有自閉症嘅手足,點樣克服到日常生活嘅問題?

205 回覆
13 Like 24 Dislike
絲打都係好言相勸

你咁樣覆冇禮貌
咁呢個世界上唔需要教曉同說服所有人
同你冇可能係youtube上面搵到一段片冇dislike一道理

我諗返起都有一樣情況
有時諗到一d好勁既方法果陣高考三條A
但係都頭來都係比人串返

咁咪唔好教人囉
一般人都係想圍威喂開開心心就算
唔需要滿足佢地

如果你真係有料,真係想學野會認真問你
揀返適合既朋友
學習do not give a fuck
我就認為搵啲超級technical嘅嘢嚟做會好啲,例如學好programmimg然後一世就靠programming賺錢,同人溝通都時時刻刻保持超理性,完全唔好墮入感性嘅一面,當你係technical技能上有足夠甚至過人能力,你嘅idea在行業裡係work嘅話,你就有被利用價值,人地亦會容忍你超理性嘅性格,咁就唔使做廢人,我認為呢個係唯一辦法.
都幾有道理!
如果係Technical嘢 咁對錯黑白就好易分到
唔緊要啦我屋企人都係做嘢叻 情緒唔太識控制 同會嫌人蠢 嗰啲人 佢宜家慢慢改緊
如果我呢個方法唔啱你地 祝你哋快啲揾到其他辦法
其實 理解其他人 點解理解唔到
都係一種Social Skills嚟
執唔到嘢,房成日亂,呢個幾困擾
人人唔同,各有各好啦,唔洗改變人,唔洗改變自己
lm
唔係好理解亞氏保加嘅人點拍拖
尤其係佢地伴侶點樣從一個好似無乜同理心嘅人身上feel到愛
定只係仰慕多

有朋友有依個病 真係好唔識閱讀空氣 好倔
唔知乜講得唔講得 不過無惡意
理解唔到別人既情感,先係導致人際關係出現問題的主因。

自閉症傾向既人係有呢d disorder ,難以代入他人的感受,或者覺得自己咁既說話方式無問題,對方出現唔良好的感覺是其他人問題。

習慣下講完自己既論點再補句,你聽咗有咩感覺,
如果對方能夠真誠表述,起碼都知道對方既感受,以免得罪咗人都唔知。
講人人適合唔同方法真係插咩
有啲人真係上堂聽一次先得 一黎就自習無咁有效率
想像自己係對方
同自己本身唔同基因、唔同家庭環境長大、唔同教育、唔同困難以致唔同解決方法、唔同人際關係
因此同一個問題會有一千個答案

嘗試明白「理解其他人」唔等於「認同」
「其他人理解唔到」背後亦都有好多原因
除非探究所有蛛絲馬跡係你嘅目標
否則人嘅時間係有限 而線索係無限

不過你並唔孤單
無論好壞
都有好多人不被理解、不嘗試理解、不能理解
有啲人放棄 有啲人逃避
呢個唔係你自己一個面對嘅問題
我都係咁 以前都仲話會想貢獻下幫下人 但啲人點極都唔明 依家自己收皮算 費鳩事理咁多 得閒煲下劇好過
我覺得樓主依家嘅樽頸位係太有同理心 睇唔起人之餘又忍唔到手想幫佢地爬高啲 解決方法就係做人現實啲自私啲 唔洗下下中個頭埋去諗住幫人 啲人根本冇諗過要你幫 因為佢地從來冇覺得自己有問題 早日認清大家係唔同人嘅事實 個心會舒服啲 平時對人都會燥少啲
會唔會係表達方式出咗問題?因為唔係面對面,所以唔肯定,但不擅長言語係自閉症嘅常見病狀之一。

腦嘅資訊處理量同口嘅資訊放出量好多時會不一,對自己嘅常識其實未必係人哋嘅常識,因此心入面想表達嘅嘢未必帶到畀人。

而即使一樣嘢、一件事係啱,但對住人下下作出否定,畀人嘅感覺一定唔好,自然人際關係唔會好。你考得律師,應該會知溝通嘅重要性,如果你覺得溝通能力同表達方式正常嘅話,可以唔使理我。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞