如無意外,Nikon 兩年內賣盤或執笠

276 回覆
175 Like 9 Dislike
成為副廠吧,鏡頭是真的好
nikon有做工業用果d光學設備
可惜產能不足
真係幾撚慘
接觸攝影同相機時間唔長
唯一用過嘅nikon機係小型studio既d750
機身紮實 操控亦都好易上手
去到而家嘅z7ii 手柄亦都係無反入面最好揸手 反應都唔算慢
之後呢排影菲林 接觸過下f4 f5 f6 拎上手真係好可靠嘅感覺
點解會愈搞愈差
唔想以後得返兩三間係到互吱牙膏
Nikon真係幾代表到一個時代
點解nikon咁唔爭氣
你睇返,有講跌左幾多

同根本無將來
徹底轉營做鏡頭廠有得諗下
出路就係同fujifilm合併喇
反正之前都出開
S5 ccd
光刻機係另一個災區, asml放到尾燈都見唔到...
屌,希望係鳩噏
Z6用得好滿意
10年前 真係想像唔到
Z mount有前途,但間公司冇
《日本商業雜誌》又報道,Nikon 作為一家半導體生產商,隨著次要客戶減少,目前 70% 至 90% 的半導體業務都與 Intel 有關。受到 Intel 的「投資週期」和轉向自行生產政策的影響,過分依賴 Intel 的 Nikon 半導體業務收入受到嚴重打擊。《日本商業雜誌》說:「用落後的半導體製造技術來支撐數碼相機業,對 Nikon 來說是雙重打擊。」
D850 出之前其實都傳nikon收皮
相機越做越縮
耐唔使就傳下架啦
唔L係掛
用緊Z 走過最後的日子
唔識玩marketing 同啲機太耐用,唔似得S廠一年出一部
識啲真係搵食的用家都覺得Nikon係最可靠,不過唔識得玩,冇咩玩味
精機最大客戶係Intel
無埋就香

Intel最後都要向EUV屈服

相機蝕280億Yen
精機賺60億
精機比2019少300億Yen

Nikon精機係賣啲Stepper,FPD根本幾年先買一次。2018年Nikon FPD大賣,2019交埋尾貨(新單傳聞得1部)2020自然無人買。

而新FPD又唔會太高製程。

Nanoimprint又比Canon head住
而Nikon無自己Nanoimprint,得同IBM共同開發既
而IBM係ASML既大股東,玩Nanoimprint 擺明係用黎打壓Nanoimprint ,好似Sony玩謝XQD咁。

Olympus識財技,賣盤之後重賣得好過之前,Nikon真係玩撚完。唔好話等比人收購,根本市場可以等Nikon清盤先接晒佢啲件。
我細個既時候用佢既d90
真心覺得唔錯
之後等佢出無反都等左幾年
最後a7iii出既時候就轉會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞