如無意外,Nikon 兩年內賣盤或執笠

276 回覆
175 Like 9 Dislike
Z6ii/7ii 減4000
再開副廠鏡
係人都諗到 但Nikon膠層諗唔到
出鏡頭俾Fuji 算啦
佢只要開鏡俾副廠即刻扭轉大局啦
lm
nikon啲機好人性化
ergonomics贏哂sony 外型又冇canon咁柔 幾有工業味道
性能係差啲 但用落都就手
d750真心可以用多十年
劣幣逐良幣又一案例 Nikon 啲操作 耐用度先係真男人機。
垃圾罪大出埋晒一年一機呃人買,Canon 更加唔好提
z系咁貴點買得落手
由Nikon D系列玩到Z系列,仲買埋佢啲Z鏡
仲記得大約2007年Nikon推出D3真係平地一聲雷,當時令到好多Canon pro user轉到Nikon,打到Canon陣腳大亂,短時間流失好多用家,要去到2008年尾推出5D2至企返穩少少,但Nikon其後D3s、D4、D4s都有好高評價,而D4s甚至被稱為黑夜之神.... 唔知點解個勢漸漸又謝返,可能我對相片要求高,影完d相好多時都要開100%聞相自J,所以覺得手機唔可能取代到真正相機,要影相都一定係用相機... 雖然我用緊Canon,但都唔希望睇到其它任何一個品牌收皮,咁對攝影產品生態絕對有害無益..
邊個諗到Z Mount個法蘭距
竟然係唔比副廠鏡用.......😢😢😢
可否講下有咩好
近排都好少聽人講nikon機
其實Pentax都未執得都好出奇
係咪rioch養緊佢?
D750 d3果排真係鬥得好勁, d相機鋪人頭湧湧 反覲宜家靜到
可惜c/n兩間都係鬥吱牙膏,sony黑科技超級進取 我真係非常欣賞
話時話曲面sensor幾時出世?
唔關佢做得好唔好事,而係而家個個轉晒用手機影(只有部分有特別功能需求用家或商用另計)
被sony 無反影響晒個市場,加埋啲casual影相轉晒用電話影
N記用家表示
是但啦 橫掂都無人用㗎啦
2010年嘅D7000 到依家依然性能良好
係枝鏡發咗霉,先諗緊會唔會換機。

Nikon唔好執呀!
曲面sensor... 印象中超過十年前已經吹緊,睇黎仲有好多技術問題未克服到,仲未有聲氣!
部D3500仲响度由細到大都勁鍾意佢d廣告
結果係每年最小改版既eos m同s先賣得最好
一出成個系統要換晒喎
Rx1新版唯一可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞