拍拖一個月,突然被分手

384 回覆
40 Like 282 Dislike
似係你一相情願
樣樣都係你叫佢 佢先試下做
而唔係佢發自內心咁想做
你話細節 生活習慣就磨合啫
你咁chur 佢又咁需要私人空間
性格方面都已經好大分歧
可能佢覺得拎出嚟傾都改變唔到你嘅本性
咪直接分手囉
IT隨時高人工過RN
依家d女真係賤,個個騎牛搵馬
明明唔鍾意又話試下,有無諗過對方感受架
唉你唔好再幫佢搵藉口,無feel就無feel
見你咁認真就認真覆返你

簡單講句就係唔夠了解對方就一齊左
本身係RN 返工已經好stress 腎上腺素急升
放工仲要比人chur 扭計要傾電話
真係會立即想block左你
作為一個姑娘 放左工只係想cool down自己 如果唔係真係教都訓唔著
而且仲要只係識左一個月
真係會直接識過第二個 會永不錄用

樓主 今次係一個好好既經驗
未拍拖之前真係要了解自己同對方既性格 喜好 生活習慣 唔係真係好難相處

p.s 拍拖之前已經同男朋友講定 我放工返到屋企 電話就會flight mode dim night 點香薰 沖涼 陪養訓教情緒
當然佢都有佢自己既習慣 我亦會尊重同配合
31歲人仲咁撚煩 你之前冇拍過拖定點
其實只係你哋唔夾姐,條女中意自由,而你又係較要安全感,咁咪兩個都唔開心,你冇錯,佢亦都冇。你下次試下識耐D先一齊,知多D佢個性喜好先,可能如果你一早知呢條女係非常唔中意人chur而你又知自己事,本身已經唔會中個頭埋去。
其實我覺得都唔算太chur
有時鐘意一個人就會真係想知佢做緊乜有冇諗起自己
只不過我覺得影相比你個啲 同埋講自己做緊乜呢啲
都係由佢自己自發做好啲
真係想分享比你知就會主動做
你要求就變左煩佢同管
或者下次拍都係揾個一樣好鐘意你同癡身啲架啦
一個月其實仲係情侶之間嘅磨合期,大大小小嘅問題一定會出現!始終你哋係兩個不同個體,係拍拖期間去認為對方是否合適自己。合則聚,不合則離!
講真一個月既感情可以去到幾深,除非你同個女仔認識左一段長時間又暗戀佢好耐就另計!
一個月都咁 一年咪要跳樓 男人黎講你都算垃圾
睇字都嫌你長氣超煩
咁你想點姐
巴打我覺得條女對你算係咁架啦
我都係你呢種人 好撚麻煩 果排又wfh成日係屋企好撚得閒
好想知對方做緊咩 但我都禁住自己唔好煩人 自己搵d野做
但我成日都好想見佢 所以有時我都會問佢不如今晚我黎接你收工
佢好多時都會拒絕我 用好多唔同既理由 但我都仲係唔醒目

但你好d佢有同你講分手 我果個連分手都無講直接就失蹤
我一直都唔知點解 係同佢岩岩一齊果時佢同我講過佢好需要安全感 驚會搵唔到我 話以前男朋友玩失蹤搞到佢咁

但可惜去到最後佢用返佢男朋友對佢既方式黎對待我
今日既我就好似三個月前既佢一樣
我有諗過好唔好去佢樓下等佢 搵佢解釋清楚
但諗深層既然佢乜都唔覆我 佢見到我都只會覺得好撚煩甚至覺得恐怖痴撚線

雖然我到今日都好掛住佢 如果有多次機會我會再做好d
無話chur定唔chur嘅
只可以話你哋期望嘅相處模式唔係大家想要嘅
你期望對方會咩都同你講 佢一唔講唔報到你就好不安
而佢覺得咁大個人 唔洗下下報到 你同得佢一齊就要信佢
下次拍拖唔好再All in啦 點都好 愛人愛7分 留3分愛自己
你個style都係癡身style
條女咁啱唔係
一拍拖又係咁chur佢
太大反差就頂唔順
同#2 一樣,你無錯既,唔夾嗟
真的,I know that feel,前幾日好地地,但然後突然同你講大家需要冷靜,之後夜晚打黎同你講分手,開頭以為佢一星期前係為左準備in大學面試,所以先甘冷淡,原來唔係,真係先兆,同你一樣約好搞掂哂話一齊去迪士尼,然後就這樣。。。 今日係第三日,腦海不斷出現佢。。。
已經去到8個月了,唔可以話多,亦唔可以話少,但真係好痛,突然覺得好空虛
佢肯同你講好過慢慢拖住你
你好chur呀

下次留意下, 唔係人人都頂得住呢種chur
呢個大家講夾唔夾
太現實,為生活,無愛就有了
啱啱一齊未必係咁鍾意你,你咁chur會嚇親人,更何況係nursing依啲咁忙嘅工 日日都要抽時間出嚟傾電話已經唔係個個接受到,仲要人哋成日send相同你交代做緊食緊咩真係多咗

拍拖入面有啲嘢你自己request嘅話會令件事變咗佢係應你要求而做,而唔係佢想做而做 就好似你個影相request咁,你可以自己send俾佢先,佢想share自然會send俾返你

建議男人拍拖嗰陣都要有自己生活上嘅planning同搵嘢學下,男人拍拖嗰陣成日痴住女朋友會俾人一種你仲係細,唔成熟嘅感覺,同埋俾人管住會有壓力 真係掛住嘅,就間唔中收工/空餘時間先講下掛住佢已經夠,已經俾到女朋友安全感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞