【我愛你嗎我但願最後能知道】低調置業討論區 (341)

1001 回覆
1 Like 6 Dislike
唔夠入息, 先唔理HKMC批唔批兩間自住
擔保人有按揭要兩個收入,兩份按揭一齊計數,
供款收入比跌到去35%,
$9.0M借8成, 即係$4.5M+$7.2M = $11.7M,
總供款$46,229 / 0.35 = $132K收入

借6成 (一樣要上HKMC, 因為其中個申請人有按揭就要減一成)
$9.0M借8成, 即係$4.5M+$5.4M = $9.9M,
總供款$39,117 / 0.35 = $112K收入
之後壓測, 呢樣搵唔到guildline, 當45%
$56,211 / 0.45 = $125K

唔經HKMC, Max $4.0M, (https://www.hkma.gov.hk/media/eng/doc/key-information/guidelines-and-circular/2017/20170519e2.pdf)
50%壓測, $48,262 / 0.5 = $97K
同一間銀行就一定無問題
不同銀行呢
咪就係,深圳都搞唔店,是但鳩黎打個7折就算
唔信科興唔信政改唔信64無死人,信幫你打殘樓市,人唔笑狗都吠
mos 海柏3房vs 維景2房 點揀
幾多人住?
工作,生活圈地區?
2大1小+工人 港島做 生活圈冇咩所謂
4個人重要有工人,2房唔夠住喎
3房la
3大1小姐
兩房就工人要同小朋友同房wo
俾我就揀3房,or 兩房半

【直擊單位】公屋癲價!504萬買元朗公屋王 單位內籠係點?
資助房屋成交
21:58 2021/03/11

https://ps.hket.com/article/2898681/%E3%80%90%E7%9B%B4%E6%93%8A%E5%96%AE%E4%BD%8D%E3%80%91%E5%85%AC%E5%B1%8B%E7%99%B2%E5%83%B9%EF%BC%81504%E8%90%AC%E8%B2%B7%E5%85%83%E6%9C%97%E5%85%AC%E5%B1%8B%E7%8E%8B%20%E5%96%AE%E4%BD%8D%E5%85%A7%E7%B1%A0%E4%BF%82%E9%BB%9E%EF%BC%9F?mtc=rwamd6

近日二手樓市持續升溫,連公屋單位造價也受帶動,二手市場再誕生公屋王,朗屏邨一個單位樓價逾500萬,除了是元朗公屋王外,更是新界西北公屋王。

土地註冊處資料顯示,元朗朗屏邨珠屏樓低層14室,實用面積443平方呎,原則可作2房間隔,上月以503.7萬元售出,估計已補地價,平均呎價11,371元。原業主2007年未補地價以12.1萬元購入,是次於自由市場轉售,即使扣除補地價金額相信業主仍獲利甚豐。
CR係咪以入數形式入落銀行saving acc?

同埋幾時會收到架?
Lm
想問公屋除名係幾時要?成交後?
我買果陣就 正常成交 同一日
Cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞