男人唔肯結婚原因

460 回覆
241 Like 48 Dislike
他朝有日其中一方有事係醫院連紙都簽唔到,我呀哥條女死前就係咁既情況
一個重責任感嘅男人覺得結婚 要負責伴侶嘅人生 而女方身上無乜動力驅使佢作出呢種犧牲

有啲男人有自己嘅目標 夢想 唔會想花時間喺家庭身上 而且唔結婚可以避免分開果陣要財產分半而制造嘅爭執

另外係結婚之後會限制大家某種程度嘅自由 例如求職 報稅要交待對方

其實無仔女嘅話 唔結婚都可以恩愛一世 無謂被呢樣無形嘅壓力束綁
咁早結應該係想有小朋友?
如果唔係結黎做咩 既然你都唔會走
佢點會急

如果係因為"我唔係老公,簽唔到所以令到女朋友遲左救援而死"
咁TVB既劇情咁就要檢討下係咪要結

如果純粹因為無份做決定無份簽,咁唔係好大分別
因為男人細個係睇機械人超人英雄救世界嘅卡動動畫
玩嘅係機械人變身變形玩具

而女人細個係睇公主結婚幸福快樂生活落去嘅卡通動畫
玩嘅係湊公仔BB餵奶煮飯仔
調返轉諗
女人點解唔可以尊重男人嘅意願?
如果夠愛個男人,就應該尊重男人嘅意願
夠愛就唔會俾婚姻所束縛啦
講到尾都係因為唔夠愛
所以先要用婚姻去綁架個男人
結婚
「打機打波飲飲食食結咗婚都無影響」

你肯定?
1. 觀念問題, 唔覺得成立家庭對自己好重要, 又或者成家唔係佢人生藍圖入面

2. 如果唔係1, 就係責任感缺失, 會期待婚姻生活但唔敢負相應責任

3. 如果1同2皆非, 即係對方唔係唔想要婚姻, 而係唔想同你結
一睇就知條友未結婚
知唔知咩叫拎permit
知唔知幾點鐘要交人
睇個POST先知原來大家結婚嘅意欲咁低
定係連登根本係第二個世界明明現實又勁多人結婚
你未計如果有埋仔女
慘撚到
買玩具返屋企要過海關
價錢報細數
買多左屌你d 野阻訂
分分鐘行開行埋掉晒你d 珍藏
或者賤賣
搞唔搞唔到你2個話事

問過四大長老未?
問過四大長老對上嗰四大長老未?

除非你2個都係孤兒,唔係既話搞唔搞唔係你2個決定

利申:簽完紙食完飯,最後都係要搞
其實呢個年代好多女人都搵多錢過男人
4. 知道結左婚之後d 麻煩野
個個結左婚都呻奶野
首撚唔先
末ready
話就話兩個人既事
搞搞下就變雙方父母既事

左搞又搞
禮金連酒席
五十萬走唔甩

咁仲咩要咁急結
以上言論謹代表你個人立場
無影響都講得出真係當人傻嘅
你覺得好困難係因為你唔夠能力管理好自己

當你夠能力又搵到另一半同樣夠能力就唔會認為結婚遵守誓詞嘅承諾有咩咁難

咁搵唔到或者自己做唔到咁點呀 ? 唔好結囉 人人都要結婚架咩

未來愈嚟愈多人會唔肯結婚 男男女女都諗住 "玩" 一世

其實無問題

利 男 婚已結 每日幸福中

你岩 我唔應該咁隨便就倒貼晒比佢
其實我又唔係想生仔
依家搞到自己cheap晒

你同我講結婚後冇影響!?
大有大搞 細有細搞啫
結婚簽張紙有幾難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞