如無意外,Nikon 兩年內賣盤或執笠

276 回覆
175 Like 9 Dislike
自從sony有s-log開始已經完全唔夠人打
我記得唔會
只是邊位曲少少 以前leica提出過m 超wide angel用曲sensor會有更好成象

成日喺夜晚睇戲嗰陣播廣告
sony愈做愈大
入門第一部,真係好懷念
我發覺通常Sony fanboy不論Sony出咩產品,都係想對家全部死曬,PS5就想xbox死,相機又想Nikon死,呢啲心態真係好乞人憎
我覺得係Nikon放唔低自己嘅舊有專業路線,其實呢個世代科技野嘅耐用已唔係話第一重要,最重要係有新野玩,出新野比人買比人追,每年加野落去就得,咁先長賣長有
hoya淨係keep住醫療嗰邊, 相機部門俾ricoh收購咗
nikon body嗰種可靠同紮實只有用過先知難以形容
cns三家都面對相同壓力, 但係當中nikon形勢最慘烈
係, 所以nikon應該唔會執, 最差嘅情況最多都係賣相機部門俾中資
最壞情況
咁我寧願佢執!
當年Nikon Canon班fanboy咪又係完全睇唔起無反
而家Nikon自己搞唔掂就講到人地逼害佢咁
講fanboy乞人憎,邊夠呢兩大老品牌果班食古不化嘅人咁乞人憎
D3100>D7000>D750>D850>Z7咁就用左十年

上個月賣左Z7跳船了
家吓個個都用Sony
我諗Nikon 係我買得最多Body同閃燈既一間廠
D80 D90 D700 D7000 DF D3s D4
SB600 SB800 SB900
Body耐用襟撞襟跌, 閃燈出力準回電又快, Canon d 閃燈係Nikon 面前真係得啖笑, 係無定焦.2輸少少, 2470同小黑六邊方面都係屌打Canon, 係當年根本唔care d 人話咩野Canon發色好, 影Event 又唔駛要咩白裡透紅, 更莫講要大執都慢慢用張RAW執啦, 再唔係上網load條Curve入機又得

曾經轉過會去Canon 一排, 拍片方便同人像顏色之外太多野輸比Nikon, 5D2對焦仲屎過7D, 唔係1系既機身個對焦根本無得同Nikon 相比有機身摩打既Nikon 入門機AF都仲快過Canon 大部份機身

可惜我吹奏咁多野最終都係完全轉會去Sony, 一來工作要求高像素, 二來就係Nikon 既樽頸位在於個mount, 實在等唔切佢出mirrorless 啦當時, 而且見佢出部DF玩懷疑好應該出部FM/Nikon S 咁既Mirrorless 啦掛? 點知再一次失望, 而家mount 口做大左, 但應該要拎黎同人對疊既.2鏡都未有, 支0.95大大碌無AF都算, 散景過渡無特點既 反之Canon 支RF50.2 比原版更好更有驚喜, 雖然機身都仲係有牙膏成份但睇得出佢有心搞Mirrorless 市場, Nikon呢......講真仲捱到呢三年其實係奇蹟黎, 的確唔想佢執, 但佢地仲係唔跟個市場需求既話, 變成副廠既機會真係好大好大
eos-r5 牙膏?
Sony出一仔。
N無反 鏡唔多選擇,eosr鏡好吸引
…………………………
https://youtu.be/CkxeuDwaFX0

我淨係記得當年睇完呢個廣告之後
就即刻去左買部Nikon 用到依家..
啲機掟都唔撚爛,想唔執都難啦
利申800e
nikon 以前啲廣告係正,連bgm都正過人
其實sony canon fuji都係日本仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞