Figure 討論

1001 回覆
23 Like 0 Dislike
本身定價都差唔多啦
1300人仔都叫貴

我眼殘睇錯saber果個…我本身係問宮園薰
有興趣可以上日本Y拍search下ガレージキット,你會見到架仔嘅愛同手工

睇完英文WIKI加埋巴打們解釋
終於我諗我應該明

GK大約係指用翻模做既FIGURE
(我諗我之前唔明既原因係唔明翻模點解
原來即係好似玩泥膠果種 )
因為業餘同人野既錢有限
所以多數都係用翻模E種方法做
個成本相對地低(不過都係高)
但係缺點係個模用可能幾十幾百次就收皮
所以產量小

平時既大廠用開打針射堆膠落鐵模度黎做FIGURE
個方法起始成本極高但係方便大量生產
整幾千隻既多數都會咁做

而果間E2046有兩飯業務
第一飯去日本買人地D GK或者大廠FIGURE
再用翻模方法COPY D白模出黎賣
比D人自己砌自己上色過下癮
第二飯就係自己整GK出黎賣

搞左咁耐好似開始明
感謝各位解答
慳位都係攝抽濕珠算
btw下個月先有第一隻pvc玩

Same
本身訂咗今個月GSC出果隻惠嘅figure
竟然延咗期去六月
btw新人留名學野
有興趣可以上日本Y拍search下ガレージキット,你會見到架仔嘅愛同手工

睇完英文WIKI加埋巴打們解釋
終於我諗我應該明

GK大約係指用翻模做既FIGURE
(我諗我之前唔明既原因係唔明翻模點解
原來即係好似玩泥膠果種 )
因為業餘同人野既錢有限
所以多數都係用翻模E種方法做
個成本相對地低(不過都係高)
但係缺點係個模用可能幾十幾百次就收皮
所以產量小

平時既大廠用開打針射堆膠落鐵模度黎做FIGURE
個方法起始成本極高但係方便大量生產
整幾千隻既多數都會咁做

而果間E2046有兩飯業務
第一飯去日本買人地D GK或者大廠FIGURE
再用翻模方法COPY D白模出黎賣
比D人自己砌自己上色過下癮
第二飯就係自己整GK出黎賣

搞左咁耐好似開始明
感謝各位解答

gk真愛先會買
有好多冷門野都無出pvc
Lm
己訂gsc saber同佐倉雙葉

有冇人岩呢隻,唔知精品會唔會開訂呢
精品好似唔開aniplex 黑貞德訂 走去孤注訂左
但1385 都幾貴 我自己走去搵官網訂再轉運落黎應該平幾十

Aniplex 定價不嬲貴
其實Alter 都有隻黑貞德企畫中

兩隻連pose 都好似一樣收一隻算

有唔同
Aniplex 原畫無披肩
但Alter 原畫是有披肩

有唔同

alter 果隻靚啲

有唔同

alter 果隻靚啲

oh no, 早知留番訂alter 果隻算
留名支持

諗緊訂佢定篝ノ霧枝
兩隻都好吸引

諗緊訂佢定篝ノ霧枝
兩隻都好吸引

兩隻都訂咪唔洗諗
最近SAO堆野係咁重販
最近SAO堆野係咁重販

劇場版效應 好似係

諗緊訂佢定篝ノ霧枝
兩隻都好吸引

兩隻都訂咪唔洗諗

每日月都找成3千蚊figure數
就黎飯都唔洗食 但係隻手成日唔聽洗

諗緊訂佢定篝ノ霧枝
兩隻都好吸引

我要呢隻夠 信和見有2間開左訂幾貴下,等睇下精口會唔會開訂

好想脫坑啊

好想脫坑啊

買滿個櫃 脫咪岩數

好想脫坑啊

買滿個櫃 脫咪岩數

已經係咁比老婆屌啦,仲邊夠膽買
仲有A+小櫻同圓神未拎貨
正常喔
咁多 唔屌先奇

好想脫坑啊

買滿個櫃 脫咪岩數

已經係咁比老婆屌啦,仲邊夠膽買
仲有A+小櫻同圓神未拎貨

好提子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞