恒指期權

527 回覆
48 Like 8 Dislike
sor, 睇錯。

以前有人講過,美股有weekly易做啲,我都好懷疑,其實只係未遇到大波動。次次都係月尾short,都冇話一定易賺。
真係好睇玩法係咩
暫時港股呢個節奏最啱我
不過我有少少後悔開SP
等陣搵位平一平返先
仲係高風險低回報
261平倉
-0.1K入賬

已入賬變回 +3.4K
呢排波幅大,但睇落易跌難升。加適量short call應該ok.

業績期大市成交縮,升就十字星,跌就大陰燭,沽壓不輕。
突然大升short call 都會輸
保留實力
而家唔係勇進時

3月23日更新
本金:100K(2021年2月26開始)
賬面盈利:睇圖
任何情況下,先計風險虧損,再計回報
已實現盈利:
2021年3月:3.4K

臨近月尾,再show一次期權既break down,作小檢討
1. 主要盈利來自SC,SP略少,途中為控制風險,平掉一些好倉位,如SC300及SP270等,但暫時都好滿意了
2. 主要SC個股700 1810 0175都帶來豐厚回報,好操作
3. 下月期權仍少,未見好的價位,也沒有明顯的趨勢,預計4月回報不及3月
恒指繼續尋底
預計月底前難計上29000
開MHI SC292@39
滴水穿石
390蚊就390蚊
開MHI 下月SP246@60
好似好抵開咁
平左張即月SP270@62,小心駛得萬年船
好似好危險咁
入賬:-0.4K
已入賬變回 +3K
175期權好貴,5000股一手,atm三十幾日到期,5千幾蚊一手,反而騰訊都係二三千蚊一手。吉利咁貴好唔靈活,我唯有做長汽,500股一手,五百幾蚊一手可以做多做少調整下
如果跌低於270,要考慮中長線好倉,由26X上返28X,29X只係時間問題。

同埋瑞聲2018又去返40蚊支持位,40,45上上落落好過癮。

油股883都係長線低位了。又係時候等佢上返9.5以上
你睇既係靈活性
我睇既係風險同回報
大家都冇錯
0175既期權成交都算有
同埋好似好多咁,只係佢期權金好高
做short side 唔好太多前設
期權金係本身冇價值既野
市場給予時間值
我做既只係偷啲時間值
如果風險回報不成正比
我就會放棄

到27000係唔容易
但得嗰620蚊期權金,我就要冒險
前2星期我覺得好難日升日跌1000點既
但而家打開左啲缺口,好易CHOK上落1000點
naked short黎講,一定要保留實力
留名學野

有冇人會Long put 一張然後Short put 一張去減低個成本?
留名學野

有冇人會Long put 一張然後Short call 一張去減低個成本?

Revised
兩個方法都可以減成本。你long put咗,又唔想蝕時間值,就自然會諗低位short put好,定高位short call好。一種風險細啲,一種風險大啲。
呢d閪市點部署?
呢種市先係最正常
今日市開始有少少恐慌
會收集SP
目標:
0700 SP 450-500
MHI SP 23600
我嘅方向係可以做多幾手去調節希臘字母,同師兄做法唔同。所以一手按金多或者一手昂貴就唔想做,美股大藍籌期權一手都好貴,好多人仲要揸正股100股對沖,佢地食唔起個大幅上落,但自己唔知。

香港好多期權又真係買賣差價大,為咗搵呢類型行業,要忍受bid ask差價大

開即月SC286@53
博28600見阻力

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞