[1月神作] Re:從零開始的異世界生活 第二季大結局 討論區 (26) 討論劇情超過動畫需四重加密 !!

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
都係大佢小小JA
你睇清楚人地講咩先啦
呢位人兄不嬲都
我個名同巴打你個名都解釋哂
第二季終於結束, 討論劇情超過動畫需四重加密,其他所有一律討論第二季全部不用四重

大家記住今個星期六睇直播可能有新公佈都唔定
【AnimeJapan 2021】 KADOKAWAブースステージ(DAY1)
活動將於27/3日本時間12時10分開始(台灣及香港時間早上11時10分開始)
https://www.youtube.com/watch?v=zqtDch-5whg
係咪今集完哂?
咁係咩呀可能我睇錯唔識日文呀嘛
原來betty咁勁
完晒小說第四章
TRANSLATE都懶就唔好搶住衝出黎
日期已更改,3月25日也是小林雄介的生日,他扮演斯巴魯(Subaru),因此,如果您將其擴展,可以說它始於斯巴魯的生日,並於斯巴魯的生日結束。這也是一個非常明智的措施。
sor...............................
好似真係冇左 本身以為彩蛋會有
可能安排係OVA出掛.......
今日3月25係486CV小林裕介既生日
而第2季係由小說入面既486生日(4.1)開始播
播到今日3.25,486CV生日結束
所以可以將佢當成第二季係始於486,終於486。
講下成季好同唔好先

先講唔好
1.講咗好多次架啦 太長氣 過份還原對白 有啲其實可以cut短 eg 第5,7,9,10,18,19,20
2.成日崩樣不過無計 錢去晒加時
3.經常企住講野 無動作 表情 都係因為無錢

好既地方
1.小說內容9成都講晒架啦 重要既多數都提咗 係有幾個cut咗
2.氣氛做得幾好 配樂夾 除咗20集
3.可以做出超越原作既動畫 eg11,23

評語:其實可以每集24至25分鐘 有時cut op ed都夠做晒4章 只要識得放棄啲廢話 之後再放啲錢落作畫咁已經好好多。比起第一季 第二季內容雖然豐富又多伏筆 拓展世界觀等等,但作畫不足令觀賞性下降 唔係崩樣個啲,而係動作 表情 分鏡,導致好多情緒表達得唔夠第一季細膩。只可以講製作組係內容同畫面兩者選擇咗前者。雖然有不足,但都係好睇既。希望有第三季既話,唔會再犧牲作畫。
冊封前段對話個度畫到羅茲好崩個下巴兜晒出黎
係呀,長月達平原本諗住4月1號開始呀但係點知延期呀
個日期就改咗,不過咁啱今日都係佢cv生日結束
試下用DeepL 翻譯,準確好多
兩個
1.上面都提咗
2.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞