恒指期權

527 回覆
48 Like 8 Dislike
好喇唔玩膠
話說小弟對期權都係情有獨鍾
回報麻麻啦,跑輸連登大軍
但都有一定收入既
美股今年真係唔敢玩唔識玩,大把高手
我盡少少力分享下恒指期權啦

經過幾個交易日既洗倉,我有理由相信31000 會係短頂,並有機會調整1-3個月直至另一底部完成大成交回升,支持位我睇27000 26000 25000

既然睇range,最啱SC SP
SC 31000 SP27000 會係底注
近30600 可以做淡
近27000先考慮做好
如沒重大變動,此為2-4月策略
轉頭分享100K hkd 既倉位,目標每月5k cash flow,一個比人笑既數目,不過我也慣了不想講太多,兄弟爬山,各自努力,2021保守啲
同你睇法一樣
留名支持
期權short short地
留名bin c
留名鞭你
佢會做對沖的
師兄 我知你識玩option
但係好多連登仔唔識 你出post 淨講sc sp 班傻仔唔識照跟好易輸到破產
建議你講做返cover 例如做credit spread
免得害人
short iron condor
大師係咪都睇第三浪行完了?
莫巴好波
支持
莫問巴打返黎啦
大家反應同好意我都心領了
Naked Short 爆倉呢個問題我都見好多人講,我解一解

輸爆廠多數唔關技術事,係:
貪心,怕賺唔夠,同人比

舉個例,我有10萬玩期權
Naked Short 不外乎 2-3張mhi
我而家最近係SC310 ,2張
你睇一睇咩概念
如果3月底收310以下,7-8k 穩袋
當你睇錯,離場住係現貨31200
睇幾時到,我當聽日升1200點
我張SC310大約升到800點左右
咁我每張輸450點
都係9k
倉位9%

當你知道自己倉位幾大,計退出路線,自然冇事
玩咁多年,從來未爆過廠

此乃今早倉位
仲有
我通常都係naked short
超高風險先做spread或整幾對平衡,如上年玩TSLA

不過戰線太散百害無一利
美股估值及走勢非我等傻散可理解
如期權,廢老恆指啱我多啲

你要追求倍升股有倍升股既樂趣
我當期權一門小生意經營
你係咪一到31200就止蝕?唔會諗
係,輸就認輸,冇得固執,生存之道
到時就只做SP
用新支持位計
玩sc sp實有一下輸到你仆街
歡迎bin c
嗚嗚, 幾時上番3萬
少年你太年輕了
我肯定今日升1200點
張call係800點
而家升,時間值會縮,1200點都咁話
跌就唔一樣

況且今日隨時跌600
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞