有自閉症嘅手足,點樣克服到日常生活嘅問題?

205 回覆
12 Like 23 Dislike
https://www.sahk1963.org.hk/b5_service.php?id=134

打電話,講自己情況,book 個assessment la.
CP, OT 的qualification 係強d, 但呢d 東西我覺得係睇你係唔係真係接觸得多case. 社工接觸得多佢都會有認識.

有d 東西係有用的, 例如社交上的course, 但有d 野要自己發現,
例如你上社交上個course 又可以自己再study 佢背後果個課程的書 (PEERS), 又可以再study 一d 關於人性上的書, 養成習慣上的書.
可以上下amazon 揾揾asperger 甚至target wide public 的書學下野,

例如 Atomic Habit by James Clear,
The Law of Human Nature by Robert Greene

總之, 對於我來講, 我係東揾西揾野做更好的自己. 當然有d 野要一步一步黎la.
人好多時候講說話
並唔係資訊性既交流 而係表達情緒同想法
佢唔係要認同 只係要同理

咁樣你會過得舒服d
唔係自閉症 , 純粹 INTJ性格
我會覺得先唔好理係唔係A呢個問題,每個人都唔多唔少都有啲A既特質,只係程度問題。
有時候人需要彈性一啲,唔好咁black and white,我概念係計數時就真係black and white 1+1=2。承認一下人係唔會完美,有不足,退後一步睇會闊啲。
人本身就係複雜,痴線,欣賞你有嘗試理解明白對方,同意有巴絲所講係需要多一啲同理。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞