【我愛你嗎我但願最後能知道】低調置業討論區 (341)

1001 回覆
1 Like 6 Dislike
兩個人6萬要俾兩家用, 自己兩份使費
50萬扣下稅, 扣下裝修電器, 扣下其他雜費, 拎得出來做首期既唔多
佢有50萬,但要買上車樓500萬既話,連雜費真係70萬架……
但好老實講呢~低於500萬既上車盤真係幾稀有呢係香港……
元朗屯門囉
如果真係500既話
珀麗灣一房都應該做到
都有370呎,算係咁
睇下接唔接受到馬灣囉
500萬點會買唔到

唔肯住就有
多謝各位巴打意見,應該7 - 8月會儲多十萬左右,到時會應該會有60萬。
同我都只係AIM AT 450萬以下單位,應該夠既,同有咩事5萬內屋企人都應該可以即時俾到出黎,只係未到最後一刻唔想問屋企人拎姐
低於500萬既盤佢地又睇唔上眼呢...
資產增值稅
450萬以下……坦白講,好稀有。就算有,樓齢可能極高,做唔到30年,咁每月畀多d, 6萬又過唔過到壓測呢?
又未必架問過銀行至知。
珀麗灣6m下都有兩房 5m下有一房
環境幾好 交通就一定冇咁方便
要取捨
珀麗灣自住其實幾OK
環境夠曬舒服
黃色AA話,上兩星期3xx呎成左518萬,大過500萬播……
會唔會諗得太理想。
之前都睇過,如果大西北的話,樓齡大約35年左右啦,如果九龍區就40 - 50年都有,其中都有啲有裝修唔洗大執既。
如果樓齡45年以下,應該可以做足30年?
放租兩房放到14k左右 一房11k左右
陽光巴士同九巴搞左40條線轉乘優惠
仲有cherrybus 加入 相信交通會有得改善
利申:珀麗灣業主
呢兩個月好似升返

但都有5m樓下 aa 搵你笨
都唔係無
e.g. 屯碼30-40年已補居屋(兆禧, 兆山, 悅湖山莊, etcs)
$4.5M 有成4XX - 546呎實用咖, 借足30年同9成,
10年後仲有鐵路
咁就應該OK
但都要睇有無供應,未必有太多。希望唔係果d 上按揭網估價不適用啦!
總之咁大筆開支萬事小心。
多謝巴打希望真係成功
大家點睇
考慮得多係好事呀!不過買樓永遠都係要做好多取捨既決定。。如果你只係岩岩開始組織家庭我建議將校網放到最後先考慮
首先好校網既樓都貴到飛起,預算有限可能要犧牲好多(勁舊勁細)
同埋人生唔同階段對住既需求可以好唔同,六年後既你,可能會為左小朋友有個好neighborhood寧願住僻啲,可能到時洗腦洗到你焗住科水俾佢讀國際學校到時校網都慳返,亦可能你呢幾年搵多左好多可以afford倒好校網既靚樓!
不如而家以組織家庭住得舒服做考慮上左車先,你會輕鬆好多!
利申:過來人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞