有自閉症嘅手足,點樣克服到日常生活嘅問題?

205 回覆
13 Like 24 Dislike
唉 明明就兩種好唔同嘅 condition 嚟
如果有抑鬱 記得要睇醫生!
Asperger 嘅 verbal communication 相對 intact 好多

真係好典型嘅 Autism 連正常溝通都唔係好做到

你有無跟過 d therapy 去學習理解其他人嘅情緒同埋諗法 ?

由最基本嘅表情理解去到高階嘅 meta cognition

其實同你溫書一樣都係要練習 但複雜好多
有睇過啲書
但 睇完都係好抽象
冇乜大用
如果你真係好想改善嘅就正式去搵 d therapy 或者 coaching

因為 social skill 唔係淨係 knowledge

係要實習 自己睇完唔理解好正常
咁你社交方面係點
我都想幫佢
但佢已經當曬我地仇人咁
你又知我抑鬱
睇醫生食藥咁耐咪又係咁
巴打可唔可以講下d therapy
有冇咩機構可以推介下
我想講哋嘢會係理解唔到係正常,唔係得你先係咁
特別係以你講嘅例子,如果你嘅生活環境同香港學生接近,咁更易理解
先入為主,自己身邊啲人係咁就為全世界都係咁,睇啲小粉紅都好多
而且如果係講緊啲從細被教育嘅觀念、文化差異,圈外嘅人就更難真係去理解
我又舉個例子,有啲國家,啲人食嘢係用手食。但用手食,又唔衞生,食之前食之後又要洗手,用手食嘢嘅文化係咪唔合理啲同低賤啲? 我都識一啲人,特別係老一軰係咁諗。
我都知上面呢個例子唔好,但類似嘅文化/信念差異其實唔少(加班文化/消費文化/私隱)。又例如個meme 話中國人淨係識係油站隔離開油站,猶太人就會開士多,中國人同猶太人就唔會相互理解到。
我舉呢啲例子,就係想說明人本身就唔識點去互相理解。當然最理想地,係明白曬唔同人點解有唔同諗法,但呢樣嘢好難,好多人自己都未必解釋到點解自己有呢個信念。(就算講得出都唔一定係真正原因,但我自己覺得,人通常都會求其揾一個表面原因滿足自己)
你可以試下諗下。個人計,我覺得諗多啲會幫到自己去理解人
我都有班幾好嘅朋友 識咗好耐
冇乜新朋友
有班舊朋友嘅原因係 佢哋都好包容
佢哋會屌鳩我 會叫我咁樣做咁樣做
因為佢哋知我 諗唔到正常人會點處理呢啲情況
如果我冇聽佢哋講 做我嗰套方法
通常佢哋都會屌鳩我 但好快就Friend返

不過我冇乜特別意欲識新朋友 所以唔太介意
係職場方面麻煩啲

我都唔知點俾建議你 因為我都唔知點處理自己嘅情況
淨係 verbal communication skill 差得遠需要嘅 treatment 同 prognosis 都已經好唔同啦
其實同樣係自閉症,一樣可以有好多唔同表現特徵
可唔可以試下講多啲
知唔知點解佢當你哋係仇人
有啲咩嘢係好trigger 到佢
我覺得 diagnosis criteria 唔應該只係睇 underlying condition
But I am no expert
實習係好緊要,
如果可以的話,有個過來人幫手。
遇到問題,幫手解釋到個核心原因,
一段時間,應該普通生活無咩問題了。

(當然,如果加左抑鬱、焦慮 或 創傷,係另一個世界既故事了)
做野還做野,私人生活還私人生活,仲好唔使煩
好奇一問,咁應該睇咩。diagnosis criteria唔係不嬲都係睇日常生活表現咩
每個人去理解一件事既方式都唔同,每個腦都係觸一無二,17呢個數字,可以寫成10+7,可以寫做10+5+2,更甚2個8+1
希望你早日明白
diagnosis criteria 好多時只係方便評估,
如果有長期跟開,其實每個人都有d唔同,
Core 原因會有分別。
我都覺 就算簡單打whatsApp/Signal 都要諗嚟諗去, 又要打 emoji
有啲嘢又唔講得...
For psychiatric conditions 我覺得都需要睇 daily life ipact, Treatment needs 同 prognosis

如果同一個 underlying cause 可以出到兩種 sub-type 有 distinct 嘅 daily life impact, treatment needs 同 prognosis 咁分開另一個 disgnosis 或者 sub-type 會幫到clinician 更有效率咁manage
保持關係,避免誤會嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞