恒指期權

527 回覆
48 Like 8 Dislike

每日之倉位
2月期權已入賬
我會而家開始記數
2月26更新
本金:100K
盈利:0
帳面:睇圖

今日操作:
現貨跌低過29000考慮SP260
大師有奧數心算技能真心外掛我今朝計唔啱姨為未到靚價,張lp一彈睇住無咗近一半profit 先反應到去食

加左張SP260@113

下個操作點係:
現貨28000 加SP250
現貨30000 平SP270

下星期見
有贏就得

短期內沒有變動倉位需要
慢慢食時間
有人話short兩邊遲早爆一鑊。其實係咁嘅。

呢種做法要選股選指數,選你見佢唔係太郁,大市狂升佢都係行range,就可以考慮。

亦講時機,好似莫巴認為恆指短期頂而sc某位置,絕對唔係機械式個個月開。

再者要識走,一吓爆上爆落,cut輸嘅一邊,推遠或觀望,唔係睇住佢不停入價然後祈禱,祈禱死梗,要行動。

做咗呢三樣,就常常有利潤,即使有一次福島地震,一吓輸幾個月利潤,但過咗個浪,又繼續搵錢,點解講福島?因為天災,恐襲呢啲至係真正不可預計。識玩嘅人,係唔會高風險環境,例如狂升急跌大震盪選總統呢啲時間開倉。
我想問師兄,100k係hold起嘅按金?
每個月目標利潤係按金嘅5%。而為咗預備按金會加,好多人有200K只會用100K。

即係有200K在戶口,你會預期平均每月5K利潤?
補一句,如果唔預buffer, 戶口有100K而月入5K, 絕對唔係俾人笑嘅成績,行家就會知道唔簡單
師兄,我上個月lp 298 sp 296 做左個熊跨價,
兩張揸到到期 shown expired.
但係佢淨係比左sc 個premium 比我,
冇扣我lp 比個premium
本身仲諗住蝕錢
你連咩價開都有講.....
我...
你都好清晰

永遠都要留一手
我100k底,預40k現金以上
目標係只提款,不入錢
當小生意
咩價都冇講
留名支持,呢度已經唔多人玩恒指option
ic, 我都開始諗,按金再用儘啲,如果short得比較遠,其實可以唔使預咁多buffer, 研究下先。

但師兄唔會碌大個本?有更多現金,可以做多啲張數?提咗現金,就唔發得大
一開倉就扣long put錢啦。到期至扣?
short既奧妙就係唔好去太盡

啲cash flow可以用黎供車供樓供正股

options 難以大賺,但可以當生意做,然後投資其他野
ic, 期權倉只係porfolio小部分
你蝕左800蚊
LP298@330
SP296@250
2者皆不入價
淨蝕80點
賺足一年仲要問黑底拎錢
嗰一年無一千都百幾萬啦
我都係咁既心態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞