排菲臘剝智慧齒經驗所談

551 回覆
1664 Like 12 Dislike
我1/2019 通宵去排菲臘
一隻斜生智慧齒 一隻橫生

牙醫俾有2個 options
1. 菲臘剝 分2次 局部麻醉
2. 瑪麗全身麻醉 一次剝2隻

當時揀咗1

之後諗諗吓唔對路
上網睇片 清醒剝智慧齒好恐怖 淆底

4/2019 去菲臘改排全身麻醉

11/2019 突然收到瑪麗醫院電話 話下星期有位俾我全身麻醉剝智慧齒
咁我就應承

瞓3日2夜 無一大班學生圍住我
醫生俾咗6日SL

出面私家開刀剝智慧齒好撚貴
感覺慳左一萬蚊
果部音樂機
同我單野 勁似 不過我去左二轉 第一轉無啦啦有緊急手術 叫左我走
除咗唔係全麻所以無等咁耐之外(前後去四次,每次一邊+前check後拆線)差唔多同樓主一樣
都十幾年前既事
三十幾歲,天生少咗一個大牙,我係咪應該去睇下
其實想問下各位巴打
因為我一兩年之前睇牙科洗牙照埋x ray
我啲智慧齒撚鳩我,上邊正常生,下邊打橫生
問過牙醫話如果真係唔要下邊兩隻要去高級啲嘅牙科整(唔記得咗叫咩)因為下邊果兩隻近神經,要全身麻醉。但係如果好彩嘅過唔繼續再生落去唔駛搞,之後叫我一年照一次x ray睇下有冇再生咁。
但係我又見到啲巴打話有機會頂到前邊隻牙會蛀牙。
但今時今日冇乜事,咁應唔應該搞搞佢
同出面啲X光機有咩分別
我自己台灣住
上面兩隻生得後
下面一隻生唔曬出來一隻打橫靠神經線
兩次都係局部麻完剝完番去第二日就可以食野
埋單50蚊港紙
見到香港剝隻牙都咁貴仲要睇運氣真係
我都想知佢話另行通知
唔該晒你
可唔可以形容下
個時麻醉到醒個下
本身鼻敏感用開口呼吸
個口種哂封住左 一定要用鼻呼吸 好似透唔到氣
喉嚨個個位不停有血水出 口封住咗lur唔到出黎
血水上個鼻你就會呼吸唔到 個種隨時呼吸唔到的感覺好恐怖
所以不停呑左啲血佢

頭一日都係插尿管 一條管插落條J度

成晚同血水對抗呼吸 條尿管令你保持住少少急又唔洗去的感覺
個時想扮堅強最後都抱住阿媽流馬尿

頂過左最辛苦個幾日血水
因為個口封左 要食六星期的流質食物
你會餓到見到乜都想食
總知係非人生活
即係感覺到頂住, 所以牙醫建議要剝?
因為我4隻都無生出來, 平時都無感覺, 好間中先會有少少覺得牙痛, 想唔理佢
LM!
諗返起剝一粒智慧齒都覺得痛苦
好難想像會有幾辛苦
但恭喜你捱過咗 希望有朝一日我都得

依家係咪要等咁耐
想問ching們 剝完隻智齒之後有冇需要箍牙?
師兄倒及到要做手術?
有興趣咪上馬 個樣用一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞