男人唔肯結婚原因

460 回覆
241 Like 48 Dislike
唔夠愛咪唔結婚
現今八成關係都無愛係入面
大家都係因為對方條件/消磨時間/試下拍拖而開始
一齊咗幾耐先 五年以上都唔婚就分架啦
你講嗰啲嘢結婚後都做到
冇錢掛 我諗一個正常三人家庭屋企票八百尺以上先叫好住少少 可能少過5%情侶負擔到
如果同居當結左婚有冇得諗
唔係唔想結
係唔想同你結啫
男人多多少少都會有衝動過想結婚嘅
講真,簽個紙有幾難,幾百蚊嘅事
只係你唔係佢想比承諾嘅嗰個人咋嘛
大家咩年紀先
其實如果個男人keep得唔好,三四十歲就禿頭啤酒肚肥矮柒,冇錢想搵妹妹仔屌都難啦。如果冇錢日日周圍fing北上叫北菇,都一樣可以被社會歧視雞蟲廢老。

同樣地如果女人keep得好,三四十歲都可以好有女人味,都可以唔洗理社會眼光去fing,有錢仲可以包養人被啊姨我不想努力了

我想帶出嘅重點係,我覺得用性別嚟區分係晒9氣,啲社會規則都係垃9圾,一切都係自己心態問題+有冇樣/錢,你有是但一樣都可以繼續玩,為自己負責

成日講個社會點比壓力女人,其實可能係個女人自己心態差/冇錢要靠人/個樣同身材keep唔到或驚keep唔到,都係想老左想有人比佢$同心靈依靠,講到尾即係唔獨立。講話冇得揀其實都係自己揀
利申絲 sorry for 1999
都唔係架
有啲真係齋簽紙都唔想
可能覺得要處理兩家父母好煩
拍咗幾多年同大家幾多歲先
認真答你

應該係重有少少野未肯定你係唔係可以陪佢一世
都可能係佢自己未肯定係唔係咁愛你

利申: 比人催左幾次主動分手
簽完張紙就約定唔分開
你個名
你就最傻啦
簽完就約定成世唔分開
諗到林作 佢老母先最慘
22歲都擔心緊將來嫁唔出
唔想拍埋啲冇將來嘅鳩拖
唔想再「依家開心就算啦」

問心其實好想兩個人一齊計劃將來
好想有個人可以做你一世嘅buddy
唔係話拍拖寫包單一定要結婚
At least想兩個人都認真對待段感情
真係覺得未來唔一致/價值觀唔同/唔啱就分手

後來諗多兩諗 係咪一定要結婚先做到
好多時女人結婚都係因為驚俾人歧視
同埋某程度上都想話俾其他人睇
「我嫁得出啦」「我有人埋單喇」
都係想同個世界講自己有幾幸福啫

好多女拍拖/結婚後會諗咗自己先
但又希望男朋友無時無刻都諗佢
女仔好鍾意做好多好形式嘅嘢
去話比全世界聽「我係一個好好嘅女朋友」
然後分咗手就可以攬受害者光環
「點解我咁好佢都唔要我」

其實兩個人相處最緊要係互相尊重
尊重對方興趣 尊重佢嘅朋友
就算你唔鍾意佢嘅喜好都好 都要尊重
但好多時拍拍下拖就會唔記得咗
好彩嘅結埋婚 咁就一世

有時都覺得結婚好恐怖
你要成世對住一個人
你要識得管理自己情緒 識得遷就人 識得諗其他人先
係咪真係做到結婚嘅時候嘅承諾
我都好擔心自己做唔做到

真係好想問一眾巴打
點撚解會結婚
如果你覺得佢係好愛你,有冇佢都係覺得結婚依樣嘢好神聖,eg想儲夠錢結婚後一齊住過美好新生活,唔想亂咁應承完你但結完婚乜都冇分別
當然如果佢真係愛你,見你亂諗嘢到咁嚴重,為左你安心其實簽左紙都真係冇乜所謂,但你就唔好以為咁樣=愛你一生一世,張紙係證明唔到任何嘢,安全感係自己比自己
係囉 重點
親家奶奶無迫佢咪唔趕囉
真係愛妳嘅男人 會想比最好嘅野你
正常一個男人都知道 每一個女人都視結婚為人生最好嘅禮物會為依個目標去努力
如果條友 無依個目標 除非一早講好唔結婚如果唔係 應該就妳仲味係距最合適嘅人
結咗之後成個生活模式就要改變、責任大好多
仲要考慮同計劃埋將來好多野
佢未必係唔愛你/未玩夠
只不過係驚,未準備好面對個轉變住
因為香港冇得同性結婚囉
當可以靠男人就輕鬆有舒適安穩嘅生活嘅時候,仲有邊個會想靠自己努力?

一直以嚟,女人嘅著數係建基於父權社會
既然佢地想繼續攞著數,即係話佢地根本唔想擺脫喺父權社會下嘅designation

仲有,女人睇同一樣嘢嘅focus同男人完全唔同
如果用一間屋做比喻:
女人focus喺佢間房同bb房係點
男人focus喺間屋嘅整體大概係點,甚至屋外面望落去嘅觀感係點

所以你話女人都係想老咗有人養同有心靈依靠真係好正常,因為女人諗嘢就係咁
香港法律唔承認prenup
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞