男人唔肯結婚原因

460 回覆
241 Like 48 Dislike
講到好多身家可以俾人分咁
多定少都唔想分一半
呢d女人就咪撚要啦
結之前唔講清楚咩
其實女人身家唔一定少過男人
可以離婚嫁喎驚得幾多
迫婚而分嘅風險仲大
怪就怪租金升到痴咗線,逼人買樓

其實香港結婚變咗質,大家鬥豪鬥多門面嘢
呢種「嫁得風光」嘅比較心理真係唔要得
學你話齋,筆錢拎去日本玩一個月好過

多錢唔想結又係正常,無人想比人分身家
如果雙方經濟差距大,弱勢嗰一方好易比人覺得係gold digger
萬一有咩rifts搞到要離婚,強勢嗰一方經濟損失好大
咁應該係另有人選
唔緊要啦,你遲早都會搵到一個肯同你一生一世既合適對象
咩年代呀
玩一定係溝女㗎咩
結咗婚就多咗一份責任
開車開快啲 玩啲刺激啲嘅運動
都會多咗一份擔心
呢啲先叫做未玩夠
婚姻根本係一份束縛
應該咁講
你覺得愛唔一定要投射喺「人」身上,可以係對方副身家,因為咁對你嚟講都算喺愛嘅一部分,冇違反到愛嘅本質

我覺得愛係要投射喺「人」身上,唔係副身家
因為咁講已經唔係冇咗愛情,只係貪錢
直接啲講就係愛錢唔愛人
只要比到$/樓佢,另一半可有可無
22歲就唸結婚
乜依家啲人咁恨早結婚
唔想讀完書出黎做嘢嗰陣玩陣先咩
22我嗰陣書都未讀完
利申3字已婚絲
呢度啲人話廿十中就要逼個男人結婚
唔好話男人
我係女人都唔想啦
我同埋身邊啲朋友都係三十三十頭先結
老公都係咁上下年紀
大家身心都ready
三字頭既話基本上八成人都結咗
佢個圈子係醫療圈子(準確啲講係OT)
https://lihkg.com/thread/2353556/page/35
喺佢個圈子啲女人的確唔使靠「父權帶比女人嘅著數」喎

況且呢條友講嘢不嬲起哂鋼
如果真係移民.....你地在香港會學定咩技術去移民?
https://lih.kg/2068269
有冇醫護搞緊技術移民?
https://lih.kg/2319355

你buy佢夠離地定點?
我無話你一定要認同我,大家都係討論
梗係諗啦
有人養 有人要 買樓又搵男人比錢 供樓又無份
份份鐘野都唔使做
離婚又可能有份
Mark死個條件唔錯既男人,平時又有禮物,食飯又有人請

唔好話我功利,醜化d女,
事實係,個個話結,有幾多個女人第一時間諗錢的問題?
一撚定係浪漫主義左先,唔撚理,逼問結唔結先(但自己戶口無錢)
而男人就一定諗錢,點搞,去邊搞,ETC
根本拍拖同結婚對好多女人都係重要收入黎
你好似好憤世咁
咁都可以22歲女出身豪門養起條仔既
如果你女友睇到你打呢段嘢會唔會有hard feeling
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞