男人唔肯結婚原因

460 回覆
241 Like 48 Dislike
問吓鄧兆尊
我以為你重點係講緊呢啲:

我想帶出嘅重點係,我覺得用性別嚟區分係晒9氣,啲社會規則都係垃9圾,一切都係自己心態問題+有冇樣/錢,你有是但一樣都可以繼續玩,為自己負責

成日講個社會點比壓力女人,其實可能係個女人自己心態差/冇錢要靠人/個樣同身材keep唔到或驚keep唔到,都係想老左想有人比佢$同心靈依靠,講到尾即係唔獨立。講話冇得揀其實都係自己揀

愛大家,愛大家嘅乜嘢先?
我相信喺呢個咁現實嘅香港,愛「人」嘅portion應該唔會夠「經濟條件」大(當然唔係講緊你)
咁又返番去你之前所講嘅:想老咗有依靠/$

如果香港真係咁free,可以無視一切嘅社會壓力同規範嘅話,咁啲咩「人有我都要有」「贏在起跑線」就唔會咁盛行
呢啲唔係幻想,係現實
唔少男女為咗錢(包括樓)嘅問題而分手,為咗麵包寧願同一個唔多鍾意嘅人一生一世

香港結婚不嬲都係兩個家族嘅事,你見大把人呻唔想做大龍鳳都要逼住做
就算我同老母就咁討論下我地呢一代結婚傾向唔擺酒,佢都唔太接受到
連結婚都咁多制肘,仲點做自己?
點答啊你係咪冇愛過架。不過愛依樣真係睇彩數,冇套路,有啲人可能一世都遇唔到,然後就會將愛投射下落其他嘢度,eg開心=愛->有錢=開心->有樓有高潮,但佢地(個社會)點諗,都係改變唔到愛嘅本質,我覺得我講得可能對你嚟講會有啲離地但我真係唔知點答你愛係乜嘢,要討論有排講,似係啲哲學討論嘅嘢

所以我覺得如果得地唔係圍繞住#32/依個post嘅樓主,就好難冇case嘅情況下討論落去,因為每個case都唔同,淨係籠統咁講個社會大風氣係咁樣,其實唔關我地自身嘅case事

所以先會帶出,(只要唔影響到人)每個人都應該為自己負責,做自己想要嘅決定,因為依個香港社會,其實冇人真係會拎住支槍指住你一定要做乜,每個選擇都有佢嘅好處同後果eg老母好想你擺酒,你死都唔擺比佢鵝一世,然後你可以拎筆錢去環遊世界

其實我地冇case討論唔到落去
連登仔準備批鬥你做女權撚架啦 ching走先依度我頂住
無喎前兩年女友都話想擺酒,而家話簡簡單單算
經濟原因佔左大部分啦
你樓都無 結咩婚 (不過女人唔會理你)
點解唔係有樓先結? 除左接受到同人老豆老母住

同埋年青人講自由,怕麻煩好多
結婚大多都只係禮儀野
筆錢拎去日本玩一個月仲好啦 (當然我意見only)
有心走一世既,真係爭簽名係張婚書到?

最後,我結唔結,關我老豆老母咩事
係咪佢地出錢

如果真係多錢到一個地步都唔結就...再講啦
另一方面諗,女人成日諗結婚咪又一樣因為有誘因有得益
你估純粹貪錢多想洗? 定想宣示主權?
大家唔講出口姐,實際係怕人老豬黃 賣剩蔗
擺酒=世紀婚禮
簡單=大搞
食個飯=搞一大堆野
咩都唔搞=其實都係要搞,因為長老唔開心
唔結就分
唔小心負皮咗spriest巴打 sor
覺得你講得好啱
如果平權社會下,男女平等
女人根本就冇咁多著數
大家人工差唔多,算中上,可能我唔係佢心目中人選
有唔同財產制選擇的
冇同居呀,都唔係成日見,大家做野都忙
唔擺酒都ok呀,我都唔鐘意曬錢搞場大龍鳳
所以咪唔想擺酒囉
咁點解你唔想結
可以分別財產制呀
如果佢話佢驚離婚之後被你分身家呢
同你一樣呀絲打,擺酒我都好抗拒,又唔係冇樓,又唔係要分身家,佢都話要遲d先
女27男32
結咗幾年,仲開心過以前
成日俾人問呢條問題我都係咁答,可能我太幸福
唔係唔結
係唔想同你結
男人過左30就唔想結
我都覺得係呀但唔知戈少少野係我要點做先好,我已經唔催了,想搵過第2個算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞