如無意外,Nikon 兩年內賣盤或執笠

276 回覆
175 Like 9 Dislike
出無反太遲...
全幅其實早過rf
純粹腸鏡醫療事故要賠太多所以先斬纜賣相機走
勁過r
鏡量差唔多
Z6嗰塊都唔係庫存,你話z5就話啫
只係銷售策略同Ftz唔好
想問問各位師兄意見,行山用24-200定1430+85 1.8好?
機係z5
如果揀呢兩樣一定係後者
2018年既事,響2012斬纜?
如果咁簡單,其他廠都應該一樣收皮
24-200有啲景真係唔夠wide嘅話 可以影直倒panorama
1430+85
長焦要買就等100-400
講得啱!日本仔相機最賺錢唔係過萬頂級相機,而係中下價相機,除咗Leica!
true, 例如大腸鏡既機,佢係世界no.1

申:medical sales
因為Leica根本唔係日本野

我都跳過去$ony, 撚左兩代買過幾支中價鏡都係放撚晒
依家在canon 重建中, canon 唔係憎但又唔係鍾意
守到依家先被迫轉會
數碼年代轉唔切身既唔係得Nikon
仲有Kodak, rolleiflex, 呢兩間都比人食到唔知似乜
Nikon會唔會係下一間?
其實佢識食住個勢整幾部復古(FM, S, 大F)機身,好過佢搞埋d Samsung七頭樣的Z系設計
鬼叫佢買左Samsung咩
Olympus 2011 爆左財務做假, 2012 梗係話back to basic .
佢2013年醫療賣左比Sony 現在叫 Sony Olympus medical solution
(唔知全部定某部份,但肯定內窺鏡比sony)
嗰次差唔多死咁滯

NEC 就計過度過
N記marketing 好有問題 (好日本)
個z6淨用xqd ......跟手出部z6ii
佢一定覺得佢舊客戶太多想清咁d.
唔係賣左,係入股
戴緊佢嘅眼鏡片
其實Fujiflim係藥廠嚟
大廠得Nikon無轉型
香港marketing班友正垃圾
好記得z6/z7一出係乜都沒
隔左唔知一個月定兩個月,就開始送coupon
講真頭一個月就狗沖買新機,九成都係fans
俾埋都唔會多好多成本
但Nikon 班友應都沒應過
從此以後,唔會再買一出即買,記佢一世
O記賣service 有咩即刻比住支你玩住先
德國鏡唔差嫁其實
賣左盤啦
阿媽係依視露集團
你買緊Nikon 個名only
Btw, 依視露的防花好差,抹兩野就花到七彩
用Hoya乜事都無
執笠應該唔會,手上有專利,大機會係俾人收購或者拆件

Nikon 成個管理層係無反時代都進退失據咁

1. Marketing 廢到極點,剩係得班死忠圍內係度支持
2. 銷售策略失敗。Canon 有機海,雖然俾人笑啲機左閹右閹,但由平到貴要乜都有;Fuji 玩菲林色,昆文青;Sony 硬件spec 輾壓,Nikon賣點係乜?耐用易用?
3. 無反世代反應極慢,M43開始多人買果陣佢出Nikon 1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞