男人唔肯結婚原因

460 回覆
241 Like 48 Dislike
咁咪係囉 你應該轉變心態
放番重心係自己度先 26仲係好後生姐 怕咩野

多謝絲打
因為未夠firm
快啲分手
唔想同你做屋企人囉

男朋友講到尾都係「朋友」
老公先係家人
因為你比唔到安全感
通常係女方太強勢先會令男方多顧忌
依家結婚比人玩到係對男方無保障
慘在依家就算女人出軌,香港法例wfc
點解生小朋友就要結婚
唔結婚都拎到出世紙㗎
我覺得男人最驚條女條件太好好多人追
就算你話大家感情好好唔會分開 但都某程度想個男人調番轉想結
唔想生仔.
有埋仔女後,外面世界大人娛樂都一切與你無關
望下自己身邊D表姐就怕怕
一結左婚有左so called安全感
就唔再keep樣貌身形,亦唔使再扮sweet氹條仔
即刻由性格好既靚女變左日日發惡肥腫難分既閪婆
唔係 係會覺得同居都做到結婚既效果 咁條仔做咩會幫手埋單
唔生仔結嚟做乜
未來係點,應該係兩個人一齊行出黎,而唔係先以「一定要結婚」為前題去定個藍圖出黎,再跟住個藍圖黎行。一黎,其實係有「唔同妳結婚」呢個選項,叫個男仔預藍圖咪者係逼問個男仔「你幾時娶我?只能娶我」;二黎,雙方會係成長路上遇上不同既人、事、物而改變左對伴侶既要求,去到果時又可能變左大家未必適合結婚

另外,妳可以話有意欲結婚係愛妳既表現,但唔可以話個男仔必定要講明同妳結婚先係愛妳,或者唔講幾時結婚就唔愛妳。咁簡單就否決左雙方既付出,其實好無謂

妳不如重視番妳同男朋友兩個日常相處,重視自己既成長,千祈唔好令自己失左自我。最後令到個男仔覺得「非妳不可」、「無妳唔得」果時,自自然然個男仔會娶妳

26歲仲後生,大把世界,唔急既。
我唔係幾捉到你嘅point唔係講緊女人可唔可以玩到老死咩

講話整體,其實都係兩個人嘅問題姐,兩個人一齊咪就係因為愛大家我唔明你講緊咩。生唔生當然首先自己決定,再同另一半溝通,如果想法有衝突就睇下你嘅愛大啲定你唔想生嘅想法有力啲

如果個女人因為遷就男方/長輩而生左,成世怨咪就形成左啲痴撚線家庭,到時日日家嘈屋閉都冇人開心,淨係得啲唔係真係同你生活緊嘅壓力輸出者/虛構出嚟嘅社會規範開心。

我覺得生活圈子都好大程度上影響我地覺得依個社會係點嘅,最緊要大家自己個case開心,幻想出嚟嘅case討論唔到
就好似「女人都想日日fing」嘅樓主所講咁,好多時啲性別定型都係啲老一輩壓落嚟,咁都唔係日日見老一輩架啦,你同另一半結婚又唔係同佢屋企人結婚,真係可以唔洗理人點諗,最重要都係每日同你生活嘅人點諗、溝通。
(最理想緊係唔洗同另一半嘅屋企人住,要一齊住就無得講,cls hk問題我認為冇得討論)
夠有男人想結女人唔想啦
我只係講出唔想結婚咪就係唔想負責任之麻
咁咪搵個大家理念相同嘅人咪得
你同我又識得幾多已婚嘅人呢?
1000個?
就算1000個後悔都仲有唔知幾多億人係唔後悔啦
利申:唔後悔
// ... 我覺得生活圈子都好大程度上影響我地覺得依個社會係點嘅 ... //

講得好好 我同上面嗰條友見到嘅性別定形好唔同

我圈子 d 女人都唔需要好似佢咁講要享受父權社會帶俾女人嘅着數

香港呢個城市根本好有空間俾 d 有能力嘅女人發展

大把女人搵錢多過呢度 d 連登仔 邊個靠邊個都未知

亦唔覺得女人係只睇自己 事實係男男女女都一樣

大撚把男人出去偷食都係只諗自己無諗過個家庭

佢個定形完全偏頗
利 完全無後悔 too
下下都用綁住
一定要結婚先負到責?
至少生死關頭結左婚法律上先有權幫另一半作出決定,有咩事都有個「名正言順嘅身份」可以為佢出頭/處理
男女朋友可以好多個但法律上伴侶只得一個
男女朋友什至死左都冇權冇資格幫佢搞身後事
除非你荒島生活
想問下
結婚=綁住?
即係拍拖可以繼續各有各玩?(我指一拖幾嗰種)
如果係咁嘅唔結婚都啱嘅
咁就唔好講瞓身啦自相矛盾
結果實係無後悔 個過程麻煩姐
我個人嚟講都算享受喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞