Figure 討論

1001 回覆
23 Like 0 Dislike
我好多朋友都係買完返黎唔拆保持全新狀態,咁樣會唔會太浪費/on9?

同問 真係無計 買左返黎 無咁多位開出黎

我諗有定時吸濕 保存方面問題應該唔大既
咁當然有位放出黎就最好 我個人覺得
除非會諗住賣返出去 就唔同講法

btw freeing 造工好左好多

買啲防潮珠擺入個原盒入面點睇
btw小暗好正

美柑仲正

訂左夢夢 美柑會出既話都會入日
我而家放晒入櫃 房定時推部吸濕機入去,
係日本城買埋除味大師 入房乾爽 有香味

訓係到打機一邊可以望到囡囡
雖然一開房門就要跳上床

夢夢緍紗? 成1200蚊 好似係

美柑我都係第一次買女女
[quote]

雖然一開房門就要跳上床

美柑我都係第一次買女女

個陣我都諗左好耐訂唔訂美柑
點知決定訂時就話爆左Quota
有無人知e2046依間廠
例如佢d成品質素大約係點

見好似係香港公司黎
出未上色既白模居多
不過都有賣上左色
見間野都做到幾大規模
D成品睇相都ok係個價相對貴小小
但係就奇怪點解出左咁多隻成品
之前一直都無聽過佢個名
我估係佢出既貨全部都係無版權

呢間喔
佢D 白模係翻件黎
即係拎日本原件 複製
多數GK figure 模 但大廠佢都有copy 件
成品既話佢都唔平 但留言多數讚
但我無買過 答唔到你質素點
佢好似做全球市場
佢都有D 自家系列作品既

見佢出左隻god eater既alisa
有d心郁郁想買
不過一隻上左色既要成千三蚊

不過睇完佢個網都唔多明
乜野叫gk
據我所知正常figure流程
應該係有條友整個原型出黎
有班友就會走出黎拆件微改隻原型
因為有d位未必整到個模出黎
之就整個模出黎量產一堆未上色既件
再之後慢慢砌同幫件野上色

唔知有無理解錯
咁既話間野翻大廠件即係拆大廠既成品
再整個模出黎翻做件野?
咁既話同強國老翻figure有乜分別
雖然見佢個價咁貴應該點有分別
我好多朋友都係買完返黎唔拆保持全新狀態,咁樣會唔會太浪費/on9?

同問 真係無計 買左返黎 無咁多位開出黎

我諗有定時吸濕 保存方面問題應該唔大既
咁當然有位放出黎就最好 我個人覺得
除非會諗住賣返出去 就唔同講法

btw freeing 造工好左好多

買啲防潮珠擺入個原盒入面點睇
btw小暗好正

美柑仲正

訂左夢夢 美柑會出既話都會入日
我而家放晒入櫃 房定時推部吸濕機入去,
係日本城買埋除味大師 入房乾爽 有香味

雖然一開房門就要跳上床

美柑我都係第一次買女女

唔係 一比4兔女郎

我費時買婚紗版,我好怪 一買左一隻就想買埋其餘果幾隻做一套 但係荷包叫救命 所以直頭唔開坑

見好似係香港公司黎
出未上色既白模居多
不過都有賣上左色
見間野都做到幾大規模
之前一直都無聽過佢個名

呢間喔
佢D 白模係翻件黎
即係拎日本原件 複製
佢好似做全球市場

有d心郁郁想買

不過睇完佢個網都唔多明
乜野叫gk

唔知有無理解錯
再整個模出黎翻做件野?

gk 手辦即係日本會場先會發售 而且通常只有白模同數量唔多
你上網睇果D 好吸引既GK 手辦圖都係上左色
但實際買返黎都係白模
而且正版白模售價可以等於普通一隻大廠完成品價錢,如果你真係想買真正既日本成品連代工費,就要2000up 先可以買到
如果只係普通翻件通常只係得白模
但好似e2046 咁因為佢有做上色 所以要係白模價錢上加埋代工費 所以變1300
所以好多人都會買翻件或者翻件上色完成品
價錢比較合宜,代工費就有貴有平

見好似係香港公司黎
出未上色既白模居多
不過都有賣上左色
見間野都做到幾大規模
之前一直都無聽過佢個名

呢間喔
佢D 白模係翻件黎
即係拎日本原件 複製
佢好似做全球市場

有d心郁郁想買

不過睇完佢個網都唔多明
乜野叫gk

唔知有無理解錯
再整個模出黎翻做件野?

但實際買返黎都係白模
而且正版白模售價可以等於普通一隻大廠完成品價錢,如果你真係想買真正既日本成品連代工費,就要2000up 先可以買到
但好似e2046 咁因為佢有做上色 所以要係白模價錢上加埋代工費 所以變1300

除咗師兄所講嘅之外,GK通常唔係用PVC,平嘅多數用合成樹脂,貴嘅會用cold cast。 呢兩種物料都無PVC嘅劣化問題(前幾頁有師兄講咗),而且硬度高(hard),唔易變形,不過易碎(brittle)

有冇人知邊到仲有得買呢隻同市價幾錢到

想要普通定DX版? 普通我見信和幾間大舖都仲有

見好似係香港公司黎
出未上色既白模居多
不過都有賣上左色
見間野都做到幾大規模
之前一直都無聽過佢個名

呢間喔
佢D 白模係翻件黎
即係拎日本原件 複製
佢好似做全球市場

有d心郁郁想買

不過睇完佢個網都唔多明
乜野叫gk

唔知有無理解錯
再整個模出黎翻做件野?

但實際買返黎都係白模

除咗師兄所講嘅之外,GK通常唔係用PVC,平嘅多數用合成樹脂,貴嘅會用cold cast。 呢兩種物料都無PVC嘅劣化問題(前幾頁有師兄講咗),而且硬度高(hard),唔易變形,不過易碎(brittle)

gk好易碎 但係質素真係好好
我有3隻gk搵人上左色
放左10年 無打理d塵成吋厚
最近洗返都係同新既一樣
當年大概上色都要千幾蚊至兩千蚊
係香港上色
我想問五月玩具店有咩問題前排係佢到訂左隻野

曾經試過有貨到貨時升價了
五月沒有把貨給預訂了的客人
而選擇用更高的價錢當現貨售賣賺取
更高的利潤
現架唔知仲係唔係
但係有前科既野始終都係唔穩

聽聞有人答
訂左唔代表係首批拎到
總之有你份就會通知你

如果巴打對"訂野"既認知有分岐
唔好試啦 佢又唔係最平

冇見到E個POST
下次訂野前會過黎問下先

見好似係香港公司黎
出未上色既白模居多
不過都有賣上左色
見間野都做到幾大規模
之前一直都無聽過佢個名

呢間喔
佢D 白模係翻件黎
即係拎日本原件 複製
佢好似做全球市場

有d心郁郁想買

不過睇完佢個網都唔多明
乜野叫gk

唔知有無理解錯
再整個模出黎翻做件野?

但實際買返黎都係白模

感激各位答左我咁多野
各位講左咁多我都係有d野唔明
其實Gk係點做出黎

如果話係人手做即係隻隻都會有d唔同
同埋產量可能每款得一兩隻
咁既話好似無乜可能會拎出黎賣

定係平時堆figure一樣
都係倒模不過材料唔同左同埋無上色?
咁既話我就唔明點解產量會咁小

另外如果大陸堆老翻轉左材料又唔上色既
算唔算gk
唔好意思問左咁多問題

見好似係香港公司黎
出未上色既白模居多
不過都有賣上左色
見間野都做到幾大規模
之前一直都無聽過佢個名

呢間喔
佢D 白模係翻件黎
即係拎日本原件 複製
佢好似做全球市場

有d心郁郁想買

不過睇完佢個網都唔多明
乜野叫gk

唔知有無理解錯
再整個模出黎翻做件野?

但實際買返黎都係白模

感激各位答左我咁多野
各位講左咁多我都係有d野唔明
其實Gk係點做出黎

另外如果大陸堆老翻轉左材料又唔上色既
算唔算gk
唔好意思問左咁多問題

咁講啦,其實GK全寫係Garage Kit, 所以翻模都算

GK其實最初都係日本啲同人Circle唔滿足於玩大廠嘅PVC所以就自己design隻figure(即係全新嘅設計,唔係翻模)再揾廠開模。 由於開模嘅成本好高,加上開心share嘅心,所以通常會整一定數量去賣,更有啲造型師因此而被大廠招攬
有興趣可以上日本Y拍search下ガレージキット,你會見到架仔嘅愛同手工
無位放

想要普通定DX版? 普通我見信和幾間大舖都仲有

琴日行左轉唔見有既,想要豪華版

有無巴打知呢隻宮園薰連特典邊度有得買

特典好少有返多,可以問下Ins城堡,無就唯有日本運返嚟,Amazonjp見仲有原價

呢隻我好似係我識果個淘寶店家見到有連特典
[ig]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/05/17/004722_06cfcc7d250b046f125ca51b14adc15a.jpg[/img]

amazon 2萬4羊

之前現時好似見到仲有,依家唔知

amiami 二手好似17000定18000羊,可以上去望下

呢隻我好似見1300 人仔
[ig]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/05/17/004722_06cfcc7d250b046f125ca51b14adc15a.jpg[/img]

amazon 2萬4羊

amiami 二手好似17000定18000羊,可以上去望下

豪華版
日版

amazon 2萬4羊

豪華版
日版

http://www.amiami.com/top/detail/detail?scode=FIGURE-018202-R028

17180羊 唔知係唔係你地講呢隻
不過二手黎

amazon 2萬4羊

豪華版
日版

1300咁貴

不過照求link/店名

有無巴打知呢隻宮園薰連特典邊度有得買

特典好少有返多,可以問下Ins城堡,無就唯有日本運返嚟,Amazonjp見仲有原價

呢隻我好似係我識果個淘寶店家見到有連特典

sor眼殘睇錯saber果個

求link/店名[/quote]

amazon 2萬4羊

豪華版
日版

1300咁貴

不過照求link/店名

amazon 2萬4羊

豪華版
日版

1300咁貴

不過照求link/店名

1300唔貴 我個時唔記得訂 佢出個日我狗沖出信和買現貨 1800

呢間d價位好似幾好想順路買多幾隻土人,請問巴打呢間係咪真係無伏

呢間d價位好似幾好想順路買多幾隻土人,請問巴打呢間係咪真係無伏

我買過啦
我有陣都搵佢傾 figure
本身定價都差唔多啦
1300人仔都叫貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞