恒指期權

527 回覆
48 Like 8 Dislike
唔係會發達
幫補下

想發達好易爆

3月2更新
本金:100K(2021年2月26開始)
已實現盈利:2.3K
帳面:睇圖

今日操作:
平左一張SC310@122(355開倉),盈利2.3K
輕微睇好,所以平左一張SC減少少風險先
有無諗住玩科指期權 ? IV 高好多
識計 position size 知自己玩緊幾大就唔會咁易死,好多人淨係睇住份期權金,無理個 contract size 就有機會出事
睇呢啲數好煩,你打去問佢,係咪唔扣lp錢,張statement冇寫。佢實教你睇邊行。
唔識睇走勢
唔熟既野我唔會玩
等多1年睇吓有冇路捉先
師兄睇唔睇delta, gamma?
定只睇價位?
巴打好勁
你講緊咩
我意思係賺足年幾
都唔夠錢玩 要借錢咁搞笑?
唔睇的
但要時刻知自己既maximum exposure同埋現有倉位
我而家down side最大風險就係270 260,算低
upside咪310,得一張,仲有0175升到30,0700升到800,倉位唔低,風險算低
其實呢幾個月期權金自易搵了
唔使太大風險,但回報好合理
有興趣咪一路睇落去交流下
謝謝你
max exposure你指如果去到某位置,short倉會有幾大損失?
因為short冇max loss, 只有自己set止蝕位。max 好睇個人承受能力
可以話你知, 儲緊氣爆頂...月中你就知
以而家倉位為例
極端少少
假設恒指聽日可以升2000點或跌2000點
即係27000或31000

講downside 先
27000既話
SP270大約600-700點,咁我輸550點啦當
SP260大約300-400點,咁我輸300點啦當
咁就8.5K,8.5%,極端情況都係8.5K,絶對唔使睇市,因為跌2000自動會上新聞,到時再平倉都未持

upside
SC310大約500-600點,咁我輸200點
0175同0700難計啲既,我當加埋輸6K啦
咁都係8K,即係8%
都係嗰句,到時咪平倉

再者,我SHORT哂2邊,唔會TOTAL LOST既,另外嗰邊有幫補,每月都冇PROFIT,心情輕鬆
今日跌但巴打睇升平左sc31000
你琴日提巴打嘛

仲以為有咩新奇是橙

照你咁講你做乜都要本
做乜咩都可以借大耳窿炒啦
做long唔借得嘅
我意思係做咗年幾 一直長賺 非妹妹下
幾年都上岸啦
都唔夠仲要take risk大耳窿炒啊
你一借大耳窿除咗本身投資風險 仲承受緊加大緊風險
反而真心想問與其借大耳窿點解唔直接做long
Short option 長期賺錢唔代表你叻 咁賺又唔叻蝕又唔叻點算好呢?
容許我喺樓主post講幾句。
要用幾多錢炒根本因人而異,做short按金越多越可以做多張數。
如果用樓主嘅方法short得唔遠你可以經常止蝕平倉,但有啲人會用錢頂,入價繼續頂,按金加都唔怕,頂到佢某日一定返轉頭。咁玩都得㗎,唔想止蝕嘛。
又如果short得遠,呢啲好易令人有錯覺,4000點之外,期權金好少,但機會率好高,成年都賺錢,咁你會想要多啲錢做大呢門「穩賺生意」,結果2020年3月或者2021年1月,咪行夠4000點,按金狂加,或者終於有日入咗價到期結算…………
100k倉一個月有5k回報
唔按月計複息,姐係一年有60%回報
如果每年年尾樓主都將profit reinvest
樓主二十年後會有12089倍回報
樓主自稱已經玩左幾年,點解個倉會得100k咁撚細呢?
我定期都會draw錢走做其他野
自問有100萬做期權,回報冇可能每月5%
2%已好好
邊際報酬遞減定律
所以數係可以咁計,現實我一定做唔到
我要既只係每月5k cash flow
食5餐好少少既飯咁解
發達不是較期權
呢個純興趣黎
一個月一百萬對市場嚟講唔會食唔起,你係講心理壓力會令盈利上唔到去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞