【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》劇前討論區 (3) VIUTV我真係好想要幕後花絮

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
呢啲必需啦
2個keep住呷對方醋
出pb一定課viutv真係唔知BL市場幾大 好多演員都係演完BL劇爆紅
問:登神表演咗幾多次kiss
牙登係咪想借啲意咋
留名
等唔切要睇喇
01唔貼link 多謝監製讚牧田

//至於兩位年輕的男主角,飾演港版「春田田」田一雄的呂爵安(Edan),以及港版「阿牧」凌少牧的盧瀚霆(Anson Lo),雖然他倆的拍劇經驗不多,但Tommy力讚二人演出水準遠超預期。「阿田呢個角色好需要喜感,Edan係完全做到,佢有種親和力,當佢做完一啲表情或者一啲動作,你會覺得呢個男仔好得意,我相信播出街的時候,觀眾都會喜愛佢。」

阿牧深愛阿田,但二人發展得不算順利,故性格設定上較多愁善感,Tommy指這一點跟Anson Lo的真實性格頗為相似,所以他每次埋位都能夠很快進入情緒,「譬如有幾場戲,我要拍佢醞釀情緒呢,佢真係喺現場喊出嚟,你睇住啲眼淚係咁滴,所以我覺得佢哋兩個好犀利囉,雖然拍劇的經驗不是太豐富,但係今次佢哋兩個都拿揑得好好。」//

我要睇bg要睇普通戀愛港劇我有幾百套幾千套可以揀
究竟監製知唔知道觀眾期待緊啲乜?
唉...
原來加長咗嘅集數係加畀其他線
個監製同編劇係咪on9架?
呢段訪問真係唔睇好過睇
睇完之後對大叔嘅期待度即刻打咗8折
咁又唔使咁快定案
套劇連剪都未剪完 仲要原版其實都係純愛傾向
已經跌咗落失望嘅旋渦
希望正式播嗰陣情況唔係想像中咁差啦
我只係想睇多啲牧田純愛
青梅竹馬條線當初我睇日版都嫌佢多舊魚
明明兩個鬥下咀已經幾好睇點解無啦啦又要有好感
港版仲要加長
希望監製覺得唔夠喉嘅部份同觀眾覺得唔夠喉嘅部份唔好有太大落差
之前個預告已經隱若聞到陣伏味
仲諗係咪剪得太趕所以先搞到出出地事
今日睇埋段訪問依家真係好撚不安
我明白青梅竹馬線嘅作用
青梅竹馬係一個陪喺牙田身邊一齊成長,了解佢、可以毫無顧忌咁相處,同佢一齊非常舒服非常自然嘅靚女
連一個咁好嘅「女仔」都愛上自己
但牙田依然選擇牙牧而唔係青梅竹馬
證明牙田唔係因為冇女仔鐘意先同牙牧喺埋一齊
可以更加突出到牙田對牙牧嘅真愛
日版嘅青梅竹馬線純粹用嚟推動劇情 襯托牧田
有存在嘅必要 但唔係用嚟享受佢地嘅互動、氣氛
加太多戲就會變味
好期待呀
快啲6月得唔得
//Stanley的角色在港版戲份增加,變相更有多創作空間,相反「阿田」與「阿牧」似乎要較為跟足原版,Edan和Anson Lo皆認為,在演繹角色時要偏離日本版另行創作有難度。Edan說:「(有沒有變化)呢個真係一個難題,我覺得要睇角色,例如Stanley嘅角色,同日本版唔係好似,所以佢就可以做多啲自己想做嘅嘢,但我個角色同原版好似。加上原版《大叔》好睇嘅原因,係主角田中圭嗰種表演力,所以好坦白講,我真係有參考佢,但盡量喺唔同嘅位加啲自己諗到嘅嘢。」//

我覺得自己開始睇得多就緊張個成品viu啲劇質素真係好難預計到 希望所有都順利啦

credit to 痴女
每次睇到呢個gif都覺得好sweet
佢哋真係一個眼神就sync到!!!!!!!!!
好快就到大叔播出街 好期待呀真係!!!!!!!!
演技經驗比原劇演員不足情況下
佢地贏就係贏在私底下就係咁樣相處

真係好期待

幕後各位大大如果見到我求下你放幕後花絮出嚟
嘴咗廿take唔好晒咗

推到第二季 推到拍電影 推到有主題曲
到時應該唔使瞓

牧田呀
得段雜誌預告都好興奮啊大佬 真係出街點搞
牙登挨落牙撈啲個shot
搞 唔 掂
仲有一個月!!!!!!!!!!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞