[Capsule] Nespresso 用家交流(7)

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
有冇咩副廠capsule正
暫時覺得m&s 都ok, 其他都好難搵
香港少出
可以試下lavazza 既
aeon一田有賣
想試多幾款既可以google Gogoshop 同europresso呢兩間網店
多數係咖啡渣啦
沖多一兩次清水就ok
唔係用左好耐既唔使咁快除鱗
買Lavazza capsule要留意

呢隻eco caps係出啡位用膠做🤡唔係鋁
試左一盒頭2-3次出啡位都唔穿
部機又大bar力click實左
夾硬打開D啡由capsule背後個窿狂噴出黎搞到勁狼狽
依家剩返果D用刀仔𠝹開個窿先入機
如果出到啡係幾好飲既
但建議大家唔好買
April coffee
我係買咗十幾條新嗰幾款就係購物車到show出嚟
係瓷磚嚟
好似平時厠所白色嗰啲不過有花紋
尋日去回收膠囊個時員工話黎緊五月會有新回收既計劃
有無巴打收到風有咩新玩法
個回收袋滿到就爆喇
不過以佢哋啲咁庹縮既性格
睇怕都唔會有咩實際優惠
等咗成個禮拜,終於收到機

可能換番recycle capsule 既產品如筷子,盆栽咁
換呢啲野冇所謂
但個換領條件唔知佢想點set
有冇人換咗新出個部機?
諗住放咗部Lattissima One換新機有凍奶泡
ChinaSuper 見到
即係邊部呀
應該係atelier
今日放咗部Lattissima One即刻入手咗部atelier
等緊聽朝沖第一杯

買盒試下先
睇廣告有間嘢叫Tea Chateau,用咖啡機嚟沖茶,有無人試過好唔飲?
我見hktvmall有個review好似麻麻地:
$50。 買來試試支持本地産品。比starbucks 的還要貴。不喜觀膠囊。nesspresso是鋁的。味道一般。咖啡不夠香。不立即飲放耐少少味道變了。變苦和帶酸。我無加糖同奶。試試原味。

source: https://www.hktvmall.com/hktv/en/main/Cupping-Room-Coffee/s/H1222001/Supermarket/Supermarket/Beverages/Drink-Mixes/Coffee-Powder-Beans-%26-Milk-Tea-Powder/CAPSULES-ATTABOY-SEASONAL-ESPRESSO-BLEND-NESPRESSO-SYSTEM-COMPATIBLE/p/H0888001_S_10141515

但都想聽你下的評語
試咗未呀?都未係幾搵到新機評價
佢啲茶仲貴過nespresso 啲咖啡
用十粒沖過嘅capsule可以換五粒茶,好似ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞