『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (7)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
算叫用得嘅就得戒指頸鏈(似女戴
其他周邊好宅唔想買...(毛巾毛氈掛畫 etc)
如果想炒嘅就要買初回roxy 像...
PSS: 好多人等緊長大版艾莉絲
係佢諗個主線包容力夠大嘅
只要兜到未來對人神不利就成立
不過一轉生主線已經發生緊嗰下勁
未來神子同人神嘅計劃不知不覺間發生
一切都係作者掌握之中

愛夏篇反而衰在角色描寫
亞爾諗咩又冇講
好彩俾我買咗8本
兩日前見到
依家好似仲有3本有貨
咁又係...重要咁多未知,佢想點作都得。
愛夏篇第七話之後就炎上改故仔,不求人寧願放棄佢條線唔駛再俾人嘈
我反而幾鐘意愛夏篇
個個都覺得佢哋一齊冇問題
得盧迪一個反對
佢啲老婆就算嬲都係因為其他原因e.g.冇承擔
依度已經好充分講到明社會價值觀係完全唔同

同埋亞爾斯嘅成長寫得好好
男人心入面都有一把劍,為咗保護自己心愛嘅人
同盧迪一模一樣

唯一唔好嘅地方係覺得佢哋感情鋪墊得唔夠 冇啦啦寫佢哋扑嘢我第一次睇到都呆咗
仲要女上
真識玩
好難想像到愛莎會咁主動
down 得
我理性上明白你講咩嘅
只可以話編覆太細
講每個人都係得幾段文字
變左應該講多啲嘅亞爾斯同愛夏覆蓋好少
明明無職注重點解多過發生緊咩
愛夏篇冇乜講點解咁滯
當然同炎上趕收工有關係嘅

我反而欣賞大婆 嗌交戰鬥力999

點同佢拗啫
識女仔有睇
佢話得希露菲最接近女性思想果種對感情嘅不安真係一模一樣尤其知道自己身材未必滿足到自己老公真係預咗自己條佬會出去叫雞

另外佢話最真嘅係呢套嘅女會來m
其他輕小/漫啲女個個都唔識來m 對果啲女角完全冇代入感
我覺得輕小說來講無職直程排第一佢竟然比到我當年睇金庸小說嘅feel

睇完無職之後果種空虛感真係攞命 唔知幾多年冇一套作品係我咁唔捨得睇完 又一睇再睇 最正係就算重睇都可以好似第一次咁不停睇落去

個個角色都好完整將焦點轉去其他角色度讀多次本書又會有唔同嘅體會

翻睇緊第五次

其他作品講到溝到手就一天都光哂
明明問題啱啱先開始出現
每段關係都多煩惱
無職先會講點拆掂炸彈
結局篇老公仔武運昌隆
七星:點解又要傷害我
竟然香港有女睇無職重要肯講出口...識揀嚟睇
佢連七星食飯都講埋對原本世界嘅思念先勁,雖然魯迪話對原世界無掛念不過成日掛住啲食物...
我都推咗個女仔睇
不過佢係見到塞妮絲對波先有興趣睇
女睇波咩玩法
佢成日都鍾意睇賣肉番
覺得佢仲麻甩過我
有咁嘅嗜好.,同艾莉絲諗法差唔多
所以艾莉絲真係冇得輸
愛麗都好岩佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞