排菲臘剝智慧齒經驗所談

551 回覆
1664 Like 12 Dislike
唔撚係呀
由想剝到剝到要等兩年

食少餐牛角都剝到啦
要食少好多餐
起碼四五餐一隻
四隻就二十幾餐
政府野點都係推其他要事 去覆診先
good post lm
多謝分享,增廣見聞
大大聲話自己水魚
上個月覆診,門口塊板都係停收
一定要打個電話問下
幫助止血有掛
我食開凍嘢所以我唔肯定
真心想問 連登神醫係邊個

有一隻橫生 唔痛但頂爛緊牙
一直想解決 但工作太忙同淆底
係呀,生出黎定住
條脷都feel到
感謝巴打 連登有愛
正常應該係幾多 我仲有一邊未剝
我學生sem break緊所以冇理到張醫生紙
好似都3-5日
你果啲有冇橫生? 我fd 一隻橫生 收成半皮野定7000
多謝樓主詳細分享
多謝分享,不過真係唔痛先會等到
我見到好多人話唔痛+正常食嘢
唔知大家個case係點

我因為3隻橫生
要開刀切牙肉+移走牙骨鑽碎啲牙

所以要啲時間康復

其實可以食飯
只係唔好食硬嘅嘢eg蟹,因為要咬殼
冇咗啲牙骨智慧齒附近啲牙會比較鬆動,要等啲牙骨生返先可以食正常嘢咁

and我一次過4隻所以食嘢係有啲困難嘅
同埋只有全身麻醉先可以一次剝4隻
經歷同你一樣
有3點我依一世都記得
1. 我屯門醫院牙科部等候檢查時,見到一個阿伯同姑娘嘈。
阿伯:姑娘依度唔係睇牙咩?點解唔俾我睇(攞住醫院覆診紙
姑娘:你去錯醫院,依張紙寫住青山醫院,你去番青山醫院睇
: 原來青山唔只睇精神科,連牙科都睇

2. 我原本係做全身麻醉+剝4隻
但手術個日上午掛8號波,中午就落波,因為唔知手術室仲開唔開,成個上午空肚無食野
下午收到call 番醫院,醫生同我麻醉師唔番黎,你有2個選擇,靜脈注射+剝 /排過隊
我都排左2年無理由再排,咪去馬
結果剝哂4隻,因為局部麻醉所以可以即日走(揾人保釋)

3. 剝完痛到PK,痛左10日,有食止痛藥
佢一次4隻,仲要開刀,正常都要全身啦
成個手術時間一定唔短
樓主有無問到個手術攪左幾耐?

利申:細個換牙果時發現上面兩隻門牙後面正中間有隻多生齒,都係佢地幫我攪,當年太細個都係要全身麻醉...事後仲話可以免費幫我(cool)牙
當年我老豆就叫我自己揀,話會痛同埋要攪幾年,但會好睇d,果時細個唔識諗,聽到會痛就不鳥....dklm依家一諗起就後悔到爆.....

我黎緊都要再去排,依家又黎隻多生齒+嚴重牙周病+4隻智慧牙橫生.....
total 2hrs
因為有隻好難拎
搞得有啲耐
我排左成年都冇消息
我上星期係威爾斯剝完兩隻
根本就冇連登講到咁痛
之前仲係到搵post睇 比心理準備自己
完全係嚇自己
過左麻醉係痛 但唔係痛到頂唔到果隻
佢係陰D陰D咁痛 會痛到你標汗唔舒服 但唔會痛到你叫出黎
食藥會減左8-9成痛楚 但都會仲有"冤冤地"既痛
呢個時候訓教係你最好既朋友
我5日SL都訓左3.5日咁濟
到第4-5日幾乎唔洗再食止痛
ps. 我係驚痛到身邊D人話我係女人
我女朋友都笑9我果隻 佢話佢剝果時都冇我咁誇張 明明就唔係好痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞