【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》劇前討論區 (3) VIUTV我真係好想要幕後花絮

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
係咪終於有得休息
希望chur 到盡之後可以好好唞下
好嘢係值得期待嘅
牙田個look依家都超級得意好J 唔再薯啦 係西裝啊
牙牧(牙撈)奸巴爹!
Chur 埋呢個星期要好好休息下
加油啊 chur埋佢好好休息
Enjoy!!!
談完愛犬Amber,就談談Anson最近忙於拍攝的新劇《大叔的愛》,他透露已完成一半的拍攝。回想起拍劇時的點滴,他說最辛苦的一定是「唔夠瞓」:「今朝7點半收工,Call咗18個鐘,由下午1點拍到第二朝7點半。好多時通宵完瞓兩、三個鐘就再Call早拍,辛苦係唔夠瞓,但可以畀拍劇嘅開心掩蓋到。最好玩係同Edan(呂爵安)做好多平時唔會做嘅嘢,起碼我同佢未試過一齊住,我煮嘢食畀佢、幫佢執屋嘅場景係我冇諗過,所以都幾有趣。

辛苦晒你地 見到你地個眼圈眼袋真係 最後大直路啦 盡情enjoy啦!
牙牧
期待港版大叔的愛
話咁快就最後一星期
加油呀
煞科之後瞓返夠抖返夠
Highlight個part睇字都sweet
西裝look真係好好J
兩年前嘅幼稚園雞
https://youtu.be/weSFXtgec9U
勁sweet
同埋完全勁match佢地啲性格
牙登好呢啡(le fe)牙撈又識煮野同照顧人
想睇佢地同居
想回你 廚藝比拼牙登係贏咗牙撈㗎
現實生活中牙登應該會嫌棄牙撈煮啲野食
明明牙撈就係家政學會主席
牙登唔好嫌棄啦
係樽鹽自己狗衝落個鑊度啫
如果唔係應該唔會出事
牙田唔會嫌棄牙牧 牙登就難講啦嘔吐物
加油
西裝look好好J

牙撈話牙登將一堆本身食得落肚嘅嘢煮埋一碟梗係ok㗎

認真選角就係勁match佢哋本身嘅性格
想睇佢哋同居x2

話咁快就倒數一星期
加油呀咁多位!
好好Enjoy!
冇link可以睇住fc版先 見到再買
https://www.instagram.com/p/CMVIfeDhilL/?igshid=wunhvipfwdbk

Credit:藝文青

日夜對鏡練習,挑戰BL劇

除了推出新歌,最近Anson的新嘗試,是主演香港拍攝的第一套BL劇集《大叔的愛》。不止一次指出隊友Edan(呂爵安)有沼澤胃氣的Anson,並沒有把親熱鏡頭當作最大挑戰。「最大的問題不是有否接吻,而是我跟Edan太熟了。從出道到現在也沒有想像過和他會有這樣的身體接觸,所以要拋開兄弟情的感覺而轉為戀人或者單方面暗戀他,對我來說是蠻抽象的。」Anson慶幸自己和Edan這次在拍劇上甚有默契,再沒有像《男排女將》時經常笑場,亦可能因為今次戲份很重,加上日劇原著實在太受歡迎,令Anson感到很大壓力,反而需要一直認真入戲。

「可能大家都會預計我們一定會在吵吵鬧鬧或者瘋狂post story,但其實每次的休息時間我們也不會說話,反而是在看劇本,培養情緒,思考下一場戲要怎樣演。」除了把原著看得滾瓜爛熟,每次拍攝前的晚上他也會對著鏡子培養情緒,盡量在短時間內投入阿牧這個角色。「因為我演戲經驗不多,比其他經驗豐富的藝人需要更長時間去投入角色。可能大家會質疑看那麼多次原著,是否想抄襲而不是自行理解和投入一個角色。但因為開拍前我只有大約四、五天的時間準備,所以要靠原著去盡快投入那氛圍和理解阿牧的心境。」

至於跟Edan的接吻戲,Anson形容比大家想像中順利:「開始錄影前當然還是尷尬的,即使在排戲時想嘗試吻下去但都不成功,每次快將碰到的時候大家都會立刻彈開,但反而正式錄影時,沒想太多便吻下去了。而且因為要多角度拍攝,所以在中環的那場戲是吻了二十多次,而且每次都是狠狠地吻下去,把嘴也吻腫了。」Anson笑言:「為了藝術犧牲也是值得的。當然犧牲的人是我,哈哈。」

問及未來想挑戰的角色或合作的演員,Anson思索良久,表示很欣賞黃秋生,其實也不敢妄想和他合作,但如果能再上他的戲劇課便已經心滿意足。他演甚麼都像,而且演戲的重量很到位。在拍攝《大叔的愛》前Anson上了十堂戲劇課,才明白到原來演戲的節奏很重要的。「阿牧這個角色比較沉實穩重,所以每走一步路甚至吸一口氣也要認真思考要怎麼演。如果一個普通的小伙子,吸氣都在喉嚨上,但一個沉實穩重的二十幾歲男生可能是在胃裡開始吸氣,那走路便不會那麼輕飄飄,所以演戲的節奏或細微的小動作都需要很詳細,而黃秋生前輩是每一個細節也不會放過的。」關於角色,由於過去三部作品中,無論是《男排女將》、《超感應學園》還是《大叔的愛》,三個角色的共通點都是正直善良、樂觀純品,比較關懷別人,「角色偏向相似,所以我想嘗試情緒起伏比較大、有自己的陰暗面的角色,比如奸險商人。」
我睇到好感動啊癲線 想喊係咪正常㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞