恒指期權

527 回覆
48 Like 8 Dislike
好多人睇完個post 走去做
去到 310 唔知點算
對上兩個月下下行四千點,唔識 cut 唔識 cover 真係多撚謝樓主,想搏百幾點變輸成千點

今日行下已經到 298,佢發起癲後日就 308 俾你睇都得
做股票期權
有d佢加左4倍
冇經驗好難預
指數反而冇點加

所以唔做sc...
我做左幾次都仆街

上年6-7月
今年1月
遇上資金市就仆街
加油,歡迎交流
一句講哂
31000未
31000你再入黎睇我輸幾多
我1月見升左1500點
月中做29800
又輸左我2皮幾

不過我咩都唔識
輸係應該嘅
通常升市IV冇跌市咁高,所以做SC收嘅期權金一般比SP少,但hi起上嚟升跌都係咁埋單計收

圍過數,今年1月做SC平均會比去年3月做SP平均輸多一倍
咁都計到
係mdd定結算價

不過點都好
short hsi hhi 好高風險
只希望可以賺多幾個月
以後做兩張超遠嘅short put 就算
目標幾千蚊
haha
原來隻權未入價唔識郁既
你嬴囉

你叫人 312 止,識止就唔係連登仔
開得 post 教人就唔該諗諗呢啲野
冇人話你做錯,iv 高做 short 賺權金個個都曉,散仔性格覺得升咁多一定回,結果呢個諗法有人十二月輸左五球 QQ SC
其實今個月好尷尬
而家淨 LC 貴到痴線,IV 好似 23%,月中定番啲一定俾人打劫
我自己就做 400點 spread 就算,佢確認升勢先 roll 上去
反而啲科技股 IV 回得好快,黎緊可能有入手機會
多謝分享統計
3月4更新
本金:100K(2021年2月26開始)
已實現盈利:3K
賬面:睇圖

職業無分貴賤
每人炒賣方法皆不一
筆者旨在多一種聲音
多一個玩法
在開放平台讓大家交流

如我輸到PK,意即此玩法不合時宜
如定期有盈利,風險回報啱你口味,則彼此學習,互相交流
與其一味負面,處處挑戰,倒不如自強不息,證明自己

筆者保持初心,繼續分享
此倉位直到下星期一都不作交易
暫時盈利及風險都處良好水平,3月可放慢腳步
係咁㗎,有時係券商自己加。
你計埋一年有幾日按金急升呢個因素,short倉唔能夠做得好儘,按金成本對利潤比較其實唔會好高。
你話討論區應唔應該講一啲高風險玩法,都係矛盾嘅,電視台就話要規管,討論區又要規管?

平心而論樓主話明自己一兩張細期,10萬賺5千,多都唔做。咁有人睇啲唔睇啲,瞓身sc恆指,咁有乜計。

財經台個個有自己睇法,我買傳統,你買科網,實有賺蝕,盲毛都買中啦,佢又可以講喇喎。
巴打仲早過我開始。option呢樣嘢真係比想像中難,冇毅力一係長輸到投降,又或者一鋪打到冇錢冇信心。

建議巴打接觸唔同知識範疇,經濟狀況,股票周期,技術位,期權策略,注碼控制,風險控制。全部都咁重要
其實我唔想再玩
賺多少少離場
2018年前網上期權討論多數話long係傻仔做。
2020年變成short係傻仔做。

參考吓
其實無邊個傻定叻揀岩自己既工具咪得
我相信任何市況做 long 做 short 大家都有斬獲
有啲市long多啲機會,有啲市short多啲機會。唔需要太介懷long定short,佢只係工具,long之餘做啲short可補時間值同縮iv
理性,如呢幾日千跌
又係開SP既好機會

保持理性
適當現金
等待時機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞