有自閉症嘅手足,點樣克服到日常生活嘅問題?

205 回覆
13 Like 24 Dislike
冇錯 世界本來就需要唔同嘅人
我又試吓喺第二個角度講點樣去「理解」人
以樓主舉嘅barrister exam 做例子
(利申:我對bar exam 同 外國culture 無咩認識。我只係舉例提供思考方向)
無論樓主定其他人都係從功利角度出發,要樣應付bar exam 係利益最大化
但人哋可能係因為貨咗金上堂有大啲動力讀書
可能人哋係追求有人lead 住嘅安全感,跟隨其他人成功路嘅安全感
可能人哋文化上唔鍾意刷past paper (咁我唔知上堂係咪一樣做pp 啦)
我自己都算嚴重自閉症,特別係細個會好嚴重
我而家廿頭,我就開始覺得其實所謂理解唔到人可能只係自己生活經驗小,睇嘢太狹隘
Generalize 咁講,一個你理解唔到嘅行為,將佢上升到點解有呢個社會現象出現思考,通常都會有啲有趣嘅結果
事實嚟 冇咩好屌 佢屌得出口係反映左佢睇唔起七仔呢工
呢份工*
其實有冇自閉症都好,好多人都覺得自己睇嘢有獨特見解,但又冇人明白自己,天妒英才咁
喺覺得上面啲人蠢嘅同時,我覺得要說服自己唔同上面啲人一樣唔容易,至少我說服唔到自己
咁樣諗會唔會舒服啲
ASD traits係的確theory of mind弱少少
呢樣係天生 唔盡係你錯 有時係好難克服
巴打首先唔好咁自責
我建議第一點係 - 時刻記住每個人都唔一樣
無須強逼人地理解/體會既同你一樣
第二點係 - 多啲觀察自己係唔同時刻, 做既野, 諗既野, 同感受到既情緒有咩關係
呢樣野係長期性要慢慢訓練
但只要持續不斷保持reflective,
對自己理解或predict人地情緒都有幫助
繼而去到第三點 - 我地永遠冇辦法改變人地點睇野, 但我地有時可以改變自己點做點對人講啲咩野, 從而保持到禮貌同唔會令人反感
只要做到之前所講既第二點, 你亦都會變得更perceptive
察覺到個social norm
當然前提係如果人地堅持對你無禮, 就無須浪費精力對住佢地
現實係就算唔係ASD, 個世界都係道不同不相為謀
冇人係有義務同所有人bond到
stay係了解自己既人既comfort zone, 有時唔係壞事
但要記住呢個唔係完全give up做哂自己既理由!
係工作環境時個個都係有壓力behave a certain way
呢樣都冇得避

延伸閱讀了解ASD同empathy同理心既關係: https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/aut.2018.29000.cjn
題外話
聽得明唔等於理解到
好多人都唔識表自己
未必係佢哋廢,要精確咁駕馭語言唔易
雖然可能有啲難
但我會嘗試俾對方benefit of doubt,幫對方建立一個最強嘅論點。撃倒佢講出口嘅論點係無意思,都唔係一個幫自己更深入理解某現象嘅方法。
冇人係有義務同所有人bond到

林奠
用無恥令大家反思
用暴行令大家醒覺
用分化令大家connect
唔係咁易架
所以香港得一個林奠

典形a仔思想 世界上冇100%必贏咖
我自己唔講
其實人哋都唔知我係有自閉症

但係我feel到人哋對我有少少唔同
同埋有時講嘢係太過直接所以用你得罪咗人

搭番師兄問題先
可能我個問題比較簡單啲啦
咁所以自理能力同一般人冇乜太大分別

PS 非典型自閉症
唔自爆喇
我對ASD係有咁上下認識
林奠係咪有自閉症
同一樓講嘅症狀好似
買緊股票
有冇啲咩係你理解唔到或者你唔明

你諗下點解你諗唔明你就明點解人地會有唔明
真心 真係冇
大部份情況吓 乜都諗得明
係諗唔明點解人哋諗唔明
我知聽落好荒謬
但真係會成日都咁諗

唔知係唔係極度自大
但總會成日都覺得自己諗到嘅方法係最好
就算聽埋其他人講佢哋諗法 (真心會留心聽)
都會覺得自己嘅方法最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞