【古典文學】你不認識的陶淵明,永垂不朽的文學世界

116 回覆
89 Like 1 Dislike
好想睇樓主寫道家思想

我思想/文學/視藝都有開
會一步一步慢慢去講
絲打有興趣可以留意吓我個Blog

已放書籤

非常感謝

陶淵明金剛怒目之姿

如果想像文學、作家為圓形
我地嘅閱讀必然係站在圓外
從某一方向去切入必定有一局限
所以我地會有咁多評論、文學理論
正係想認識更全面、更加好

魯迅評價陶淵明為金剛怒目
其實主要目的係為左糾正前人睇法
希望更加全面去睇陶淵明嘅面向
「金剛怒目,所以降服四魔;菩薩低眉,所以慈悲六道。」
世人多以為陶乃菩薩,忽略左佢嘅金剛

陶淵明雜詩十二首
可以從中體會佢對年少時嘅追憶
雜者,不拘流例,即係無法分類之人生雜感
故曰人生無常,雜感萬端
我地黎讀讀雜詩其五

憶我少壯時,無樂自欣豫。
猛志逸四海,騫翮思遠翥。

:飛舉貌
遠翥:遠飛
後生時成日都過得好開心
而且覺得自己係有能力改變世界
降服四魔,立下一番功業

荏苒歲月頹,此心稍已去。
值歡無復娛,每每多憂慮。

隨住年月逝去,已經磨損左自己嘅志氣
就算有喜事都無咁開心
對比起無樂自欣豫真係好多煩惱

氣力漸衰損,轉覺日不如。
壑舟無須臾,引我不得住。

壑舟:喻時光流逝、生命變化
唔係唔想好似以前嘅金剛怒目
而係命運決定了各自有路走
有好多事都返路唔到轉頭

前途當幾許?未知止泊處。
古人惜寸陰,念此使人懼。

人生未來到底仲有咩可能?
死後又會去咩地方?
上面講過陶淵明係現世主義者
亦可見於佢追憶少年金剛怒目之句
人生只像一張草稿,所有野只有一次

最後大家再讀一次:

憶我少壯時,無樂自欣豫。
猛志逸四海,騫翮思遠翥。
荏苒歲月頹,此心稍已去。
值歡無復娛,每每多憂慮。
氣力漸衰損,轉覺日不如。
壑舟無須臾,引我不得住。
前途當幾許?未知止泊處。
古人惜寸陰,念此使人懼。

雜詩十二首入面
仲有唔少精彩嘅詩句
無方法全部都講所以選左當中佳句黎讀

雜詩其一 為十二首組詩立下定調

人生無根蒂,飄如陌上塵。

極好嘅比喻
中國傳統詩詞成日會見到
飄零、浮萍、塵埃
無一不如人生

其二

欲言無予和,揮杯勸孤影。
日月擲人去,有志不獲騁。

呢句可同上面細讀其五並列

其四

孰若當世士,冰炭滿懷抱。
百年歸丘壟,用此空名道!

冰炭滿懷抱乃奇句
比喻昔日患得患失於功名利祿之間
不如追求自由自在
亦肯定左自己嘅田園生活
其他系列都重發緊,未睇可以追埋佢
荀子:
https://lihkg.com/thread/248191/page/1
李商隱:
https://lihkg.com/thread/245419/page/1
梵谷Van Gogh:
https://lihkg.com/thread/246863/page/1
好想睇樓主寫道家思想

我思想/文學/視藝都有開
會一步一步慢慢去講
絲打有興趣可以留意吓我個Blog

已放書籤

樓主出都Bookmark哂

多謝哂巴打撐場

簡介基本古典文學概念:士人思想 兼談陶淵明飲酒二十首其八

讀中國古典文學必先理解中國士人思想
咩係士人呢?即係中國古代嘅讀書人
士人之代表以孔子為首
先秦九流十家,幾乎已概括士之種類
中國古代係一個詩嘅世界
古代士人係「不學詩,無以言」
精英分子上層嘅交流、應答都係用詩做工具

所以讀中國古詩,首先要對士人嘅思想文化有理解,先會有較好嘅理解
呢到我地不妨讀吓陶淵明嘅飲酒二十首其八
陶淵明真係好鍾意飲酒,寫成二十首咁多
飲酒二十首其八
係佢自述自己作為一個中國士人對中國傳統思想嘅接受同思考
我地可以當陶淵明係士人嘅典型黎閱讀,將來睇其他詩人作品可以參照

飲酒二十首序:

余閒居寡歡,兼比夜已長,偶有名酒,無夕不飲。顧影獨盡,忽然復醉。既醉之後,輒題數句自娛;紙墨遂多,辭無詮次,聊命故人書之,以為歡笑爾。

序言可以睇到作者嘅創作動機
酒後自娛,醉心文學,必能見其真情
自陶之後,以酒寫詩者不計其數

飲酒二十首其八:

少年罕人事,游好在六經。
行行向不惑,淹留遂無成。

中國傳統士人,由細到大都係一定讀六經先
莊子天運篇:「丘治詩、書、易、禮、樂、春秋六經。」
荀子勸學篇:「始乎誦經、終乎讀禮。」
總之都係以上六經都係儒家思想嘅經典
儒家呈現嘅係濟世之學,係一種入世、理想嘅主義
對後生仔黎講係好大影響力
尤其孔子作為萬世師表嘅聖人
令到所有士人都以「士志於道」為終極目標
一定要出仕立功,救濟萬民
但我地都知道,成功者只係極少數
好多文人如陶淵明,到左四十不惑之年
都係做唔到咩大官,實踐唔到咩少年嘅抱負

竟抱固窮節,饑寒飽所更。
弊廬交悲風,荒草沒前庭。

理想無法實現,自然要抒發「士不遇」
千里馬遇唔到伯樂嘅感嘆
陶淵明抱住呢種理想,面對現實嘅苦況
食餐飽少少都係成日嘅事,生活成日都好慘
此乃中國古典詩詞之大主題:「士不遇」
不遇,係文人嘅一種文化命限
一種儒家文化理想無法實現嘅悲劇

披褐守長夜,晨雞不肯鳴。
孟公不在茲,終以翳吾情。

前兩句係講訓唔著,好多野諗
等雞叫,因為雞叫就係天光,呢個比喻幾得意
孟公,比喻貴人、伯樂
《高土傳》記載,東漢張仲蔚隱居不仕,「常據窮素,所處蓬蒿沒人,閉門養生,不治榮名,時人莫識,唯劉龔知之。」
孟公,係東漢劉龔嘅字

最後再讀一次:

簡介基本古典文學概念:士人思想 兼談陶淵明飲酒二十首其八

讀中國古典文學必先理解中國士人思想
咩係士人呢?即係中國古代嘅讀書人
士人之代表以孔子為首
先秦九流十家,幾乎已概括士之種類
中國古代係一個詩嘅世界
古代士人係「不學詩,無以言」
精英分子上層嘅交流、應答都係用詩做工具

所以讀中國古詩,首先要對士人嘅思想文化有理解,先會有較好嘅理解
呢到我地不妨讀吓陶淵明嘅飲酒二十首其八
陶淵明真係好鍾意飲酒,寫成二十首咁多
飲酒二十首其八
係佢自述自己作為一個中國士人對中國傳統思想嘅接受同思考
我地可以當陶淵明係士人嘅典型黎閱讀,將來睇其他詩人作品可以參照

飲酒二十首序:

余閒居寡歡,兼比夜已長,偶有名酒,無夕不飲。顧影獨盡,忽然復醉。既醉之後,輒題數句自娛;紙墨遂多,辭無詮次,聊命故人書之,以為歡笑爾。

序言可以睇到作者嘅創作動機
酒後自娛,醉心文學,必能見其真情
自陶之後,以酒寫詩者不計其數

飲酒二十首其八:

中國傳統士人,由細到大都係一定讀六經先
莊子天運篇:「丘治詩、書、易、禮、樂、春秋六經。」
荀子勸學篇:「始乎誦經、終乎讀禮。」
總之都係以上六經都係儒家思想嘅經典
儒家呈現嘅係濟世之學,係一種入世、理想嘅主義
對後生仔黎講係好大影響力
尤其孔子作為萬世師表嘅聖人
令到所有士人都以「士志於道」為終極目標
一定要出仕立功,救濟萬民
但我地都知道,成功者只係極少數
好多文人如陶淵明,到左四十不惑之年
都係做唔到咩大官,實踐唔到咩少年嘅抱負

理想無法實現,自然要抒發「士不遇」
千里馬遇唔到伯樂嘅感嘆
陶淵明抱住呢種理想,面對現實嘅苦況
食餐飽少少都係成日嘅事,生活成日都好慘
此乃中國古典詩詞之大主題:「士不遇」
不遇,係文人嘅一種文化命限
一種儒家文化理想無法實現嘅悲劇

前兩句係講訓唔著,好多野諗
等雞叫,因為雞叫就係天光,呢個比喻幾得意
孟公,比喻貴人、伯樂
《高土傳》記載,東漢張仲蔚隱居不仕,「常據窮素,所處蓬蒿沒人,閉門養生,不治榮名,時人莫識,唯劉龔知之。」
孟公,係東漢劉龔嘅字

最後再讀一次:

陶淵明 既《形影神》組詩 係表達晒佢既思想。
而「停雲 時運 榮木」三首係另一風格,都好正。呢d都係一般人唔知既陶淵明特色。

上面有人話鍾嶸評陶淵明係中品,呢個係因為鍾嶸好著重辭彩同藝術手法。但陶淵明其實都有好多作品係好有辭彩,而後人好少發現到。所以蘇軾先會話陶淵明既作品係「質而實綺」

巴打識貨
形影神三首係好特別,假設嘅對答,確係難得一見嘅哲理詩
陶淵明嘅認識大多都停係教科書同文學史,希望呢到比大家睇到更多啦
明哥仔
而「停雲 時運 榮木」三首係另一風格,都好正。呢d都係一般人唔知既陶淵明特色。

上面有人話鍾嶸評陶淵明係中品,呢個係因為鍾嶸好著重辭彩同藝術手法。但陶淵明其實都有好多作品係好有辭彩,而後人好少發現到。所以蘇軾先會話陶淵明既作品係「質而實綺」

巴打識貨
陶淵明嘅認識大多都停係教科書同文學史,希望呢到比大家睇到更多啦

停雲 時運 榮木係好特別既四言

荊軻、貧士、飲酒、感士不遇賦呢d都好正呀 ,不過唔知點解當時人發現唔到呢d正野

召喚成功

巴打識貨

停雲 時運 榮木係好特別既四言

荊軻、貧士、飲酒、感士不遇賦呢d都好正呀 ,不過唔知點解當時人發現唔到呢d正野

時間洗出經典之作
今人都唔算太識陶淵明
所以先要大家一齊黎介紹

簡介基本古典文學概念:遊戲筆墨 兼談陶淵明止酒詩

中國古典詩有一個非常重要同獨特嘅地方
就係中國古代,由周至清,詩並非如現代人想像:脫離俗世嘅純藝術品
孔子講「不學詩,無以言」係一針見血
因為詩係一種日常應酬、交友、擦鞋嘅重要工具
同題競寫,各逞才情
睇返好多有名詩人嘅全集,呢種作品多數佔左一半以上,數量驚人

我地會稱呢種作品為「遊戲筆墨」,並唔係為左咩嚴肅嘅抒情言志而寫
但我地而家睇文學史、選集,都成日忽視左呢批作品,係件可惜嘅事
所以為左以正視聽,今次特別介紹陶淵明一首玩嘢之作,止酒
止酒,即係陶淵明呢一個咁鍾意飲酒嘅人
竟然話自己要停止飲酒,呢到已經夠幽默啦
廢話唔多講,即刻黎講吓首詩先:

止酒:

居止次城邑,逍遙自閒止。
坐止高蔭下,步止蓽門裡。
好味止園葵,大懽止稚子。

:有停止、居留之意,同時都係語助詞
蓽門:柴門

睇呢幾句,相信大家都會發現一個趣怪之處
就係每一句都有一個「止」字,呢個正正係陶淵明玩嘢嘅地方
佢創造左一個新嘅形式去寫詩,強制限定左自己每句都加個止
去配合返自己止酒嘅主題
呢幾句都係講陶淵明嘅日常生活
鍾意食自己種嘅菜,鍾意同自己個仔玩
呢到亦都可以留意,古詩係成日忽略主詞嘅,所以唔明果陣可以加返主詞

平生不止酒,止酒情無喜。
暮止不安寢,晨止不能起。
日日欲止之,營衛止不理。
徒知止不樂,未知止利己。
始覺止為善,今朝真止矣。

呢幾句都幾好笑
都係形容自己飲左酒就訓唔著又起唔到身
營衛:中醫術語,指要保全自己嘅氣
唔飲酒,個心唔開心,飲左酒,身體唔開心
但都係唔飲酒先係好嘅,都係唔飲啦
呢到由不止到止,幾有一問一答嘅趣味

從此一止去,將止扶桑涘。
清顏止宿容,奚止千萬祀。

呢到嘅止,連結至桑涘
:扶桑,係山海經神話入面嘅樹名
連埋上面嘅善同神仙世界
止酒就有修仙、長生不老嘅意思
清顏,即係有仙氣啦
止左酒就可以一直有仙氣,直到千千萬萬年
呢到表達左陶淵明生活美學嘅理想
又有邊個唔想身體健健,開心生活呢?
現實同理想當然有差距,陶淵明一生都無真正止酒
呢種詩文成日都反映左好多野,思想矛盾、時代問題等等
不全然遊戲筆墨,嘻笑怒罵皆成文章,先係真正嘅大文學家

再讀一次啦喂:

居止次城邑,逍遙自閒止。
坐止高蔭下,步止蓽門裡。
好味止園葵,大懽止稚子。
平生不止酒,止酒情無喜。
暮止不安寢,晨止不能起。
日日欲止之,營衛止不理。
徒知止不樂,未知止利己。
始覺止為善,今朝真止矣。
從此一止去,將止扶桑涘。
清顏止宿容,奚止千萬祀。
正皮
正皮

多謝巴打
今次陶淵明又有高汁討論
今次陶淵明又有高汁討論

證明又有新文友加入
上過一個科過下詩歌
覺得佢有少少中二病
又想社會變成桃花園
但係又睇唔起當時社會官場黑暗迂腐
寧願避世無為
講到隱居係為咗呢個社會留下一線光明幾咁偉大
心諗你係想社會可以變成桃花園
就學儒家咁入世立三不朽啦
得個想字有乜用
人哋多番邀你出仕又話咁做違背自己意願
「此行誰使然 似為飢所驅」
當初入仕係因為窮 唔係為咗改變社會
之後又話唔想同流合污
咁睇又唔覺得佢有幾清高
我覺得做人係應該主動配合社會
而唔係要社會主動配合返自己轉頭

有錯請屌 文學根基差 指教下小弟
上過一個科過下詩歌
覺得佢有少少中二病
又想社會變成桃花園
寧願避世無為
得個想字有乜用
之後又話唔想同流合污
咁睇又唔覺得佢有幾清高

其實巴打的確可以咁理解陶淵明
但呢種理解係完全站係現代人
當下此刻檢討返陶淵明嘅角度
大抵文學家都係理想主義者
中二與否,在於陶淵明是否曾經實踐
在於中國古代社會嘅知情分子階層嘅思想
在於當時整個社會嘅情況

中國士人本身就係得「學而優則仕」嘅方向
即刻話,讀得書點都要做官
要報效國家,為朝廷出力
但問題係,如果你嘅老細好衰
間公司根本唔係你一個文員仔改變到果陣
我地應該點做呢?
好多文人都卡係呢個位,成世都好痛苦

陶淵明試過做官
又知道自己性格係唔好做官
又了解個官場根本唔係佢可以改變
佢為士人開左另一個方向:田園
陶淵明嘅難得在於此

或者咁講都係唔夠有力
後面追埋落去
會有更加細緻嘅解釋
上過一個科過下詩歌
覺得佢有少少中二病
又想社會變成桃花園
寧願避世無為
得個想字有乜用
之後又話唔想同流合污
咁睇又唔覺得佢有幾清高

其實巴打的確可以咁理解陶淵明
但呢種理解係完全站係現代人
當下此刻檢討返陶淵明嘅角度
大抵文學家都係理想主義者
中二與否,在於陶淵明是否曾經實踐
在於中國古代社會嘅知情分子階層嘅思想
在於當時整個社會嘅情況

中國士人本身就係得「學而優則仕」嘅方向
即刻話,讀得書點都要做官
要報效國家,為朝廷出力
但問題係,如果你嘅老細好衰
間公司根本唔係你一個文員仔改變到果陣
我地應該點做呢?
好多文人都卡係呢個位,成世都好痛苦

陶淵明試過做官
又知道自己性格係唔好做官
又了解個官場根本唔係佢可以改變
佢為士人開左另一個方向:田園
陶淵明嘅難得在於此

或者咁講都係唔夠有力
後面追埋落去
會有更加細緻嘅解釋

其實巴打會咁樣思考文學
已經好唔錯啦
我都係分享自己嘅心得
大家一齊吹吓水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞