死神 蘭道夫 (已死)
齊格 (有機會係人神所講 仔女反目成仇 叛變個位)

劍神 (奇諾係人族 未來會死 之後嘅劍神不明 )

北二 北三 (龍神派)

數列強其實得返龍神,北神甲龍王同team 甲龍王仲要係一個龍神一定要殺嘅人

上四位列強完壓下三位,龍神有講過只要冇辦法喺拉普拉斯嬰兒時就殺等於輸咗,但係而家冇辦法掌握拉普拉斯嘅復活位置,講緊第2次拉普拉斯戰係一定會發生,只靠北二北三同其他非列強嘅人係好難打得贏

其他角色好似不死魔王阿道菲有講過,唔會同魔神敵對,只係幫魯迪到佢死為止。

至少魔大陸啲魔王同魔族可以當係人神team , 仲有唔好唔記得 天族同海族係未出場㗎

歡迎補充未來對戰陣型猜測
仲有水神候補依佐露堤
究竟會俾面艾莉絲同魯迪 放下屠刀
但係為阿婆報一箭之仇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞