男人唔肯結婚原因

460 回覆
241 Like 48 Dislike
你咁好話為, 大家經濟獨立又得, 唔搞大龍鳳又得
咁樣講到明嘅話, 你條仔都唔撚想結, 就真係死都唔會結

你已經退左一萬步, 無謂再提喇, 整cheap晒自己

條仔應該都係責任感問題, 呢啲你冇得解決

#48巴打講得好中. 趁早講清楚無謂拖啦
我地既價值觀係結左婚就唔會離婚。同埋覺得如果要結婚都確定係對方。
我份人比較無安全感,有左張紙我會有晒安全感。

係,我知我好傻。佢日日都咁樣話我。
佢唔制我都無得綁佢去註冊⋯
但再拖多幾年反而我應該會對結婚淡晒覺得唔結婚算
男人同女人的黃金時期唔同
女人會想三十頭前結
因為想生小朋友,唔想做高齡產婦
男人呢,佢到要到四十歲先會想結婚
因為佢哋終於覺得自己就快死

依家好多父母係
三十幾媽媽配四十幾爸爸
社會規則都係垃圾, 應該冇人唔認同, 但你亦無法否認佢嘅存在.

就算樓主自己睇得開又點? 唔代表可以完全無視其他人睇法
佢家人同朋友都係會繼續比佢所謂"嫁唔出"嘅無形社會壓力.
唔係咁易㗎師傅
點解女人要結婚?
結婚明明女人要付出更多
放工翻屋企要煮飯做家務
生仔 湊仔 deal with老公果邊嘅家庭
我自從幻想過我結婚之後會變成咁
我就一d都唔想結(同時更加愛自己老母
你好認真覆我,多謝。

佢係一個好理性既人——偏向傳統上大家係咩時候結婚就應該咩時候結婚,依家尚早。
佢本身就係一個中意儲錢既人,唔想亂應承人都係性格黎。死啦唔係好睇得出佢好愛我

你講得岩,安全感係自己比自己,張紙證明唔到d咩。
可能真係佢唔係好愛我所以我咁無安全感。就算佢見到我諗得咁辛苦咁唔開心都唔會諗住為左我安心去簽個紙。
冇乜留意父權社會依樣嘢,有興趣知多啲。香港係父權社會?因為我觀察上亞洲嚟講,香港嘅女人其實自主性/社會流動性對比eg日本韓國其實已經好&平等好多

點解會講女人乜乜乜男人乜乜乜性別定型

然後我諗到個重點就係因為生理上嘅必然不同,因為好多女人一生仔就會變廢柴,eg本來唔洗keep後生女身材都勁好,一生完身陳代謝變差又坐左十個月,體能又廢左,事業想搏殺都要付出比男人更多努力先得

我係度諗會唔會係咁所以女人生左之後係競爭力上就有分別,時間上又係,生仔嘅黃金時期就係事業嘅黃金時期,咁女人就要有心理準備有機會要做抉擇,所以先要搵靠山。咁當然有意志力恆心就乜都追都,但講緊個機會成本上

但依家都愈嚟愈多女人唔生仔,所以個社會風氣都改變緊?我係女人但我唔係你所講嘅咁諗野,我都唔想生(有男朋友),所以就覺得自己條命應該要自己負責

覆返樓主,所以啲人先一生仔就結婚咋嘛,唔生仔結嚟做乜,都冇撚用
淨係簽張紙
唔洗用幾十萬搞場大龍鳳你制唔制先?

利申已結,外母連禮金都冇收
制。

我同男友拍左拖兩年。

我同佢講明唔洗禮金唔洗擺酒,我淨係想簽張紙約定大家成世都唔分開。
當然再去埋個名義上既「渡蜜月」:平時旅行既budget就得。

結婚後再一齊儲夠錢先搬出黎住都重得。唔會迫佢結左婚就要搬出黎租屋。

但佢都係話想再儲多d錢先,同埋覺得重算後生(今年26歲)。
不過講真 結婚唔即刻2個人搬出嚟住 咁結唔做乜
其他野唔結都做到
我地既價值觀係結左婚就唔會離婚。同埋覺得如果要結婚都確定係對方。
我份人比較無安全感,有左張紙我會有晒安全感

係,我知我好傻。佢日日都咁樣話我。

當你既安全感來自一件身外物而唔係出於自己既時候
你有張紙又會諗有左個小朋友佢就唔會出去滾滾完都識返屋企
無底洞黎
趁早改
如果你認為佢俾你逼完肯去簽名就等如愛你都好傻
到時嘈交一句:「嗰陣係你逼我先結,唔係我想娶你」
到時你真係企咗喺度

倒轉諗,你係愛佢就等到佢想娶你為止啦
你咁都等唔到就走啦
我好明講就容易做就難,所以其實一切都係選擇,佢認為面子/壓力>自己想做嘅事

如果想做嘅事嘅快樂係遠大於壓力帶嚟嘅負面情緒,身體行為自然就會幫左你揀方法,eg隱瞞,然後繼續玩

所以揀左嘅人其實係揀左eg 穩定、受人尊重、家庭上當然都會有快樂>生理上嘅快感、情感上嘅自由

冇嘢係冇得揀,身體同個腦已經幫佢揀左
我又唔係迫佢既⋯真係迫就綁佢去註冊啦?可能大家普遍覺得我咁樣已經係迫
其實我係覺得呢家都ready可以簽紙,話比佢聽我無咩要求,唔洗因為怕我好多要求而唔結住。

不過佢自己可能未ready好都唔定,覺得年紀尚早/想再儲多d/唔肯定我係對既人?

我唔係唔肯等,如果依家未肯結婚都ok既。我想要藍圖,大概幾時呢?比我期待下都好。但佢都講唔到
啱啊
同佢講你嘅心情、擔憂、想法,又聽下佢講詳細啲想儲多啲錢後做啲咩、做果樣嘢嘅重要性有幾大、老左同後生結嘅分別係邊etc了解大家想法先知啱唔啱繼續行落去架嘛

當然會有陰暗面係開唔到口講,愛情中真係會有人諗eg我仲咁後生會唔會遇到更好/真係未愛你咁深,但願意繼續扔時間落去觀察你(唔係壞事),咁就睇你有幾愛佢,願唔願意扔時間落去等佢囉
明示暗示你想結婚一律當逼婚
你仲要問埋人幾時娶你
經驗之談,通常唔識講花言巧語氹女,唔會同你講未做到嘅未來ff嘅男人通常係好仔
吹到好大但明知依家未唔到嘅男人,一係一樣都咁中意ff,一係老手知女人中意聽乜
結婚有乜優點
唔一定嘅,未結婚大家仲有選擇,仲可以虛心咁樣接受大家可能外面仲有機會,所以個關係會健康啲。

一旦結婚,大家變咗親戚,已經假設對方冇咗選擇,所有嘢都會變得單調無味,因為覺得對方已經好大機會不會離開自己,所以所有嘢一落千丈

自然定律而已

所以如果你想多個親戚就結婚啦,但係如果你想繼續浪漫,就要諗諗啦
唔會同我講未做到既未來係好仔,係既。
但都有可能係因為佢未想同我行到果個未來,只係唔講
佢從來都唔怕失左我,佢知我愛佢多過佢愛我。所以佢唔急⋯
父權社會:https://www.thenewslens.com/article/119658

點解唔可以承認香港有性別定型存在?
點解男人唔可以做麵包舖/甜品舖門面位?
點解男人要請女朋友/心儀對象食飯,唔可以AA?
點解求婚一定係男向女,唔可以女向男?
點解由女人主要負責做家務?
點解女人唔打扮就比人指指點點,男人就唔駛點打扮?

你拎日韓嚟比就梗係好好多,但係相對北歐(真正平權)嚟講,香港仲有好大進步空間

生理差異有,思維模式差異都一樣有
點解唔少女人生完都將個focus shift咗去小朋友度?
因為母愛,女性嘅本能
https://researchfeatures.com/neuroscience-motherhood/

想唔想生唔係問題,問題係女人諗嘢好多時只睇自己,唔睇整體
「自己條命應該自己負責」唔係錯,但係你有冇考慮到男女朋友係一個整體先?
你可以話:「大家分咗手就係陌生人,又同佢冇親,點解要將大家既利益綑綁埋一齊?」
咁我又可以話:「咁你拍拖究竟係為乜?搵依靠?保障衣食住行?定純粹當取悅自己?」

對待男女關係唔可以太理性,否則好易變咗一盤生意,根本冇感情可言
如果病人情況危急 唔需要有親屬簽名
由兩個醫生簽 手術就可以進行
巴打知道呢個消息後會唔會考慮唔結婚了
我識有人兩姊弟成廿歲老豆老母都無結婚
二十歲中 佢屋企有錢
我無錢 窮是原罪
結完婚要洗錢
咁咪要delay囉

點解女人係唔會諗實際問題
成日話想買樓 但又日日要結
結完住天橋底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞