[I/A]Pokemon Masters EX (63)| 寵物小精靈 ★1.5周年-丹帝瑪俐登場/沙奈朵月底亮相★

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
仲未歪得中火狐
我都係
我就仲未歪到光電蜥傳聞中既BV掛機王 到而家BV都唔駛用佢
你哋講嘅兩隻我都冇
仲有冠軍對戰必用嘅七夕青鳥
發現mark錯咗章魚桶原來無ex
要剷咗尾2嗰行
唔畀呢兩隻都畀隻古茲馬呀
差一隻先拍三
好想歪中電次 無電場隻拍3 N都無用武之地
有冇計過劍狗
呢隻我都冇
唔數都唔記得自己咁多嘢冇
filter剩strike同最高傷嘅tech/sup
仲加咗remark等大家清楚啲set咗咩condition
我覺得藍線以下都唔太抵ex
Nate條藍線好有惡意
巨金點會唔值得ex
再睇多次發現用錯未mega攻值, 改返之後係555 434 240870 30%
都仲係喺nate下面
除左最高攻擊力之外仲有其他決定因素嘅
同埋ex nate都暫時係全驚唯一嘅飛行系aoe sync nuke打手
如果用黎打冠軍戰剋屬關應該都唔差

但巨金怪因為本身防高,4技必crit同有挺住,所以ex左用黎打非剋屬關冠軍戰都冇乜難度

新手一問
個box依家咁樣
依家個指定5星有冇邊隻係應該課
巴打本身有幾多石?
如果你真係想課指定
我就建議呢3隻㨂1隻
電次-倫琴貓
鬥也-水水瀨
阿柑-大鋼蛇
其他巴打有咩建議?
土台龜都唔錯 可以直接上場
富迪/土台龜
整埋咗sync move攻擊力做參考係好有心
但純用呢個數字決定值唔值得EX就唔好了
實戰有極多野無考慮到

比如去到最大傷嘅準備難度
要減對方stat嘅除咗三首同甜后
多數都係睇機率 或者要靠隊友
天氣同場地本身又係有限同要隊友

成個輸出cycle唔剩得大技
好多高攻嘅普通技 e.g. 破壞光線 巨獸斬 都係攻擊系寵
反而巨沼開雨天就出少一下濁流

必中爆擊buff嘅考慮
Sync move去到+3平時都有機會唔爆
爆擊有幾重要唔解釋了

重有50%增傷嘅supereffective next buff
得N Marnie 新噴有
剋屬可以一擊送晒對面三隻走

重有防禦面(挺住 大技回血)
異常(鐵頭畏縮 煉獄灼傷)等等考慮

技術型本身就係多準備工夫換高傷害
攻擊型大部分情況都係更加易用
自己有buff 未set up晒已經有攻
得少數技術型(巨沼 風妖)可以自己set up

資源稀少嘅新手建議自己試清楚
未EX之前睇下自己係咪真係組到隊
落場用下睇下順唔順手
一開頭有諗過買起手ac但冇諗住自己會玩到咁耐
依家玩左成個月就唔再重玩啦
依家二千幾
儲緊抽第四次丹帝拎埋嗰4張劵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞