恒指期權

527 回覆
48 Like 8 Dislike
覺得仲會跌好多近牛

-0.3k 止蝕了SP270
感覺恒指有機仲有一波急跌
270太近,明天先考慮260或250
保守才會贏
今早開了一張MHI SP260@107
今日唔會再交易
新手想問點解唔買long 見巴打keep住做sp
可能我前言寫得唔夠詳細
我係大部份時間做naked short
好少時間做long既策略黎
冇好唔好,啱定錯
啱睇咪睇吓like吓
唔啱睇咪next
巴打睇跌完未
唔係太識預測
我估3月都係26000-31000之間結算掛
我想問一個case, short兩邊即係short strangle, 我做一銀行股,我因為覺得股市chok,所以short比較遠,即月。

現實係佢單日急升,虧損超過我嘅目標盈利好多,我即刻平倉止蝕。

事後諗諗下,呢個做法單日升幾%我可以止蝕。但如果有天災一日跌20%,咁即時虧損會係最大利潤嘅幾十倍。

平常我唔會做咁遠,期權金多啲會好啲,但做得近,市況chok就好易到,所以做遠啲有空間,但如果又遇上天災 咁就大鑊。

呢種為咗爭取空間所以做遠啲,同時尾部風險增加嘅情況,樓主點睇?會唔會因為risk reward太極端而唔開倉?定覺得十年先可能有一次嘅風險都cover到?定根本唔會開咁遠,降低risk reward比例?
個股short strangle係好大風險既行為
利小 風險大
一個新聞或會令單一股票爆升爆跌
時間值相對利潤為低

恒指期權好處在於有0003 0002 等定海神針,減低潛在10%升跌,相對易掌握及救倉

除非你對該股走勢及基本因素極度了解,否則我只建議LONG個股或只naked short 一邊而極細注

留意樓主玩法唔跟傳統,所謂strangle都係樓主有睇法開,按市況調整,不能一概而論

同埋現市況SC做銀行股好大風險
啲風技股SC buffet,我個倉都執左2隻
沽弱買強為基礎
3月8更新
本金:100K(2021年2月26開始)
已實現盈利:3.1K
賬面:睇圖

是日不作操作
而家轉咗銀行bull call spread, 中長線應該跟債息上。

師兄嘅方法都好實用,睇位開本身就係正道。

個股波幅大於指數,呢點我都忽略咗,我再諗真啲先。或者加long put補底。
SC+SP好似每月穩賺咁款,所謂既穩賺只於穩定平淡市況時,萬一好似07/08 岩岩既2020咁日日大插落去,LP係救唔番。

Option 仲有一樣要留意係波幅指數.
都係睇佢呢排唔郁先至做,一路碌梗係斬咗先。

咁講,如果有個勢落去,又習慣用long, 係會加long put減short put令delta變負,咁一路落可以食返個勢。

但我反而放唔低個尾部風險,萬一有大災難急跌,咁我其實值唔值用平常嘅short利潤,去冒呢個萬一嘅風險呢?
如果大災難急跌,IV有機會升得好急,救倉救得好辛苦,又或者根本唔夠按金去救。
樓主點解唔做大期?

是日不操作
恒指收窄三角
28500-29200
破邊後再作打算
恒指向上破邊
筆者預計3月餘下時間會在28600-30600遊走
中線偏淡,預計尋頂後再有調整
今日開左啲近少少SP SC,將exposure同風險推至現倉位最高水平
SP276@121 x 2
SC306@178
如此一來,SP SC各3張MHI處於不同位置
SC310止蝕位:31183
SC306:不作止蝕,到價轉沽期
SP276:28200止蝕
SP260:不作止蝕,到價轉買期

3月11更新
已實現盈利:3K
賬面:睇圖
任何情況下,先計風險虧損,再計回報
-1中,想死
好耐冇見了
唔好咁輕易做淡啦
又真係已經失聯咗好耐
做淡緊國指
走左 等位再沽
冷靜呀師兄
成個勢轉左
起碼過多5-10個交易日再諗沽啦
市況頗強,減少SC倉位
146平SC306,+0.3K

3月11更新
已實現盈利:3.3K
過 29000 即彈 cls
sorry for 彈出彈入
129平埋2張今朝開既SP276
蝕0.1K
當今日day trade 賺左200蚊啦唯有
睇唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞