【我愛你嗎我但願最後能知道】低調置業討論區 (341)

1001 回覆
1 Like 6 Dislike
都有間酒樓同超市既^^
新手問
師爺叫我成交日前一兩個星期上佢度簽埋「轉讓契」、「按揭契」,
想問有無咩要注意?

我GOOGLE過D流程多數講「轉讓契」會係成交日先簽,提前簽左有無伏?有無巴打試過

另外無知問多句,其實份「轉讓契」就係正式樓契 定係 另外有一份正式樓契? 如果有另一份,會唔會有得CHECK左先?

唔該咁多位
無伏,放心簽啦。

整份樓契其實係一推文件,包括由政府批地到現有業主既買賣文件。而樓宇要用契約(Deed), 你當一份好認真處理既合約, 去轉讓。咁你同業主買左個單位,佢就會同你簽份新既轉讓契Assignment Deed, 並且構成整份樓契既一部份。

Check 契(即Requisition)係律師做,你唔會識睇,比你認真check都無可能一日睇得曬。
原來係咁
唔該晒巴打
有難題想請教吓
我住緊個單位買咗一年,25年樓齡,市區單枝,一梯兩伙
嚟緊準備移民,煩緊個單位點安排好
Option 1: 放租,但呢排租金回咗,同埋要擔心嚟緊大維修,唔知洗幾錢,驚要幾十萬一戶
Option 2: 三年後即賣,不過就要蝕裝修同行政費,仲未知樓價年幾之後咩野環境
好難搞
大維俢一般唔會咁準時夠30就收order既,option 1 同2 無沖突咖,你咪租1+1生約,到時早D叫租客走再放賣
睇下換定番新,好似唔同價
可以參考下:
http://bmc.versitech.hku.hk/total-building-maintenance-cost/#acceptLicense

當成單$3.0M, 每戶$100,000
未必可以直接咁計
"better than nothing" 既參考姐, 佢都唔係真係要比錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞