【古典文學】你不認識的陶淵明,永垂不朽的文學世界

116 回覆
89 Like 1 Dislike
上過一個科過下詩歌
覺得佢有少少中二病
又想社會變成桃花園
但係又睇唔起當時社會官場黑暗迂腐
寧願避世無為
講到隱居係為咗呢個社會留下一線光明幾咁偉大
心諗你係想社會可以變成桃花園
就學儒家咁入世立三不朽啦
得個想字有乜用
人哋多番邀你出仕又話咁做違背自己意願
「此行誰使然 似為飢所驅」
當初入仕係因為窮 唔係為咗改變社會
之後又話唔想同流合污
咁睇又唔覺得佢有幾清高
我覺得做人係應該主動配合社會
而唔係要社會主動配合返自己轉頭

有錯請屌 文學根基差 指教下小弟

陶淵明應該係前期儒家,
後期走向道家?

可以咁講
但其實好難完全擺脫用世之思
好多時佢嘅詩作都表達呢種矛盾掙扎
不過好在田園係佢嘅歸屬

古人也要擬古? 從陶淵明擬古九首其一讀起

好多人都講文學係一種創造嘅藝術
但文學嘅創造,其實都唔係原創,只係取法世間現象嘅再創造
古人一早深明呢個道理,所以古人成日都係崇古嘅
因為沒有過去,就沒有未來
魏晉時期嘅陶淵明,係佢創作之前
已經對前人之作有許多研讀同學習,先會寫得出咁好嘅詩文

亦都係咁,陶淵明先會寫出擬古九首
擬,模擬、學習,係一個藝術家向前人致敬嘅方法
退一步去諗,其實藝術係離唔開模仿、致敬嘅,例如現代電影就好常見
雖然陶淵明並無表明所致敬嘅係咩作品
但從整體而論,可以推測佢係向古詩十九首致敬
擬古有兩個明顯嘅特色:
1.風格、語言相似(如質樸)
2.體式相似(如五言體)

擬古九首其一:

榮榮窗下蘭,密密堂前柳。
初與君別時,不謂行當久。

呢到係中國詩歌傳統嘅敘述手法
先景後情,借物起興
前面寫景,稱作興句
後面起情,稱作應句
呢種手法係從詩經、古詩十九首開始嘅
影響左後世無數詩人,幾乎係一定會用到嘅
興呢種手法多數係開頭,但唐代亦會穿插其中

蘭花,係古代比喻人格高尚之植物
柳,係詩歌傳統中係離別,古人折柳送別,係一種離情
最初離別之時,無諗過我地會分別咁耐
一興一應,使情感更具張力,先有具體嘅感覺

出門萬里客,中道逢嘉友。
未言心未醉,不在接杯酒。

呢到繼續講故事
估唔到你去左萬里之外,識左第二個朋友
陶呢到好基咁FF
你地唔需要講野都知道哂對方心意
唔飲酒但都已經好似醉左咁開心

蘭枯柳亦衰,遂令此言負。

變節易心,相約之言早負
呢到精彩嘅地方係連結返蘭同柳
大家不妨細細品味
前面嘅FF,稱做假擬,即係幻想嘅人事
呢種假擬要寫得好,通常係要表達到某種世間嘅普遍存在
呢到表達左嘅唔係基情
而係相約至失約,人世間變節易心嘅悲傷

多謝諸少年,相知不忠厚。
意氣傾人命,離隔復何有?

人之相知,貴相知心
變節易心係件不忠厚嘅事,古人視友係非常重要嘅
同聲相應,同氣相投,為朋友係可以捨命
離隔即分別之意,復即怎樣
如果真係朋友,分隔又點會影響到關係?

呢到除左可以睇得出陶淵明嘅友情觀
亦都可以睇得出文學價值
往往在於能夠係個別嘅人事中昇華出人世普遍嘅存在
正正因為有呢種人情翻覆是波瀾嘅常見現象
先至會有讀之與我心有側側焉之感概

呢到再讀一次:

出門萬里客,中道逢嘉友。
未言心未醉,不在接杯酒。
蘭枯柳亦衰,遂令此言負。
多謝諸少年,相知不忠厚。
意氣傾人命,離隔復何有?
高質討論:

#205張繼聰相繼失聰

講起植物既象徵意義,都頗有趣

除左 梅蘭竹菊(其實已唔太記得,可能已搞亂左)

你講既柳,我曾睇過小思有句 [等閒了春的殷勤,柳的依依....] [我對拂我首的柳說: 「你別挽留,我有出鞘寶劍...」[...只想念曾拂我首的柳條],真的體驗所講既離情。唔知係咪同柳既形態有關呢?因為當人行過,長長柳絲掃到人頭上,看上去好似拉扯住人挽留人咁,於是文人就將佢當成挽留既表現 定係我ff太多

仲有咩其他植物具有特別的象徵意義

#209戈登探長

小思絕對係受古典文學影響嘅例子
特別係寫散文嘅人大多都受中國古典傳統文化影響
非常多謝張巴打用心回應,句子好正

巴打講柳之形態,絕對係其中之一嘅聯想
植物係文學中嘅象徵意義,通常同佢嘅形態、習性好有關係
柳嘅離情起於詩經
昔我往矣,楊柳依依。今我來思,雨雪霏霏。
大多中國傳統嘅植物象徵傳統來自詩經、楚辭,尤以楚辭所創嘅美人香草傳統為重

例如
蘭:君子
荷:潔身自愛
白茅:小人難治
蒺藜:不祥

都係楚辭中出黎嘅,為香草和惡草兩類,以此隱喻了忠貞奸佞之意,左右了後世文人對植物的寄意,也開闢以植物擬喻的手法。

#222月影成三人

我特別鐘意頭兩句,有種特別少少既味道

巴打前面提到既植物,係唔係好常見到用係詩?
有無啲用得好靚,不論係唔係陶先生所寫。

的而且確有個實物/實景係會令成個感覺提升不少,
但會唔會存在過分解讀植物?

好似榮榮窗下蘭 有高尚感情意味既植物生機勃勃咁係窗前生長,感覺上有種升華兩者之間既友誼而且提高佢朋友既評價。陶先生似係 係擬古九首其一既第一句就帶一種讚賞朋友。
特別係初與君別時,佢帶出個畫面更加係令我不由自主咁聯想,情景富有兩人之間既愛,植物更加係點出佢地之間背後既感覺。

所以我會有種過分解讀既感覺。
但我相信去觀想不同時代既人或事都會有機會過分解讀,而且係無可避免。
好啦!我想知既係,有無作品/作家係被世人過分解讀而推舉出黎。

#223戈登探長

呢兩句的確寫得精彩
巴打識貨,睇得好仔細
植物係好常係詩到運用嘅,上面提嘅幾種已係最常見

要回答巴打嘅問題
必須轉過頭去問,點解詩係中國古典文學地位最為崇高?(其實係全世界古典文學,詩必然係最高位。)
中國古詩,點解可以咁精緻,咁規範,咁簡短嘅情況,呈現出中國古典文學嘅最高峰?
我地必須了解:詩唔止係單純嘅藝術品,而係一種龐大、豐富嘅詩文化
有人話五四之後,係詩亡嘅時代,係呢一觀點黎睇係合理嘅
因為詩文化係代表左,詩人只要運用短短一兩句文字,可以召出歷代的古魂,可以喚起神話的怪誕,可以昇華植物的精神
歷史典故、神話故事、動物、植物、風俗等等,每一種都係詩文化入面累積,每一種都潛藏著厚實的泉源
因此,有識見暫依循此理解,有根據地去解讀,是正確的,並不是沒有理由,胡亂以一己之意的過度解讀

另外,巴打問有冇作家/作品被過度解讀而推舉出黎
我回答係,一定有

但呢個問題已經好大,可能要之後我地慢慢睇得更多,再慢慢解答巴打嘅提問
對呢首講植物印象好深

呢篇當時討論得好精彩
我都諗到更多嘢
見返自己嘅留言
留名學野

離不開神話的文學
淺談陶淵明讀山海經十三首

有關文學起源之說,真係各有各吹
但無論邊一派,邊一種吹法,都會話文學起源係同神話有關嘅
因為神話嘅出現,係無意間形成左好多唔同文體嘅初步形態
所以神話絕對係文學、文學家嘅重要養分
好多出色嘅作家都會從神話中提煉出結晶

中國上古三大奇書之一嘅山海經,正正係中國神話呈現
陶淵明係非常喜歡神話嘅文學家,所以佢寫出讀山海經十三首
呢十三首呈現左佢對神話嘅思考、評論
呢到我會先介紹其一,之後再介紹兩首同神話有關嘅趣談

讀山海經十三首其一:

孟夏草木長,繞屋樹扶疏。
衆鳥欣有託,吾亦愛吾廬。

何謂平淡而有遠神?
平淡指語言樸實,遠神即文字外之韻味,乃象徵性之表達
閱讀古典文學,要體會呢種深層意義,係需要涉入情境,用想像去置身其中,用自己嘅經驗互相印證

扶疏:樹葉繁密
呢到對田園環境嘅描述,充分表達左中國傳統嘅生活美
不違自然,和諧,直與天地同流
陶淵明由外在環境嘅欣賞,對大自然美嘅認同,轉入對自己人生嘅歡樂
從鳥嘅有家可歸,聯想到自己亦有安身立命之地
呢種係純粹嘅欣賞,同時亦係對自己生活實踐嘅認同

既耕亦已種,時還讀我書。
窮巷隔深轍,頗回故人車。

簡樸嘅物質生活,往往令人更加自由
因為物欲愈低,所受嘅束縛就愈少
自給自足嘅農地,不須為五斗米而折腰
不再追求物質,轉而投入讀書,係精神嘅昇華
沒有什麼交際應酬,生活是單純,這是自覺抉擇的悠閒美

歡言酌春酒,摘我園中蔬。
微雨從東來,好風與之俱。

偶而和三五知己相聚,一切唔造作,唔勉強
風雨之來,也是自然,順性接受,係道家嘅美學

泛覽《周王傳》,流觀《山海圖》。
俯仰終宇宙,不樂復何如?

我地讀到最後,難免要問:
呢首詩同山海經好似無咩關係?
佢成首只係求其提左兩句,有咩特別意義呢?
其實呢到可以睇得出,陶淵明唔係隔空、抽離閱讀山海經所描述嘅大自然神話
而係以佢當時嘅閱讀主體,佢生活嘅當代情境
去體會返山海經所表達嘅一切事物

周王傳、山海經,都係神話故事黎
陶係當下嘅閱讀,睇到成個宇宙萬物
因為一切嘅閱讀,對陶淵明黎講,都係同自己生命能夠連結
不樂復何如:雙重否定句,又點會唔快樂呢?
每一句都係扣連返自己嘅生命經驗,每一句都令人快樂

呢一首詩,非常能夠呈現陶淵明一個重要嘅面貌:
自然、豁達、超脫
平淡而有遠神,睇落去無咩特別
但偏偏令人回味再三,令人好想好似佢咁生活
呢種田園生活美,係陶淵明藝術嘅極致表現

下次會繼續講其他兩首,講神話典故嘅趣事
大家又再黎讀一次:
泛覽《周王傳》,流觀《山海》圖。

離不開神話的文學

讀山海經十三首其一:

何謂平淡而有遠神?
閱讀古典文學,要體會呢種深層意義,係需要涉入情境,用想像去置身其中,用自己嘅經驗互相印證

陶淵明由外在環境嘅欣賞,對大自然美嘅認同,轉入對自己人生嘅歡樂

其實呢到可以睇得出,陶淵明唔係隔空、抽離閱讀山海經所描述嘅大自然神話

自然、豁達、超脫

大家又再黎讀一次:

等巴打出下篇講神話

離不開神話的文學

讀山海經十三首其一:

何謂平淡而有遠神?

自然、豁達、超脫

大家又再黎讀一次:

等巴打出下篇講神話

一陣出

由神怪之奇到世俗之美
兼談陶淵明讀山海經十三首其二

呢邊主要係講中國神話世俗化嘅過程
舉大家都熟悉嘅月上仙女嫦娥為例
張衡《靈憲》記載:
「嫦娥,羿妻也,竊西王母不死藥服之,奔月。……,嫦娥遂託身於月,是為蟾蜍。」

即係嫦娥原型嘅個樣係咁

咁點解佢後黎會變成呢個樣呢?
首先要明白神話唔係一成不變,本身係種口耳相傳嘅集體創作
通常中國神話人物起始,都唔係俊男美女
反而符合原始圖騰嘅野性,半人半獸係非常常見
但隨住社會審美觀轉變,神話嘅野性係會被文明所馴化
嫦娥正係到左晚唐先正式經文人改寫,定型為今時今日嘅美女
到左呢個階段,我地又見到唔少神話人物漫畫化,唔知會唔會又係一個轉變呢?

陶淵明讀山海經其二:

玉臺凌霞秀,王母怡妙顏。

王母:中國古代神話人物,西王母
呢個係佢而家為人所知嘅樣:

但佢本身係生成咁嘅:

《山海經‧西山經》:
玉山,是西王母之所居也。西王母其狀如人,豹尾虎齒而善嘯,逢髮戴勝,是司天之歷及五殘。

玉臺:玉山,即係西王母住嘅地方,係高過雲霞嘅地方
呢到陶淵明講嘅西王母,已經唔係原本象徵五殘嘅半神半獸
而係經過後來世俗化嘅轉變,變成充滿仙氣,長生不老嘅美女

《漢武帝內傳》:
西王母扶二侍女上殿,東向坐。年三十,容顏絕世,真靈人也。西王母 備天上飲食,出桃七枚,與武帝共食。王母命侍女奏上音樂。

天地共俱生,不知幾何年。

王西母由本身係掌控災難嘅神
變成長生不老嘅仙女
正係神話野性馴化嘅過程

靈化無窮已,館宇非一山。
高酣發新謠,寧效俗中言!

呢到係陶淵明對西王母嘅讚美
大意係話佢好勁好威啦
住嘅地上唔止得一座山,大把山住
高酣:高歌、飲酒
《穆天子傳》:
母為天子謠曰︰「白雲在天,山陵自出。道里悠遠,山川間之,將之無死,尚能復來。」
呢種歌唔係常人語言可以表達,即係西王母仙氣唔係咁簡單嘅

最後再讀一次:

玉臺凌霞秀,王母怡妙顏。
天地共俱生,不知幾何年。
靈化無窮已,館宇非一山。
高酣發新謠,寧效俗中言!
對巴打講神話印象好深

咁一陣出埋佢啦

從夸父追日談神話之多向詮譯
兼談陶淵明讀山海經其九

神話同文學有咩分別呢?
有唔少文學史會包埋神話,視神話亦都係文學嘅一種
呢種講法係無錯嘅
但我地要理解到神話同文學係創作方面有好大分別
神話:集體創作 口耳相傳 源於先民嘅幻想
文學:個人創作 著書定冊 源於作者嘅情思

我地前面提過,閱讀文學係多向嘅詮釋,唔好太妄求作者本意
係神話閱讀,我地更加理解到多向詮釋嘅重要
因為神話嘅作者係多人,更可能唔係同一時代
所以我地每一個人閱讀神話
都係一種再創造,由新嘅讀者發現神話新嘅意義
呢樣亦都係神話迷人嘅地方,吸引左千古至今好多人埋首古籍

陶淵明讀左夸父追日嘅神話,寫左讀山海經十三首其九:

夸父誕宏志,乃與日競走。

《山海經·海外北經》載:
「夸父與日逐走,入日。渴欲得飲,飲於河、渭。河、渭不足,北飲大澤。未至,道渴而死。棄其杖,化為鄧林。」

夸父追日,有學者話係代表中國先民農耕對太陽嘅崇拜
亦有話係因為乾旱對水嘅渴求
但呢種研究係屬於學術嘅
我地當佢係文學閱讀,會更加有趣味
陶淵明對夸父係欣賞嘅
視佢追日之志為宏大嘅志願,係對理想嘅追求

俱至虞淵下,似若無勝負。
神力既殊妙,傾河焉足有?

《山海經·大荒北經》載:
「夸父不量力,欲追日景,逮之於禺谷。將飲河而不足也,將走大澤,未至,死於此。」

虞淵:即禺谷,傳說中的日落之處。
夸父到呢邊仲係好似無勝負,依然未輸比太陽
殊妙:佛家語,即玄妙無窮
傾河:飲哂成條河嘅水

夸父係有趣嘅,因為係山海經入面
對佢嘅講法有時係唔同章節入面
係互相矛盾,集體創作嘅特色
呢到對夸父有不自量力嘅詮釋
但陶淵明嘅評價係正面,正呈現左再創造嘅魅力

餘迹寄鄧林,功竟在身後。

《山海經·海外北經》載:「棄其杖,化為鄧林。」
呢到係陶淵明捕捉到嘅一個文學中極美嘅意象
夸父追日,死前拋開手杖
手杖化作一片樹林,名叫鄧林
生前對追求理想嘅堅持,死後嘅精神依然不滅
由抽象嘅概念,變成具體嘅事物,餘蔭萬世
陶淵明果然係一個詩人,詩人嘅目光
看出夸父神話最動人嘅地方,賦予左佢一種美麗嘅解讀
最後再讀一次:

夸父誕宏志,乃與日競走。
俱至虞淵下,似若無勝負。
神力既殊妙,傾河焉足有?
餘迹寄鄧林,功竟在身後。
夸父真係好特別...
巴打幾時會開Post講神話

要排隊
有機會有時間實講

從廟堂歸返田園的自主抉擇
讀陶淵明歸去來辭並序

有人話過,魏晉時代嘅散文大家只得一個,唯一一個
呢個就係陶淵明啦,佢寫嘅散文
除左王羲之嘅蘭亭集序,就再無其他文比得上佢
無錯,陶淵明除左五言、四言詩
連散文都寫得好出色嘅,例如提過嘅五柳先生傳、自祭文
今次我地黎細讀一次,陶淵明好出名
大家教科書都讀過嘅:歸去來辭並序

序:

余家貧,耕植不足以自給。幼稚盈室,缾無儲粟。生生所資,未見其術。親故多勸余為長吏,脫然有懷,求之靡途。會有四方之事,諸侯以惠愛為德;家叔以余貧苦,遂見用於小邑。於時風波未靜,心憚遠役。彭澤去家百里,公田之利,足以為酒,故便求之。及少日,眷然有歸與之情。何則?質性自然,非矯厲所得;饑凍雖切,違己交病。嘗從人事,皆口腹自役。於是悵然慷慨,深愧平生之志。猶望一稔,當斂裳宵逝。尋程氏妹喪於武昌,情在駿奔,自免去職。仲秋至冬,在官八十餘日。因事順心,命篇曰〈歸去來兮〉。乙巳歲十一月也。

生生所資:謀生之法
會有四方之事,諸侯以惠愛為德:各地起兵,咁諸侯就要請人
心憚遠役:好驚唔想去太遠

正如我地反覆咁提過,古典文學入面嘅序係非常重要
相對而言,現代文學嘅序就比較不受重視
命題:定向閱讀,比我地睇全文嘅方向
序:可以視作係獨立嘅文學作品,同時又係全文閱讀嘅定向
尋程氏妹喪於武昌,情在駿奔,自免去職
陶淵明妹妹死左,係令佢辭職嘅關鍵
可以幻想,佢係咪因生死而有一種不如為自己而活嘅覺悟呢?

陶淵明人生做過五次官
呢次做彭澤呢個縣令已經係佢出仕嘅高位啦
但正如佢自己講
只係做左八十幾日,就決定辭職啦
根據《晉書》記載:
郡遣督郵至縣,吏白應束帶見之,潛嘆曰:「吾不能為五斗米折腰,拳拳事鄉里小人邪!」義熙二年,解印去縣,乃賦《歸去來》。

後人成日話不為五斗米而折腰,就係出自呢到啦
金庸(無錯係寫小說果位)考證
五斗米唔係數字,而係比喻正常一個月嘅人工
所以唔好話陶淵明因為五斗米人工太少先走佬啦

名句,成日比人提:
質性自然,非矯厲所得;饑凍雖切,違己交病
本質性格係好pure,好true,唔係勉強改到;
就算好凍好餓,但比唔上違心嘅病咁苦

歸去來兮,田園將蕪胡不歸?既自以心為形役,奚惆悵而獨悲?悟已往之不諫,知來者之可追;實迷途其未遠,覺今是而昨非。舟遙遙以輕颺,風飄飄而吹衣。問征夫以前路,恨晨光之熹微。

:飄揚
征夫:出門在外嘅人

只係睇第一段,就知道一定要讀埋出黎
好文章成日比到人呢種感受
古典文學自有一種音律之美
有人話讀之五內翻騰,好有Feel,大家可以讀讀
呢到主要係講,返去啦,塊田就荒蕪啦,仲唔返?
如果認同心靈比形體控制,又點會成日唔開心呢?

金句欣賞:
悟已往之不諫,知來者之可追;實迷途其未遠,覺今是而昨非。
過去嘅錯係不可改,但未來可以改;
有呢種覺悟已經有得救,知道而家係正確過去係錯。

好少人會講埋後面四句,但我覺得後面四句係好重要
舟遙遙以輕颺,風飄飄而吹衣。問征夫以前路,恨晨光之熹微。
前面係一種理性嘅覺悟,後面四句係行為嘅實踐,係一種出走

本身係陶淵明之前:
廟堂(出仕)>
深山(隱居)

但陶之出走,開左另一條路:
廟堂(出仕)>
田園(隱居,而不隔絕世界,過自己生活)>
深山(隱居,隔絕世界)

出仕同隱居,其實好多都係一種政治抉擇,隱居係一種反抗
陶淵明雖然都有呢個方向,但比到我地睇其他諗法
原來隱居,都可以咁開心
原來隱居,可以有自主嘅可能,可以係實踐自我嘅方向
呢一樣係陶比後世無數文人嘅晨光

乃瞻衡宇,載欣載奔。僮僕歡迎,稚子候門。三徑就荒,松菊猶存。攜幼入室,有酒盈罇。引壺觴以自酌,眄庭柯以怡顏。倚南窗以寄傲,審容膝之易安。園日涉以成趣,門雖設而常關。策扶老以流憩,時矯首而遐觀。雲無心以出岫,鳥倦飛而知還。景翳翳以將入,撫孤松而盤桓。

呢到講佢返去嘅情況,同佢之後生活
:望
:斜視
審容膝之易安:呢間屋好細,但令人好安心

金句欣賞:
園日涉以成趣,門雖設而常關。
自成一個世界,係園中已經好開心
有門,代表不拒絕外界
常關,係一種不需要主動尋找外界嘅自主抉擇

雲無心以出岫,鳥倦飛而知還。
雲之飄出山谷,係順應自然,唔係故意嘅
正如鳥群倦飛知還,都係順往自己嘅諗法

歸去來兮,請息交以絕遊。世與我而相違,復駕言兮焉求?悅親戚之情話,樂琴書以消憂。農人告余以春及,將有事乎西疇。或命巾車,或棹孤舟。既窈窕以尋壑,亦崎嶇而經丘。木欣欣以向榮,泉涓涓而始流。羨萬物之得時,感吾生之行休。

呢到係陶淵明對兩個世界嘅對比:
世俗 名利 偽裝 應酬聚會
田園 個人 自然 真心交友

農人告余以春及,將有事乎西疇:
呢到講有事要去西疇
陶淵明見到萬物都係順應自然而盛放
從而感到自己一生將抉擇咁樣生活落去
順應自然,係道家思想
比起其他思想,更加講求順性、自主

簡單化黎講:
儒家 著重現世、入世、理想主義、講求內在德性和禮儀
道家 著重個人的自由發展、順性、講求自我生命的解放
法家 著重現世、入世、現實主義、講求外在法規的應用
墨家 著重兼愛、節制自我欲求、反對禮儀及多餘的形式
基本而言,儒道是主流,墨家沒落,法家在官場上非常發達

已矣乎!寓形宇內復幾時?曷不委心任去留?胡為乎遑遑欲何之?富貴非吾願,帝鄉不可期。懷良辰以孤往,或植杖而耘耔。登東皋以舒嘯,臨清流而賦詩。聊乘化以歸盡,樂夫天命復奚疑?

寓形宇內復幾時?曷不委心任去留?胡為乎遑遑欲何之?
我地反覆講過,陶係現世主義者,呢到陶正強調:
形體係天地生存係短暫,點解唔隨心所欲,任性而行?
富貴非吾願,帝鄉不可期
權貴名利,神仙長生,都係說服唔到一個現世主義者

懷良辰以孤往,或植杖而耘耔。登東皋以舒嘯,臨清流而賦詩。
呢四句又係生命之實踐,靚到不得了
耘耔:除草、種植
:高地
聊乘化以歸盡,樂夫天命復奚疑?
乘天地之大化,一定係有死期架啦
既然知道有死期,點解仲唔順心而活?

陶淵明寫左呢篇咁出色嘅散文
正表現左佢深受道家思想之下嘅自主抉擇
散文比起詩詞,往往更能夠綜合睇出作者嘅內心思想變化
呢篇散文既有理趣嘅思考,又有生活實踐嘅美好
互相映照,如一片美玉
陶淵明似乎係田園呼叫緊千古至今嘅人
點解唔順心而活,點解唔自主抉擇?
睇吓我悟已往之不諫,知來者之可追,過得鬼咁開心!
咁快又到尾聲

下篇就係桃花源記
#292張繼聰相繼失聰
如果太認真而輸了,請勿見笑

陶對人生之感悟,順應天命,隨心而活,活在當下既態度確實令人嚮往、值得追求

不過我又認為,切忌盲目追求,如果自身缺乏自制能力,無法對行為加以管束,「活在當下」就容易變成消極、自我放棄、甚至放蕩既態度。對自己、其他人、以至社會都有害無利

點樣正確咁應用呢套思想,都好考功夫

仲有,我地置身於呢個講求利益,充滿競爭既工商業社會,係咪代表每當遇上失意、感到絕望而苦無出路既時候,就可以採取「歸隱」態度,對陳世俗事顯得漠不關心,做一個遁世者?

當然,陶之所以能夠絕緣於俗世既滾滾紅塵,好可能係基於古代社會𥚃即使山窮水盡都可靠耕作自給自足既情況,但呢套思想應該好難係現代完全實踐到?

#293戈登探長

張巴打讀得仔細之餘,又有出乎古人,入於現代嘅思考,實在難得!

陶淵明的境況,相對現代人而言,多少也算是幸運了。古代隱居,沒太多顧慮,山水田園之間,不是公地,比較多自由土地。而且,陶淵明本身真係可以做到返鄉下耕田就耕田,試問有邊幾個現代人真係做到?

不過,現代人當然有比陶淵明更優越嘅地方。單從時代不同,當然絕無可能直接套用。我諗,對於古人思想言行,都係取其精神,世界始終太唔同了。

莊子所講嘅,陶淵明所提嘅,「活在當下」一定唔係指放縱。應該係一種從名利俗世中嘅解放,從而做返自己,而不受外界規則所限制。

仕與隱,本身就係世界一個不斷重複嘅大主題。簡單黎講,要入世還是出世?我諗呢種取態並無優劣之分,到最後都係去返,你到底想做點嘅人?

有好多人一生就係呢個問題掙扎,甚至到最後都唔知自己想點。陶淵明走出左呢一步,肯定左自己嘅一生,搵到安身立命嘅歸宿,作為一個古代知識分子,比左一個好有力量、好值得思考嘅生命呈現比我地。

#295張繼聰相繼失聰
其實係咪近似於出家人既想法?

#296戈登探長
陶淵明中年以後
一定係貼近道家、佛家思想
但可惜我地都講過佢係現世主義者
唔相信佛家講嘅輪迴、靈魂不滅
而對道家嘅功夫論
又無咩研究
牟宗三:四無掛搭,宇宙中的孤兒
形容整個魏晉時代嘅人,係好悲涼嘅生命
陶搵到佢嘅田園,其他人就得返自我放縱

#288張繼聰相繼失聰

恨晨光之熹微
點解??

#290戈登探長

舟遙遙以輕颺,風飄飄而吹衣。問征夫以前路,恨晨光之熹微。
表層來說,講嘅係遺憾呢個時候先係太陽升起無耐,陽光唔係好夠光
深層黎講,恨,古文未必指仇恨,講緊嘅係極端嘅情緒,想要某一種嘢
陶淵明呢到描述嘅係,覺醒左自己要走咩路,晨光成為一種希望、光明嘅象徵,恨變成一種對未來嘅期盼、渴望
推推先
好快出埋桃花源記完左佢
推埋呢頁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞