另一半好介意自己嘅異性BFF

364 回覆
8 Like 290 Dislike
tldr
Anyway有伴侶就要同異性保持距離
男女係冇純友誼 常識嚟
冇啦,之前個男仔攞嚟,如果老公為上就疏遠佢,反正之前3, 4 年都係咁過
咁都要諗咩
老公同一個異性朋友wo
令你痴肥嘅唔係食物本身
而係你冇控制你嘅食欲
擺喺人同食物就講得通嘅
但人同人就唔係咁講
你控制到自己 但你點控制到人地
對方唔係人?
咁我朋友有解釋過
1.識咗十幾年要有嘢一早有咗

關咩事
你點make sure 對方冇其他意思
再者 就算異性朋友雙方都係聖人 純友誼
本身都要避嫌㗎啦 除非自己伴侶0介意
係呀 所以咪問你點用可以控制人囉
你點樣可以ensure對方自控?
make sure 唔到
但你又點make sure 到對方一定會有其他意思?
同埋有冇其他意思唔係我嘅責任
係每一個人自己嘅責任
你要限點解唔限埋同性?
同性就唔可以有其他意思?
講得"自控"緊係佢自己嘅責任啦點解要我ensure?
唔通佢犯罪但要判我監?
呢d比喻真係好不負責任
我不如話令人中毒死既唔係毒藥本身,
而係人類身體既問題。咁係咪代表我食毒藥無問題
撻唔著就撻唔著
呢個世界唔係男就女
要偷食公司都大把機會同可能性
不如困住個另一半係個籠唔比佢出去?
一定會介意 但會介意到咩程度就睇人
有d真係會扮無野 但個之好有野
有d就直接講 會發脾氣

無兩全其美因為介意一定正常
能成為密友大概總帶著愛

十幾年會帶上屋企嘅密友,我識幾對都最少打過車輪
有時自己知自己無嘢
唔代表伴侶會100%相信你無嘢
佢唔係你肚入面條蟲,佢永遠無辦法知道你內心究竟點諗,多少會有d介意
換位思考下如果你老公出面有個紅粉知己又上埋屋,佢話無嘢嘅話你係咪一啲都唔會有hard feeling?
親密關係有排他性好正常嘅
結咗婚就盡量避嫌啦
咁你個fd重唔重視個男仔先 講真當年佢粒聲唔出unfd 你個fd都唔係睇得佢太重要 咁點解而家要為咗個男仔搞到自己愛嘅人難受?你個fd 直接同男仔講自己老公介意同佢有太多接觸啦 可以繼續ig 但叫佢咪再成日搵你fd
咁你個比喻就錯撚晒啦
你依家係講緊人應該有自控嘅能力
你個比喻就講緊只要自控就唔會有問題發生
有問題都係因為唔自控
咁依家咪就係話就算你自控都好
只要人地唔自控問題都會存在
唔係講緊自控係唔係一個人應該做嘅野
係講緊單方便嘅自扯唔會避免到問題發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞