如無意外,Nikon 兩年內賣盤或執笠

276 回覆
175 Like 9 Dislike
nikon 1明顯marketing 同r&d做錯野啦

1吋cmos唔係冇用
宜家rx100就fit晒

1吋cmos根本唔配玩換鏡咁大陣象
不過既然出左,其實宜家應該3線玩晒
可以插z鏡/f mount 玩大corp factor
平時就插餅鏡輕便用,扮rx100

不過佢宜家都放棄左nikon 1
買得nikon 1既人唔會買ff鏡,果班人係同m43 重疊咗,但nikon 1又唔係平
啲機太樣衰,個死人樣一成不變,同埋太遲轉出無反,啲機幾好用都冇用,又重又唔型,冇人會拎出街既相機=垃圾

你有冇係街度見有後生靚女掛部nikon係身? 我見都係sony, fujifilm

Nikon之後就輪到cannon
典型以為自己獨大
唔去諗個世界做緊咩
以為用舊一套可以永遠獨大嘅公司

Nokia又係睇少智能手機
Nikon又睇少無反市場
有咁守舊心態
就唔好做啲科技產品
死硬
見過女仔攞部唔知係z5定z50
大把女用nikon喎
不過係FM2
壯士斷臂好過
1" cmos 換鏡無前途
玩corp我直接拎部Z自己corp都得
玩細部點都唔會夠RX100細
算把喇 啱啱先入左支Z70200 屌打哂市場上任何一支70200
手頭一堆 f mount 鏡,加上 z mount 任插既淫亂特性,等緊 z 系有反 mon 就入手~
好想入... 呢支係咪好似佢啲2470都係電影鏡嚟? (zoom in out唔會走focus)?
Sline有針對錄影去整,但未到電影鏡個級數
Nikon 1真係錯撚晒
其實m4/3 好多廠以為寶 而家邊間係入面專心整?
當罪大出A7 舊鏡翻生 就要痛定思痛起步砌EVF FF機
就算而家z50 價錢定位唔係一部好機
不過而家出旗艦 睇吓點 我覺得仲有得追
富士咁多年死寂都咸魚翻生
Sony 我又唔覺得好巨人 當年收Minolta返嚟 出第一隊alpha 都唔得大鑊好評 睇吓a77 a99 呢堆慘死 仲要被人屌到大大力 高iso油畫 玩第一代evf大機
我係台灣政府我會收購nikon,攞到制造低階光刻機技術(duv),將半導體設備制造逐步本土化
呢支唔係parfocal 會有輕微走focus
一早有啦

台積電係ASML大股東
Nikon衰落

1. Marketing完全唔夠 輸足人地幾條街
2. CMOS畀Sony揸住春袋
3. AFC唔夠另外兩間一線做
4. 開波死攬XQD
5. 入門, 中階鏡頭少, 大家唔想.4價錢買.8
6. 個人認為成set定焦鏡都幾柒吓
6. z6/7嘅1,2代真係左右互搏, 寧願唔出好過

首先要吸人返嚟試用你 大家先會知你係幾好用
而家個問題唔係你唔好用 而係你吸引唔到大家返去用你
佢入無反時代太遲
Nikon要搵個造型師啦
Z鏡佈局其實幾好
20,24,35,50,85齊晒(20同24太貴,其他都仲可以)
但係個鏡身就整到一個轉接環駁條好大對焦環咁,就咁睇都唔算差,痴落部機之後就好怪啦
好可惜
一直覺得nikon 舊鏡好靚好有機械感
好似105 f2 dc咁 成支藝術品咁
z 鏡柒撚到玩具膠筒咁
無金圈都夠痴線,鏡身極長咁大舊膠,耐左就老化變白
定焦全部金屬喎
其實你用過未…一啲都唔膠喎

上面班師兄揸過上手未架,鏡筒舊膠呀講緊
定焦個堆柒撚到揸上手都有陣柒味

其他廠個外表型好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞