排菲臘剝智慧齒經驗所談

551 回覆
1664 Like 12 Dislike
咁小弟比較窮,有冇錢剝牙,上網seaech完之後發現原來菲臘會收病人做教學,咁我就去試一下啦。

我share自己個case比大家了解下

首先我係2018年8月去排菲臘嘅

因為自己住得比較遠,所以3點幾搭通宵巴士出去港島
去到醫院門口大概5點2左右
我好似排第3-6個
唔太記得

大概7點左右就放你入去拎籌
每日嘅籌都唔同嘅
好似大概15-20左右咁,我當日就得16個

咁拎完之後就去到8點幾9點先登記
順便要你簽下啲條款,例如要做教學用途啊,好多人會望住啊,出事邊個負責啊咁
跟住就可以比你出去食個早餐咁。

夠鐘之後就去登記+交50蚊門診費用
然後就去檢查,睇下你個case有冇教學用途,有就收你。

我嗰陣seaech過/其他人經歷都好似話智慧齒case,仲要橫生基本上99%都收,咁我檢查完,佢再叫我照X光,之後show咗個結果話有3隻橫生咁,and佢收我呢個case,然後就返去等通知

咁呢一日嘅費用就係診金50

跟住等等等等等....等到2020年年頭
唔記得4月定5月
終於打電話比我,問我剝咗未,叫我返去check多次睇下。
咁去到自然地交低50蚊診金,見醫生,再照x光咁,再拎x光result比醫生判斷,然後同你分析下你啲牙嘅問題,佢係話我3隻智慧齒橫生一定要剝,1隻冇任何功能作用就順手剝埋,total 4隻。其中一隻距離神經線有少少近,會有1-5%危險咁,3隻橫生要開刀。
咁佢比咗3個選項我
1.瑪麗醫院-全身麻醉-1次過4隻
2.瑪麗醫院-靜脈注射(個人清醒但唔會痛嘅鎮靜劑)-每2隻
3.菲臘牙科-局部麻醉-每次2隻

我呢啲淆到pk嘅梗係1次4隻唔好再煩
然後就幫我排期,好似排差唔多一年嘅

然後5月尾,我收到佢地打比我,話瑪麗醫院有個特快期喺6月比到我,問我o唔ok,我梗係話ok啦,等左咁耐,又武肺咁都唔知會唔會cut埋又要等耐啲咁。

跟住當日就去瑪麗醫院登記入院手續,嗰日星期五黎,咁登記完,去到床位擺好啲嘢,等咗陣就有個主診醫生入黎見你,問下你啲嘢咁,又會有麻醉醫生見你,問下你狀況咁。跟住其實就走的,可以辦理暫時出院手續。因為最緊要係留個床位比你,手術就星期一先做的。 然後我就出院去食牛角因為黎緊剝完牙應該冇啖好食。

去到星期日(手術前一日就要入返醫院準備聽日做手術)
咁我大概喺屋企食完晚飯就返去,手術當日6點後就唔比飲水食嘢之類。咁去到星期一,手術當日,比人召去換衫然後就推我落去手術室剝牙。然後麻醉師會打支鹽水豆落你手背靜脈到,有啲人話好痛,我就唔太覺得痛。不過我血管幼+緊張,佢拍咗我手背好耐啲靜脈先show到出黎,由於我個人怕針,比佢吉完我已經暈暈地咁,然後推入去手術台,問你啲個人資料+知唔知做咩手術,然後就比個氧氣罩你聞,然後同你講開始輸入麻醉藥。原本我仲想聞下氧氣喺點,因為未試過吸純氧,但因為我比人吉完針已經暈暈地,我聞咗兩啖氧氣就昏迷咗。不過上網睇話啲麻醉藥經手流入去feel到有道氣咁,可能我昏迷得比較快我feel唔到。做完之後,醒咗已經喺觀察室觀察緊,個口咬住兩塊紗布,跟住唔知點解仲要幫我戴返個口罩醒咗個feel係...訓咗深層睡眠嘅覺,好舒服其實,不過喉嚨痛,因為要插喉(做全身麻醉一定會插喉因為你自己呼吸唔到的)。大概半個鐘左右掛,就推返我上去病房。過咗2個鐘左右,麻醉藥效開始消失,就feel到傷口開始痛,and一開始因為咬住紗布+麻醉藥效,流道成個口罩都係血口水好核突,跟住護士會比啲藥你食e.g消炎藥/止痛藥。因為打完麻醉藥冇耐,唔會比你落床去廁所,所以會比鴨仔你屙尿(試過落地隻腳係冇力的) 亦會定時幫你量血壓....我夜晚訓到2點俾人拍醒起身量血壓
去到第二日見多次主診醫生+佢帶住班學生見我,睇下有冇咩特別問題,冇就出得院拎藥and比個日期你返菲臘拆線...手勢幾好,原本以為一次過剝4隻塊面腫過麵包超人,但完全係冇腫的。

呢幾日住院好似係600蚊左右

過咗一星期之後就返去拆線,教你用針筒洗傷口咁,再比啲藥你,咁冇問題就完咁。

大概係咁
我1.5星期後就開始食飯,跟住就冇問題回復正常。
大概一個月就完全埋口。

補充:手術嗰日話有隻牙(接近神經線)比較難剝,打碎曬先拎出黎,但唔知有冇碎片喺入面,不過去複診嗰日再照多次X光係冇發現,就證明ok曬

大概係咁,如果錯字嗰啲so sorry
我係有啲失眠先打呢篇嘢share下
打到自己都眼訓4點幾了
留名
好精彩成件事
拆線痛唔痛?
等咁耐
全身麻醉後個腦諗野有冇慢左?
剝四隻牙埋單唔駛1K
你點忍到咁耐唔剝
唔痛㗎
啱啱剝完個星期食咩?
痛左幾耐?
經歷同你一樣
不過我係做正顎手術
菲臘剝過一邊上下2隻有1隻橫生要開刀打碎
前後診金兩舊水搞掂 真係抵到爆
同問
當你屋企人淨係識叫你去大陸剝

我就老虎蟹都不了
點都堅持喺香港剝

慢慢等下等就終於等到了
窮人恩物
少少啦
肯定會有

不過我自己都整甩咗條
流質食物
白粥+雞蛋+煙燻三文魚

痛咗好似3日左右可能就適應咗
就唔覺得痛

最痛係麻醉藥效過咗

係要叫護士比止痛藥
縫針小事

剝牙就點都係教授/醫生剝
學生觀察only

起馬我唔駛做麵包超人
我啲牙算出色

試過好耐之前~大約2015年係痛到冇胃口食嘢+發燒之外
佢都冇話太嚴重

頂多有時候少少痛+少少燒
但唔頻密

and窮人條命唔貴
垃圾屋企人淨係叫我去大陸睇
我唔鍾意
死都要留香港
但香港貴,咪唯有等
等等等等等
我剝完2隻智慧齒痛左4日
神經痛果種痛真係痛到仆街
難搞喎
多謝分享
剝完痛過唔剝先抵死
我都有兩隻智慧齒打橫生+近神經線
所以一直唔敢剝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞