恒指期權

527 回覆
48 Like 8 Dislike
的確係。
所以未發生前盡量避左先
收市前我平左一半倉位就係呢個原因
咁有冇覺得日日炒,時驚時喜,但回報唔算多,好似唔值得?
之前期權蝕好多都唔覺,反而呢幾個月開始有啲把握,又覺得搞咁多嘢睇咁多隻都係上上落落忙於應付,有少少累。
唔覺
唔使太多時間
就每月有額外收入
好過渣UBER
又係喎。有時花多啲時間,但做short都係等嘅多
好似今日咁
咩都唔使做
等時間過收錢
3月12更新
本金:100K(2021年2月26開始)
已實現盈利:3K
賬面:睇圖
任何情況下,先計風險虧損,再計回報
很多人話naked short 好易輸死
我都同意既
但你要知道,要贏錢,一定要當呢個係一個專業學問
唔係求其話SHORT 兩邊等收錢
我生存到今日,吸收過好多經驗
今日市況大逆轉,SP既惡夢
但你見到我個倉,一啲受損都冇
因為每一張我開既SHORT我都諗過
琴日我本身勇進睇RANGE市
但收市前都係平哂,因為我覺得風險太高
慢一再黎一波急升急跌我就會企喺度
結果今日真係有怪市出現
做SHORT一定要身手快,諗得周全,計啱哂風險
呢個水位,我下星期又可以開吓啲遠SP,又或者移近啲SC
保持耐性,一定會有一個值博點比你做
唔使迫自己一定全時間都100%倉
共勉之
保持耐性,一定會有一個值博點比你做
唔使迫自己一定全時間都100%倉

輸過大錢之後十分十分認同你呢句
唔係有錢就要即刻買升買跌, 有時等一日, 等兩日先開真係差好遠
巴打可以多啲開po.俾有緣人睇下「有效」嘅操作。
要學識等待時機,就已經係一種學問。
期權教學
巴打你覺得牛會點?我有隻牛收回價係28628,巴打你認為應唔應該及早放左佢避免total loss?
遠離牛熊
莊家有絕對優勢工具
一樣公平既公具,你勝率只要有51%就會贏錢,如期指期權
我冇正式計過,牛熊最勁係會食溢價同收回,粗略估計,要贏60%以上先贏錢

換句說話講,牛熊最多都只係有四成機會贏,我自己玩期指會自己訂止蝕,收唔收回我踎識答,合理止蝕位我會放28300
明白,想玩option但本又唔係好多唔敢玩,又無咩技術真新手,輸左錢走去學下野先算,多謝巴打覆我,加油
已開
即月0700 SP550 @4 x 1
下月MHI SP270 @325 x 1
熄APP,收市再睇
利申:我之前買5000蚊恒指期權,之後最高升到值14000蚊,而家跌到2000蚊(好彩之前短炒垃圾股賺番幾千蚊填到)
3月15更新
已實現盈利:3K
唔知有咩好睇,其實點玩?
有認真貼我又出黎回下。
恆指期權其實幾易玩, 香港雖然無美國咁顛, 但正因為佢郁得慢, 所以做option 做錯邊都幾易救, 特別係index leverage 大既option, 所以幾好玩。

見有巴打講開sale option 要等, 確實如此, 我每日既routine 都係報價, 睇圖, 收工。

其實我用option 會配合埋期指用, 有時你見到個市太悶, 都幾肯定爆邊在即, 有人會用long 去部署, 但我會用long option + long future 既部署, 務求爆邊賺到盡😎
所以千揀萬揀,恒指期權最易玩
我都有玩期指,高風險野就之事開post
巴打估爆錯邊的話呢

少有做法,夜期平下月SP270,食50點,原因有2
1. 持倉12小時縮50點,吸引
2. 今晚美股沒如預期中大升,有暗湧

3月15更新
已實現盈利:3.5k
有張option 買對家
2.5平掉0700 即月SP550
賺140蚊,不入賬
當手續費
應升不升
大市仍有穩患
保守點
1810少少不合理連升2日,call 偏貴,開少少抽水
即月SC32@0.23
下月SC32@0.71

有時唔好睇少幾百幾百
滴水穿石
靜候良機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞