有自閉症嘅手足,點樣克服到日常生活嘅問題?

205 回覆
13 Like 24 Dislike
婉轉同偽善兩樣嘢嚟
痴線,try to be polite 就偽善
好聲好氣就偽善,查下字典先啦好嗎
咁啲日本人又90度鞠躬又笑曬口係本try to be polite定偽善
當然nice try 遠遠無咁極端,簡單咁講日本人同英國人民族性上就係好少當面西你面咁,用兩個形容詞其實都唔準
聽落好似有d鑽牛角尖咁
其實只要覺得咩都無所謂 咁其實做人已經輕鬆左好多
如果經醫生診斷,
有機會拎到傷殘證。
我都好明白

自己要反思,又要有人點條明路,解釋原因。

一切來得不易。
同路人路過
但我仲有一個病患
Ps.我講咗有可能成為首位有某啲病患既連登會員
你之前個週期post肯更新未?

更新post有益思考你知道嗎
又一次證明自閉唔係咩neurodiversity
係缺陷嚟
我係A仔,唔知對唔對,社交上可以用
三不原則

不認叻
不串人
不直接否定人

做到應該可以減少好多掘的情況
留名
好問題, 好明白工作時次次新奇下下甘的情況, 好q sad,
其實我都冇一個好好的solution, 都係struggle 緊.

我的意見係, 要做足呢三樣野唔易的.
你直接認叻, 直接串人罵人固然會好大問題, 但更大問題係你間接唔覺意咁做左.

例如: 有d 人問你股票好多時都會輸錢, 點解你仲咁鍾意買股票?
你答左: 1. 我喜歡, 2. 我係win 到錢, 3. 我有會計同金融知識, 所以之後會仲win 得多. (利申: 我果時真係咁答).

但諗番下個問題係, 如果唔太熟, 其實已經認左叻, 雖然唔係直接話你會計金融好q 掂, 但都足以令人葡萄. 唔好. 呢d 都係間接中傷人.

如果下次再答, 我會話, 只係我鍾意. 佢再問先會話, 可能我會計金融識少少野, 好彩win 到錢.

仲有唔直接否定人其實係好難, 你明明知道果個人係錯時, 你點樣可以聽埋佢講, 再話 "其實你對某某事都好了解, 但我覺得咁...."

呢d 野好似好容易, 但要下下apply 到, 係好難.

其實有個方法就係日日諗下自己講左d 乜, 有冇犯呢3樣東西. 不停檢討,
最後, 當然方法因人而異la.
仲有好多A 仔有不少技能,數學,code, 文字,會計財務等,盡可能做到自己擅長的事。

雖然香港真係冇咩工種,但總好過,例如迫自己做sales
我都係,做左呢3樣,避免左好多爭執,人哋都唔會發覺我係A
係好辛苦,好難adjust, 但講野中傷人可以好大件事,你返工知道的。

唔係要唔講野,不過要修飾姐

仲有我以前都係成日想表達自己,但越講越錯。其實一大班人一齊唔玩一定發言,學習聆聽哈哈笑ok 了。 重點係聆聽,你真心聽人講野,人地就會想了解你。
自己講一句人地會講十句先最好。

總之就係避免做唔擅長的野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞